Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:47:38 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Temperatury ujemne a kanarki?  (Przeczytany 5231 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
zaba89
Go
« : Padziernika 29, 2012, 12:34:34 »

Witam mam takie pytanko do kiedy prtzetrzymywac kanarki na dworze gdy przychodzi zimna jesien, temperatury spadaja do minus.Mam kanarki w domku z woliera na dworze i nie wiem czy nie przeniesc juz samiczek do domu.Samce juz mam przeniesione.

Czekam na wasze opinie.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #1 : Padziernika 29, 2012, 01:57:00 »

Jak samice zabierzesz nagle z zimnego do ciepłego to oczekuj że samice pójdą ci na lęgi.
Ja mam swoje ptaki na balkonie -  zwiększ w karmie nasiona oleiste- żeby miały więcej tłuszczu. Zwracaj szczególną uwage w czasie ujemnych temperatur aby żerdki były czyste ponieważ mogą im przymarazać nóżki  do ubrudzonej żerdzi oraz aby ptak miał stały dostęp do wody-aby nie była zamarznięta.

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #2 : Padziernika 29, 2012, 04:33:00 »

Wszystko zależy od tego - kiedy chcesz rozpocząć lęgi. W miarę "naturalny" termin to marzec.
Samiczki uaktywniają się po miesiącu/półtora miesiąca; tak więc przenieść je trzeba w styczniu. Warunkiem koniecznym jest wydłużenie "dnia świetlnego" do 13/14 godzin.

zaba89
Go
« Odpowiedz #3 : Padziernika 29, 2012, 04:45:50 »

Ja wiem jak przebiegaja legi:P

pytanie jest odnosnie trzymanie w wolierce gdy temperatura jest 0 albo na minusie, wczesniej zawsze mialem wszystkie ptaki w domu i nie bylo problemu z legami czy cos.poprostu od tego roku nie mam gdzie tyle ptakow trzymac i samice musza byc narazie w wolierce no ale kwestia czy nic im nie bedzie tak do grudnia, jak beda temperatury minusowe:/

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #4 : Padziernika 29, 2012, 06:28:18 »

Ważne jest żeby nie miały przeciągów i wilgoci. Dobra karma z większą ilością tłustych nasion i mróz zdrowym kanarkom nie szkodzi Mrugnicie

michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 153

« Odpowiedz #5 : Padziernika 29, 2012, 08:15:16 »

Jeżeli kanarki cały czas masz na zewnątrz to nic im nie będzie!
IdŹ za radą rafcio181 i tymma zwiększ ilość oleistych i zadbaj o czystość
a wytrzymają dużo! Moje dotrzymałem do -11 ale potem zrobiło mi się ich żal
i zabrałem ie do domu! Umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Padziernika 29, 2012, 09:09:04 »

Wszystko zależy od tego - kiedy chcesz rozpocząć lęgi. W miarę "naturalny" termin to marzec.
Samiczki uaktywniają się po miesiącu/półtora miesiąca; tak więc przenieść je trzeba w styczniu. Warunkiem koniecznym jest wydłużenie "dnia świetlnego" do 13/14 godzin.

Do końca się nie zgadzam. Samica po zabraniu z zimna może chcieć zacząć składać jaja już po 2 tygodniach.

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #7 : Padziernika 30, 2012, 12:32:32 »

Granos ma rację. W skrajnym przypadku może to być dwa tygodnie. Podawałem czas średni. Wiele zależy od tego jak długo zimowały i w jakich warunkach. U mnie, tej zimy, dwie samiczki zaczęły budować gniazdka dopiero po dwóch miesiącach od przeniesienia.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #8 : Padziernika 30, 2012, 05:01:15 »

Witam mam takie pytanko do kiedy prtzetrzymywac kanarki na dworze gdy przychodzi zimna jesien, temperatury spadaja do minus.
Odpowiem Ci tak - zależy co chcesz zrobić. Jak chcesz zimować ptaki w bardzo niskich temperaturach - zapewnij dietę i inne ważne rzeczy i zostaw. Jak masz inne miejsce do zimowania i chcesz je zimować w temperaturze 0-5 stopni to można je już przenieść, chociaż za 2-3 dni będzie znowu cieplej. Jak chcesz je przezimować w temperaturze ok. 10 stopni to miałeś je zabrać tydzień temu.

Jak masz wybór - albo woliera zewnętrzna albo pokój z temperaturą 22 stopnie i chcesz je przenieść to masz problem.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!