Teraz w "kalendarzu kanarków" jest pora, kiedy ptaki odpoczywają- młode są już wyrośnięte, a starsze odpoczywają po lęgach. To też sezon wystawowy.
Na pytanie "kiedy przystąpić do lęgów" nie potrafię jednoznacznie odpowiedzieć- duża część hodowców robi to już w grudniu, żeby na czas wystaw ptaszki były ładnie wypierzone , ale głównie dotyczy to kanarków śpiewających. Inni zaczynają lęgi w marcu, a nawet kwietniu.
Przed każdym rozpoczęciem lęgów trzeba kanarki odpowiednio przygotować. Samiczki szybciej się pobudzają (ok. 2 tygodni), samce nawet 6 tygodni. Przez cały ten okres (musisz tak "wycyrklować" żeby para była gotowa w tym samym momencie) wzbogacasz dietę (zielonki, pokarmy jajeczne- tak żeby nie przesadzić, sepia). Zapewne jest tu gdzieś odpowiedni wątek o pobudzaniu ptaków przed lęgami. Bardzo ważną rzeczą jest regulacja dnia świetlnego u kanarków. W tej chwili powinien być om krótki, przed lęgami zaczynasz go stopniowo przedłużać (oczywiście stosując odpowiednie oświetlenie).
To że samiec nie śpiewa może mieć wiele przyczyn. Rozumiem że samiec na 100% jest samcem- wcześniej śpiewał itp. Czy trzymasz go z samicą lub w klatce skąd widzi innego samca? Ja np. mam samca (wodnotokowego) który nie śpiewa kiedy widzi "swojego rywala" czyli czerwonego samca- po prostu chyba stresuje go jego widok. Tak samo obecność samiczki w klatce może wpływać ujemnie na talenty wokalne.
Co do karmy- Vitakraft jest dobra, chociaż ja wolę Versele-Laga Premium lub Super Premium Canaries, polecano mi równeż Deli-Nature (do kupienia przez internet,np. tutaj:
http://www.swiatzoo.pl/pl/search/?c=Producent&w=DELI+NATURE.
Oczywiście oprócz ziarna przed samym przygotowaniem do lęgów musisz podawać kurze jajo ugotowane i posiekane (pół łyżeczki na ptaka codziennie lub jedną płaską co dwa dni). Samiec i samiczka muszą być w osobnych klatkach.
Przyjmuje się, że samiec gotowy jest do rozpłodu gdy jest "na pełnym śpiewie", na dŹwięk którego samiczka robi się niespokojna, przysiada na żerdce, ćwierka. Wtedy możesz dać parę do kltki lęgowej (może być nią klatka samca, jeśli jest odpowiednio duża).
Chyba najważniejsze napisałam, ale to bardzo szeroki temat i ciężko opisać wszystko w jednym poście. W tej chwili karm dobrze ptaki, niech nabierają sił, latają po pokoju (podczas pobudzania to niewskazane).