Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:33:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Rumuński Slavujar  (Przeczytany 10534 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Chiara
Go
« : Padziernika 22, 2012, 09:37:24 »

Witam,
Przeglądając filmiki na You.Tube, znalazłam i taki:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=yj18WV1EMaQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=yj18WV1EMaQ</a>

Z początku zachwycił mnie kolor ptaka (błękitno-stalowy), ale po przyjrzeniu się doszłam do wniosku że to bastard (co potwierdził śpiew ptaka).
Czy ktoś z Was wie może jaka to jest krzyżówka?
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:15:23 wysane przez Jacky » Zapisane

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #1 : Padziernika 22, 2012, 09:50:03 »

Czy aby to nie wodnotokowy , nauczony tak owego śpiewu?
Podobnie wyhodowano kanarka rosyjskiego wg. mnie cudo! Umiech
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=7ezHjyByk_M" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=7ezHjyByk_M</a>
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:16:57 wysane przez Jacky » Zapisane

Chiara
Go
« Odpowiedz #2 : Padziernika 22, 2012, 10:01:53 »

Czy aby to nie wodnotokowy , nauczony tak owego śpiewu?
Podobnie wyhodowano kanarka rosyjskiego wg. mnie cudo! Umiech
http://www.youtube.com/watch?v=7ezHjyByk_M&feature=rec-LGOUT-farside_rev-rn-3r-12
Wodnotok to nie jest, wodnotoki śpiewają z zamkniętym dziobem Mrugnicie... Poza tym sama melodia jest inna niż u kanarków- stąd pomyślałam o bastardzie...

Amerykańskie śpiewaki są świetne, wiesz może w jaki sposób je wyhodowano?
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:17:24 wysane przez Jacky » Zapisane

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Padziernika 22, 2012, 10:24:18 »

Z tego co wiem to z zamkniętym  dziobem śpiewa
kanarek harceński! Mrugnicie O amerykańskich jeszcze nie szukałem info.
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:18:17 wysane przez Jacky » Zapisane

Chiara
Go
« Odpowiedz #4 : Padziernika 22, 2012, 10:35:14 »

Z tego co wiem to z zamkniętym  dziobem śpiewa
kanarek harceński!
Mrugnicie O amerykańskich jeszcze nie szukałem info.
Na 100% nie- mam malinoisy- 2 samce, i obydwa śpiewają z zamkniętymi dziobami Umiech.
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:18:45 wysane przez Jacky » Zapisane

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Padziernika 22, 2012, 10:49:21 »

Tu niektóre tury są z otwartym dziobem!
Może nie jak kolorowy ,a jednak!
http://www.youtube.com/watch?v=cXqLPAEumf0&feature=related
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:19:25 wysane przez Jacky » Zapisane

Chiara
Go
« Odpowiedz #6 : Padziernika 22, 2012, 11:08:23 »

Owszem, niektóre tury wyprowadzane są z otwartym dziobem, ale większość z zamkniętym. Tutaj jest więcej:

"Śpiew

Jest on główną zaletą kanarków wodnotokowych i może się składać z 17 tur (zwrotek). Dwie trzecie zwrotek ptak wyprowadza z dziobkiem zamkniętym, jedną trzecia może wykonywać z dziobkiem otwartym. Bardzo dobrym śpiewakiem są te ptaki, które mają w swym repertuarze ponad dziesięć zwrotek. Śpiew kanarków wodnotokowych jest głośny i dŹwięczny, niektóre tury przypominają trele słowicze, inne zaś kaszel. W hodowli kanarków wodnotokowych ważne jest to, że nie eliminuje się z ich śpiewu żadnej nowo powstałej tury, lecz przyznaje się za nią dodatkowe punkty i tym samym zachęca się hodowców do jej utrwalania i udoskonalania. Klokowany turkot wodny składa się z kolejno po sobie następujących sylab: bli, bli, bli-blu, blu, blu-klok, klok, klok. Następna tura wodna ma brzmienie: wu, wu, wu-lu, lu, lu-lo, lo, lo. Od drugiej tury o tonacje wyżej brzmi trzecia tura wodna, którą ptak musi wykonać z zamkniętym dziobem i dosyć dużą szybkością; jest to kulkowanie o brzmieniu podobnym do sylab: lo, lo, lo-lu, lu, lu kilkakrotnie powtarzane. Dwie dalsze tury to turkot basowy, przy czym raz ptak wydaje go powoli i z zamkniętym dziobem, za drugim zaś w nieco przyspieszonym tempie. Obydwie tury podobne są do turkotu basowego kanarka harcerskiego, lecz o nieco twardszym układzie wokalnym. Obie tury basowe ptak może również wprowadzać w sposób zmienny, tj. z początku w tonacji głębokiej stopniowo przechodzącej do wyższego brzmienia. Jedną z najbardziej typowych i najbardziej pożądanych dla tego ptaka tur jest: „tjonker”, mający wybitnie metaliczny dŹwięk. Tura ta jest wykonywana z dziobem otwartym; powinny w niej być wyraŹnie słyszalne zestawienia głosek: tjonk, tjonk, tjonk, tjonk-tong, tong, tong-tjunk, tjunk, tjunk. Jeśli tura jest falowana, w konkursowej punktacji ocenia się ją wyżej."
Źródło:http://www.kanarek.fora.pl/belgijskie-malinois,218/kanarek-belgijski-malinoi-wodnotokowy,3739.html
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:19:56 wysane przez Jacky » Zapisane

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Padziernika 22, 2012, 11:38:17 »

Dziękuję za tą info.
Drugą rasą po mozaice, którą jestem zauroczony
jest właśnie wodnotokowy! A że nie lubię monotonii
w hodowli jestem ciekaw czego można go nauczyć?
Dlatego szukam po necie ciekawostek typu, kanarek rosyjski,
bułgarski orpheus czy rumuński slawvujar!
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:20:15 wysane przez Jacky » Zapisane

jot-ka11
Uczeń4
Aktywny użytkownik

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Padziernika 22, 2012, 11:53:14 »

Dlatego szukam po necie ciekawostek typu, kanarek rosyjski,
bułgarski orpheus czy rumuński slawvujar!
Chiara i masz odpowiedŹ na swoje pierwsze pytanie-rumuński slawvujar jest na  zamieszczonym przez Ciebie filmiku.
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:20:38 wysane przez Jacky » Zapisane

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #9 : Padziernika 23, 2012, 12:22:58 »

Witam
Chiara nie jest to bastard tylko rasa kanarka śpiewającego wychodowanego w Serbi i posiada nazwę Slavujar
-Serbski śpiewak- jego śpiew oparty jest na bazie śpiewu ptaków europejskich, ocenianych jest około 30 tur.
Rasa tego kanarka ma być pierwszy raz zaprezentowana na Ornitologicznych Mistszostwach Świata w Belgi 2013r.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:20:58 wysane przez Jacky » Zapisane

Chiara
Go
« Odpowiedz #10 : Padziernika 23, 2012, 01:55:06 »

jot-ka11, WIL.K., dziękuję za odpowiedŹ w identyfikacji tego kanarka (wzięłam go za bastarda właśnie ze względu na śpiew). Bardzo mnie zainteresowała ta rasa- ptak jest przepiękny- w końcu mamy niebieskiego kanarka Mrugnicie...

Prosiłabym może Moderatora o przeniesienie wątku w stosowne miejsce i zmianę tytułu.
« Ostatnia zmiana: Padziernika 23, 2012, 10:21:15 wysane przez Jacky » Zapisane

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!