Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:54:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: ptaki do dużej klatki / miniwolierki  (Przeczytany 9951 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« : Padziernika 08, 2012, 12:48:37 »

Wciągnęły  mnie kanarki i chciałabym mieć większe świergoczące stadko. Niekoniecznie hodowlane- to jest sprawa do głębszego przemyślenia.
Mam miejsce na dwie większe  klatki. Wymiary  120 x 50 x 120 ; 100 X 50 x 100 .
Zastanawiam się nad doborem ptaków.
Ogólnie pytanie numer 1 - ile ptaków może się zmieścić na taki metrażu ,żeby im było wygodnie i mogły sobie polatać ilość sztuk /klatkę
Dobór ptaków

Opcja  - ptaki nie hodowlane

2.Samiec kanarka z  bastardem / innego gatunku  - czy będą się traktowali jako para do lęgów, a co za tym idzie wszelkie problemy typu niezapłodnione jajka etc, czy tez samiczka bastarda/   jako bezpłodna będzie traktowana jako inny gatunek i nie będą zwracać na siebie uwagi? .
Czy dwa samce w takiej konfiguracji będą się traktowały jak konkurencja i będą bójki jak z dwoma samcami kanarków?
To pytanie się zrodziło, ponieważ dostałam emailem propozycje kupienia bastarda .

3. Samce w jednej klatce, samiczki w drugiej. W moim przypadku, raczej jeden samiec ten który jest , plus 2-3 samiczki  wg wyglądu jaki mi się spodoba Umiech . Ptaki będą się widzieć i słyszeć ale nie będę ich łączyć w pary lęgowe. Czy  w takim przypadku mogą być problemy ze znoszeniem niezapłodnionych jajek, wzajemnym podbudzaniem się ptaków do lęgów- i wszelkie wynikające z tego problemy ?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Padziernika 08, 2012, 01:14:08 »

1. Mam w regale klatki 100x50x50 - mieści się w nich, tak myslę, 5-6 ptaków. w takiej jak piszesz 100x100x50 - myślę ok. 10 szt, żeby było im wygodnie.

2. Dwie samice lepiej się dogadają niż dwa samce. Moje czasami się kłócą, ale generalnie jest ok.

3. Samce - nie wiem jaka duża musi być klatka, żeby nie biły się między sobą, jak chcesz dać więcej samców do jednej klatki. Chyba lepiej jak (każdy) samiec będzie miał swoją klatkę, ale niech się wypowiedzą inni hodowcy, na pewno mają większe doświadczenie w tej kwestii. Jak nie będziesz im gwałtownie przedłużać dnia i w inny sposób pobudzać do lęgów może się okazać, że nie będą znosić jajek. Trudno jest jednak przewidzieć. Gdybyś zauważyła jakieś objawy pobudzenia zawsze możesz im skrócić dzień.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #2 : Padziernika 08, 2012, 01:43:48 »

Mam miejsce na dwie większe  klatki. Wymiary  120 x 50 x 120 ; 100 X 50 x 100 .
Mam w regale klatki 100x50x50 - mieści się w nich, tak myslę, 5-6 ptaków. w takiej jak piszesz 100x100x50 - myślę ok. 10 szt, żeby było im wygodnie.
Te wymiary to są po kolei: wysokość x szerokość x głębokość?
Wydaje mi się, że bardziej prawidłowym przelicznikiem "pojeomności" klatki jest powierzchnia podłogi. Klatka o powierzchni np. 100x50 cm i wysokości 50cm pomieści tyle samo ptaków, co klatka tej samej powierzchni i wysokości 150cm.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Padziernika 08, 2012, 01:54:48 »

A wiesz, że możesz mieć racje? Kanarki nie potrzebują dużo "wysokości". ale długość - owszem.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #4 : Padziernika 08, 2012, 08:16:55 »

Jeżeli chodzi o bastardy, to jeżeli nie chcesz narażać się na kłopoty to zrezygnuj z zakupu. Chyba, że są to mieszańce np. kanarka z jakimś egzotycznym łuszczakiem.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #5 : Padziernika 08, 2012, 09:29:24 »

Wymiary odwrotnie: szerokość x głębokość x wysokość . Czyli powierzchnia podłogi byłaby 120 x 50 lub 100 x 50
Co do wysokości klatki, czytałam właśnie, że kanarki wolą latać  w poziomie niż w pionie, niemniej jednak widzę po moim samczyku , że ten dostępny pion chętnie wykorzystuje. Generalnie podoba mi się też idea mini wolierki , do której wstawiam "drzewko" , a na dole zostawiam w odpowiednich okresach kiełki, czy sadzę rośliny przyjazne kanarkom.
Jeśli chodzi o bastardy, myślałam o legalnych krzyżówkach, z pewnością są droższe, zdaję sobie z tego sprawę.
Zastanawiałam się pod tym względem czy wtedy mogłabym trzymać samczyka wtedy razem z samiczkami- czyli np mieć trzy ptaszki w jednej dużej klatce dla radości patrzenia na nie i słuchania ich. - Taka idea  "mały rajski ogród".
Zasadniczo wolałabym jednak kanarki - jest tyle pięknych odmian i ras !

Gdybym podzieliła wysokość na pół - w takim wypadku - zamiast jednej dużej klatki o wysokości 150 cm czy 100 mogłabym zrobić dwie półki i mieć dwie klatki o wielkości podłogi 100x 50 i wysokości 50 cm - co dało by mi możliwość trzymania dwóch samczyków osobno na przykład. Druga większa byłaby dla samiczek poza okresem lęgowym i jako wylotka.
Taką opcję brałam pod uwagę gdyby mnie wciągnęło tak bardzo, że chciałabym hodować Mrugnicie Wtedy jeden samczyk hodowlany ( plus mój Fabi ) i np dwie samiczki w wolierce , plus czasowo klatki lęgowe , wtedy ta wyższa klatka byłaby równocześnie wylotką dla młodych ? Biorąc pod uwagę ilość możliwych kanarków na powierzchnię , myślę że ewentualne młode zanim znajdą nowych właścicieli, mogłyby się pomieścić. Mogłoby tak być?

Z innej beczki:
Co do rytmu doby dla kanarków- pracuje w domu, mój samczy już ma zaburzony rytm, bo czasami po prostu siedzę długo w nocy przy świetle, a czasem wstaje w nocy i pracuję i biedak się budzi. Znajomi zabezpieczają swoje papugi w ten sposób że zakrywają wolierke zasłoną- można  coś takiego zastosować dla kanarka ? Trochę się martwię, że takie zasypianie, a potem budzenie się w różnych porach wieczornych nie bardzo jest zdrowe dla niego.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #6 : Padziernika 08, 2012, 11:08:30 »

Na Twoim miejscu - będąc już mądrzejszym po swoich błędach - podzieliłbym obie klatki na pół (wysokość). Na pewno znajdziesz do nich lokatorów.
Nie tylko kanarki wolą latać w bok niż w górę - inne ptaki też (chyba wszystkie ptaki).

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #7 : Padziernika 09, 2012, 12:22:17 »

Na pewno znajdziesz do nich lokatorów.

taaaak.... tego jestem pewna  Duy umiech
nawet mam już potencjalnych kandydatów Jzyk
Dobrze że ja nie mam teraz zbyt dużych dochodów, to ma mnie co trzymać w ryzach rozsądku Jzyk , rok temu miałabym już co najmniej 5 ptaków Jzyk

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #8 : Listopada 07, 2012, 01:58:25 »

Generalnie podoba mi się też idea mini wolierki , do której wstawiam "drzewko" , a na dole zostawiam w odpowiednich okresach kiełki, czy sadzę rośliny przyjazne kanarkom.
Jeśli chodzi o bastardy, myślałam o legalnych krzyżówkach, z pewnością są droższe, zdaję sobie z tego sprawę.
Zastanawiałam się pod tym względem czy wtedy mogłabym trzymać samczyka wtedy razem z samiczkami- czyli np mieć trzy ptaszki w jednej dużej klatce dla radości patrzenia na nie i słuchania ich. - Taka idea  "mały rajski ogród".
Zasadniczo wolałabym jednak kanarki - jest tyle pięknych odmian i ras !

Gdybym podzieliła wysokość na pół - w takim wypadku - zamiast jednej dużej klatki o wysokości 150 cm czy 100 mogłabym zrobić dwie półki i mieć dwie klatki o wielkości podłogi 100x 50 i wysokości 50 cm - co dało by mi możliwość trzymania dwóch samczyków osobno na przykład. Druga większa byłaby dla samiczek poza okresem lęgowym i jako wylotka.

Gdybyś miała rozmnażać ptaki to z pewnością regał byłby lepszym rozwiązaniem, ale jeśli nie zamierzasz rozmnażać to taka wolierka, oddzielona od reszty pokoju byłaby świetna. Możesz tam wpuścić kilkanaście różnokolorowych ptaszków, postawić jakieś roślinki na dole lub posadzić jakieś pnącza. Może jakiś sztuczny wodospad? Sworzysz wtedy taki ptasi kącik. Znajomi będą Ci zazdrościć.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #9 : Listopada 07, 2012, 02:01:35 »

Sztuczny wodospad, pnącza i mała sadzawka?
Co tam znajomi - ja już zazdroszczę!
Swoją drogą - pomysł genialny. Wykorzystać mały filtr do akwarium i woda będzie dłuuugo czysta a tym samym czyszczenie będzie zajmować mniej czasu.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #10 : Listopada 07, 2012, 02:39:28 »

taaaak , Bratowa nawet mi znalazła miejsce na tokową wolierkę - wystarczy wywalić szafkę na buty Jzyk Sama okazało się prokanarkowa bo jej dziadek hodował kanarki i sama też miała kiedyś Umiech Ja jednak zacznę od czegoś mniejszego na początek ze względu na metraż mieszkania - ale wizja... genialna... rozmarzyłam się ....

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!