Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 02:46:21 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Piasek - uzasadnienie w diecie kanarka  (Przeczytany 3823 razy)
0 uytkownikw i 2 Goci przeglda ten wtek.
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« : Padziernika 24, 2012, 08:16:36 »

Witam !
Czytałam na forum o potrzebie podawania piasku  lub gritu w celu ułatwienia/ umożliwienia kanarkowi trawienia ziaren. ( Pomijam aspekt uzupełniania niezbędnych minerałów dzięki gritowi )

Tymczasem rozmawiałam wczoraj na ten temat z koleżanka  - opiekująca się już kilkanaście lat stadkiem ( średnio 20 papug ) falistych  i nimf i usłyszałam ciekawa dla mnie informację.
Powiedziała ze wśród opiekunów/ hodowców falistych , długo pokutowała potrzeba podawania piasku  w celu trawienia - jak u kanarków, tymczasem jest to błąd, ponieważ piasek do trawienia potrzebują ziarnojady, które nie łuskają ziaren, a połykają je w całości - jak np gołębie, kury, natomiast nimfy i  faliste rozłuskuja sobie dokładnie ziarna dziobem i piasek w ich diecie jest wręcz szkodliwy. 

Obserwuję swojego kanarka i ewidentnie on również rozłuskuje ziarna zanim je zje i to wyjątkowo dokładnie to robi. Zaczęłam zastanawiać się jak to jest z piaskiem. Tym bardziej, że w wielu hodowlach kanarki w ogóle nie maja piasku , tylko właśnie grit - któremu jednak przypisuje się właściwości poza dostarczaniem minerałów - właśnie ułatwianie trawienia

Jak to jest z kanarkami ? Ciekawa jestem uzasadnienia naukowego, biologicznego etc.. poza opinią, że tak się podaje i już Mrugnicie
Ja akurat i tak trzymam kanarka na piasku - ze względów higienicznych, ale zaciekawił mnie ten temat.

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #1 : Padziernika 25, 2012, 06:51:43 »

Ja piasek też stosuję tylko do celów higienicznych, ale podaję drobny żwirek żeby ptaki mogły go połknąć jako gastrolity. Kiedyś już ten temat był poruszany, gastrolity umieszczone w wolu działają jak żarna rozcierając ziarno na mniejsze kawałki.Taka "mąka" jest od razu gotowa do trawienia.Ja pozyskuję piasek i żwirek na kopalni piachu tam jest wszystko pomieszane i w takim piachu jest dużo żwirku, ale jeśli ktoś kupi piasek w sklepie to tam jest rzeczywiście tylko sam piach ,ewentualnie mielone muszle i jakieś minerały, ale o materiale na gastrolity należy w takim przypadku zapomnieć. Piach - piachowi nie równy.Co innego grit (też jest w menu moich ptaków),tu granulacja jest już zupełnie inna i ptaki mogą wybrać coś do "młyna" i dodatkowo zawiera minerały. Naukowe to tłumaczenie nie jest ale może ktoś coś z tego bełgotu zrozumie.

Ana
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 24

Æwirka i Migotka

« Odpowiedz #2 : Padziernika 25, 2012, 03:24:46 »

Hmm ciekawa też tego jestem.. ja używam piasku także w celach higienicznych ale podaje także grit..

"Przygoda z kanarkami to nauka cierpliwości"
 Przeczytałam to gdzieś na naszym forum i strasznie mi się spodobało...
Ana
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #3 : Padziernika 25, 2012, 06:15:13 »

Nie wiem jak to jest z łuszczakami dokładnie, ale (moje) kanarki lubią wydziobywać piasek i grit, które mają po prostu na dnie klatki. Widać dziobem nie wszystko rozdrabniają dokładnie i potrzebują też piasku do lepszego trawienia.

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #4 : Padziernika 25, 2012, 07:08:39 »

Jako hodowca kanarków i gołębi nie wyobrażam sobie aby
pozbawić ptaki dostępu do różnorakiego gritu,sepi i kamieni do dziobania!
Pozbawić ptaki gastrolitów jest porównywalne dla mnie
z powyrywaniem człowiekowi wszystkich zębów! Umiech
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gastrolity

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #5 : Padziernika 26, 2012, 08:17:15 »

Dziękuję Wam za odpowiedzi Umiech Teraz już wiem co i jak i dlaczego Umiech

Strony: [1]   Do gry