Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 02:43:34 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Wiedza użytkowników  (Przeczytany 4226 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Chiara
Go
« : Listopada 02, 2012, 02:45:37 »

Gdybyś dalej miał wątpliwości co do "poziomu wiedzy mojej"- cytuję- zapraszam pod ten link:
http://www.kanarek.fora.pl/norwiki-gladkie-gladkoglowe,295/norwik,3721.html
 (tekst nie mój, ale ja dopuściłam żeby  był w takiej właśnie postaci). Więcej "przyjemności" w dyskusji z NORWIK24 mieć nie chcę- oszczędŹ sobie odpowiedzi.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #1 : Listopada 02, 2012, 09:53:00 »

Gdybyś dalej miał wątpliwości co do "poziomu wiedzy mojej"- cytuję- zapraszam pod ten link:
http://www.kanarek.fora.pl/norwiki-gladkie-gladkoglowe,295/norwik,3721.html
 (tekst nie mój, ale ja dopuściłam żeby  był w takiej właśnie postaci). Więcej "przyjemności" w dyskusji z NORWIK24 mieć nie chcę- oszczędŹ sobie odpowiedzi.
Pozwolę sobie na krótką odpowiedŹ tej miłej osobie. Nie mogę ocenić poziomu Twojej wiedzy której krótko mówiąc nie posiadasz. Poczytałem parę Twoich wpisów i na ich podstawie tak sądzę. Twoja aktywność jest zadziwiająca i niech tak zostanie. Powodzenia. Na więcej wyjaśnień szkoda czasu.
Z poważaniem "stary dziadek".
łoj, ale się porobiło  Szok pax pax między pogany Mrugnicie

Ja sobie zdaję sprawę, że w różnych są kolorach, ale zauważyłam że przy glosterach czasem Hodowcy się nastawiają na jakieś konkretne kolory, stąd pytanie  czy  np Norwik24 hodujesz z takim nastawieniem czy masz już na tyle duża hodowlę że jest różnokolorowa Umiech.
Na zdjęciach z wystawy oglądałam pomarańczowe i żółte szeki  bodajże - przepiękne Umiech Chętnie pooglądałabym i pozachwycała się więcej Umiech 
W Polsce najczęściej spotyka się NORWIKI żółte lub szeki, czerwone to ptaki farbowane.
Owszem, posiadam te ptaki w kolorach: żółty, szek i zielony. Od dawna szukam dla siebie ptaków szafirowych. Na dzień dzisiejszy, mimo wielu wyjazdów nie znalazłem dobrego Norwika, który był od zaraz do sprzedania. Więc szafira nie mam i spokrewnionych z tym ptakiem kolorów.
Jeżeli jesteś zainteresowana tymi pięknymi ptakami musisz wiedzieć, że to kanarki kształtne wymagające dużej cierpliwości i sporej wiedzy. Na 10 hodowców 10 sposobów rozmnażania tego kanarka.
Wybiegając dalej w swojej hodowli posiadam jeszcze: glostery (wszystkie kolory), garbusy japońskie. fiorino (białe, żółte, zielone), bordery ( na dzień dzisiejszy, zielone i żółte), trębacze paryskie, norwiki, lizardy. Z kanarków kolorowych jedynie czerwono-czarne kobalty. Mam też od tego roku parę wystawowych falistych ( zakupiłem w Zwole, choć cena była bardzo wysoka ( 200 EURO para) były tak ładne, że nie mogłem się oprzeć) oraz zeberki wystawowe.
Mimo ciągłej aktywności zawodowej znajduję czas na opiekę nad moim skromnym statkiem :-).
Darek

Chiara
Go
« Odpowiedz #2 : Listopada 03, 2012, 02:11:26 »

Cytat: NORWIK 24
Pozwolę sobie na krótką odpowiedŹ tej miłej osobie. Nie mogę ocenić poziomu Twojej wiedzy której krótko mówiąc nie posiadasz. Poczytałem parę Twoich wpisów i na ich podstawie tak sądzę. Twoja aktywność jest zadziwiająca i niech tak zostanie. Powodzenia. Na więcej wyjaśnień szkoda czasu.
Z poważaniem "stary dziadek".
Aż dziwne jak grzeczne i mało agresywne są twoje posty pisane na wątkach. Nie bez powodu jesteś jedyną osobą, której możliwość spamowania na mojej pw zablokowałam.
Podkreślony fragment- wiesz, gdyby napisał to kto inny, może i bym się przejęła. Ale ty na mnie napadasz odkąd napisałam o podawaniu kurzych skorupek jako Źródła wapnia "głównie przez starszych hodowców".
Poziom twojej wiedzy ciężko ocenić, bo ty nic nie wnosisz, tylko wszystkich krytykujesz! łatwo jest przyjąć taką postawę, nie dając nic z siebie.

P.S. I od kiedy piszesz "z poważaniem" do mnie, do której ostatnie twoje słowa (na pw) brzmiały "takie istoty jak ty"?
Tak więc- ja "z poważaniem" nie napiszę.   

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #3 : Listopada 04, 2012, 04:47:08 »

Zazwyczaj jest tak, że tylko nieobecni nie mogą się bronić! Zacznę więc  od tego.
Pierwsza moja prywatna wiadomość do Chiara z dnia 28 maja br.
„Tak jak obiecałem piszę.
W wielu sprawach mamy odmienne zdanie.
Ale sprawa dotyczy nauki.
Moim skromnym zdaniem nie można podpowiadać i uczyć jeżeli samemu posiada się skromną wiedzę. Każdy z nas obcując z ptakami cały czas się uczy.
Czasami Twoje wpisy budzą śmiech. Proszę tego Źle nie zrozumieć. Sprawa dokładnie się tyczy kanarków kolorowych i ich ras. Sposobu łączenia, rozpoznawania ze zdjęcia, że to krzyżówka.
Jeżeli to możliwe do czasu, aż nie poznasz dokładnie wszystkich ras kanarków kolorowych i sposobu ich odróżniania, powstrzymaj się od podpowiedzi. To co podpowiadasz/myślisz to wprowadzanie w błąd. Dla przykładu podam prosty przykład. Wprawny sędzia i hodowca szybko pozna np. krzyżowanie kanarków kolorowych czerwono-czarnych z kobaltami czerwono-czarnymi (melanina), a już o innych połączeniach które są prostsze nie wspomnę.
W jednym z postów napisałaś o rysunku na plecach i piórach długich. Proponuję zobaczyć i rozpatrzyć, że nie jest to takie proste jedną rasę kolorową: czerwono-czarne pochodzenia Włoskiego i Niemieckiego.
Miłej analizy.
Pozdrawiam Darek „ sumując twoja widza wymaga weryfikacji:
Nadal twierdzę i twierdzić będę, że wiedza koleżanki jest- tutaj warto się zastanowić:
1. nabyta z internetu, gdzie wiele rzeczy jest „pokręconych”;
2. doświadczenia, mam duże wątpliwości lecz mogę się mylić;
3. literatury, mam na myśli tę fachową, chyba nie;
4. wiedzy przekazanej przez doświadczonych hodowców-ponownie moje wątpliwości.
W czym więc problem?
Szanowna koleżanko nadal Twoje wpisy to przypuszczenia i wiedza którą przekazujesz czytając wyłącznie internet – to moje zdanie. Mogę podać wiele przykładów w których zajmujesz się wyłącznie „naskakiwaniem” patrz „cięty język”. Wszystko wiesz, tak było z kolorami norwików. Twój post wymagał sprostowania i tak zrobiłem. Osoba pisząca była nowicjuszem. Przykro mi nie czytam w myślach, a szklanej kuli nie posiadam, więc Twój wpis uzupełniłem. Idą dalej bo lubię rozmawiać o faktach:
Już wcześniej lecz bardzo delikatnie ktoś zwrócił Ci uwagę:
http://kanarki.eu/index.php/topic,3616.0.html, że wiadomości Twoje wymagają weryfikacji (CZYTAJ WSZYSTKIE WPISY).
Tak też było z osobą która zwróciła się na forum o pomoc. Więcej czasu poświęciłaś na udawadnianiu swoich racji niż pomocy. Na koniec kanarek „padł” Z doświadczenia wiem, że rzadko przy chorobie kanarki mają zatwardzenie, raczej biegunkę. Brakowało mi również tych podstawowych informacji które powinien otrzymać początkujący. Więcej czasu zajęło Ci dyskusja z YOTAN-EM (piszę z pamięci więc mogłem pomylić NICK).  Z doświadczenia wiem, że węgiel podaje się kanarkom w czasie choroby, trzeba wiedzieć jedynie jaki i w jakich proporcjach-kiedy. Sumując „ NID¬WIEDZIA PRZYSłUGA”. Będąc z Warszawy powinnaś wiedzieć, że w Twoim mieście jest dwóch lekarzy specjalizujących się wyłącznie w leczeniu ptaków- znanych w całej Polsce. Wystarczyło podać tel. Czytając Twoje wpisy podejrzewam, że nie wiesz o kim mówię/piszę bo sama biegasz szukając pomocy (nigdy te osoby nie odmówiły pomocy).
A teraz konkrety:
1. Udowodnij, że pisałem coś na temat podawania skorupek kurzych jaj! Teraz to napiszę po raz pierwszy: Owszem dawno temu w celu uzupełnienia wapna w organizmie ptaka/kanarka podawano kurze skorupy, dawno temu też wkładano do pieca dziecko na „sześć zdrowasiek” - wszystko się rozwija, wiedza również więc i metody leczenia, czytaj „HODOWLI” również.
Nie mam czasu na rozpisywanie się więc pokuszę się o krótkie podsumowanie:
Koleżanko- podając link w temacie NORWIKÓW nie sposób było zauważyć, że jesteś administratorem innego konkurencyjnego wortalu. Administrator tego jest bardzo miłą i taktowną osobą, choć to widząc (tak myślę) zapewne nie zada Ci tego pytania:
Czy w Twoim wortalu idzie Ci tak słabo, że w tym jesteś tak aktywna, a może mieszanie w konkurencji jest zamierzone by podnieść prestiż własnego w którym administrujesz?.
Jeszcze jedno:
W wątku „ KOLORY GLOSTERÓW” dokonałem wpisu by rozpocząć merytoryczną rozmowę, opartą na doświadczeniu i wiedzy. Nie miało to na celu pokazania „JESTEM LEPSZY”, wiedzą posiadaną - nie przypuszczeniami, warto się dzielić z każdym! Jeżeli tego nie zrozumiemy, pisałem już wcześniej – KANARKI ŚPIEWAJ¡CE, KSZTAłTNE, KOLOROWE BÊDZIEMY OGL¡DAÆ WYł¡CZNIE W ZOO.
Jeszcze prośba do administratora: Proszę o przeniesienie wpisów Chiary i moich do innego wątku. NORWIKI to tak ładne kanarki, że warto jedynie o nich rozmawiać!
Darek.

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #4 : Listopada 04, 2012, 07:26:42 »

Hej,
podpowiedzcie mi plis, ktore to kanari AGI  Umiech  To jakis skrot?  Cena wrecz przerazajaca, szczerze mowiac.  Jedyne pocieszenie w tym, ze sie zwroci gdy doczekamy sie potomstwa i bedzie co odsprzedac.

W sprawie Chiary czuje jednak lekki niepokoj, ze omawianie detali odbywa sie online.  Powinniscie sie spotkac.  Prawdiwego czlowieka wyczujemy dopiero przy spotkaniu osobistym.  W necie zawsze cos jest niedointerpretowane albo przeinterpretowane.  Jestem daleka od przypinania komukowiek metki/latki itd.  Juz nie raz bylam negatywnie, jak i POZYTYWNIE zdziwiona po zapoznaniu osoby w realu.  Na mnie Chiara robi wrazenie osoby w pelni zafascynowanej tematem kanarkow i najchetniej by caly dzien pisala i czytala o nich.  Jedno forum za malo.  Mam podobnie.   Mrugnicie 
Fakt, ze odpowiedzi na zapytania powinny byc maxymalnie fachowe.  Ale sprostowac bledne/niepelne wypowiedzi mniej doswiadczonych mozna tez "delikatniej".  Jakos zamknac to kolo dogryzania sobie - bo kazda strona kumuluje wiele negatywnej energii, ktora potem inspiruje odpowiedzi.  To ludzkie.  Pisze to z szacunkiem dla obu stron.   Umiech  I mam nadzieje, ze za jakis czas bedziecie sie oboje z tego nieporozumienia smiac.  Mamy w koncu wspolne i piekne hobby. 

serdecznie
A.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Listopada 05, 2012, 12:28:52 »

Wydzieliłem Wasze osobliwe wypowiedzi do nowego wątka.

Nigdy nie przyszło mi nawet na myśl, że umiejętności i wiedza jakiegoś Użytkownika będą przedmiotem takiej osobliwej dyskusji.

Fakt, że Chiara założyła czy administruje inne konkurencyjne forum nie ma żadnego znaczenia. Traktowana jest jako jeden z Użytkowników.

Przytoczę jeszcze wypowiedŹ canarissimo
Na mnie Chiara robi wrazenie osoby w pelni zafascynowanej tematem kanarkow i najchetniej by caly dzien pisala i czytala o nich.  Jedno forum za malo.

Chiaro!
Pytaj o wszystko czego nie wiesz i w stosunku do czego masz jakieś wątpliwości. Nie przejmuj się też faktem, że nie zawsze masz rację i ucz się tak, jak my wszyscy.

A może też skorzystaj z rad innych Użytkowników, może nawet NORWIK 24, którego jak wynika z Twoich wypowiedzi, panicznie nie lubisz i odwiedŹ ptasich lekarzy w warszawskim ZOO. Może napiszesz jakąś relację z tej wizyty. Uczymy się na błędach. Może warto też uczyć się w inny sposób np. przez dobry przykład innych.

Na wortalu nie jesteśmy od lubienia. Raczej mamy dociekać prawdy i wspierać się w rozwoju hodowli, więc może i takie dyskusje są potrzebne i do czegoś konstruktywnego w przyszłości doprowadzą.

Chiara
Go
« Odpowiedz #6 : Listopada 05, 2012, 03:39:47 »

Jacky Umiech, wbrew zarzutom NORWIKA 24 chyba zdążyliście zauważyć z jakiego powodu jestem na tym forum (pisałam o tym min. na pw do  jot-ka11 niedawno).
Dziękuję za radę co lekarzy- ale na razie na szczęście nie mam z ptakami problemów, a gdyby był istotny problem, skorzystałam z rady doktora Kruszewicza (to podobno najlepszy w W-wie weterynarz- specjalista od ptasich chorób). Tak więc znów widać jak NORWIK 24 na mnie naskakuje, wmawia mi różne rzeczy które sobie wymyśli- nie rozumiem skąd tyle jadu itp.
Nie rozumiem po co wklejać na forum  prywatne wiadomości!  Co? Z resztą- zaraz zobaczę czy rzeczywiście treść jest taka, bo ja pamiętam jedynie epitety itp.
Nie chcę zniżać się do tego poziomu, ale w takim przypadku chciałabym sprostować i przytoczyć co "pikantniejsze" pw od w/w do mnie... (Jeden min dotyczył tego że to forum nie jest dla "takich jak ja"... Duy umiech ).

Pozdrawiam serdecznie.

Chiara
Go
« Odpowiedz #7 : Listopada 05, 2012, 04:00:55 »

Pierwsza wiadomość była- owszem- taka jak napisał NORWIK 24.

Może przytoczę następne, nie komentując ich, bo szkoda na to czasu.
Odp: Witam
« Wysłane do: Chiara : Maj 28, 2012, 10:50:47 »
« Na tę wiadomość już odpowiedziałeś lub przesłałeś ją dalej. »
Cytuj  Odpowiedz  Usuń 
Witam,
Zweryfikuj troszkę swoją wiadomość i zaczniemy dyskusję (chyba pomyliłaś parę osób, zweryfikuj to, warto bo zacznę jak piszesz się czepiać, pokarzę że nie masz racji).
Jako młoda osoba widzę, że nie znosisz krytyki i uwag. OK
Nadal twierdzę, że osoba posiadająca skromną wiedzę nie może uczyć. Owszem forum jest dla wszystkich, dla Ciebie również, dziel się jednak wiedzą nie przypuszczeniami.
Pozdrawiam Darek

Odp: Witam
« Wysłane do: Chiara : Maj 30, 2012, 06:06:01 »
« Na tę wiadomość już odpowiedziałeś lub przesłałeś ją dalej. »
Cytuj  Odpowiedz  Usuń 
Witam,
Zakończmy ten temat.
Jeżeli może nowicjusz wymieniać się z nowicjuszem doświadczeniami niech tak zostanie. Każdy ma własne zdanie, które należy uszanować. Z czasem odejdą już wszyscy hodowcy którzy mają jakąś wiedzę i pozostaną jedynie takie "istoty" jak Ty. Będziesz  na TOPIE, osoba której pełno w każdym miejscu.
Pozdrawiam Darek J
Szkoda czasu na dyskusję z takim zadufanym w sobie człowiekiem. TY wiesz wszystko więc powodzenia.
Najważniejsze że: WIESZ GDZIE DZWONI¡ ALE NIE WIESZ W KTÓRYM KOŚCIELE.
A co do nauki: KONIA DO WODOPOJU MOżNA PRZYPROWADZIÆ LECZ WODY MUSI NAPIÆ SIÊ SAM.
Zapewne jesteś odmiennego zdania.
Pozdrawiam ponownie, miłego pisania.
Darek J

To były dwa przykłady. Być może wyjaśni to moją antypatię do NORWIKA 24. Nie jeden raz mnie obraził, ubliżył, przeglądając wpis w tym temacie- nawet wie co myślę- a raczej tak mu się wydaje (sprawa z tym że nawet nie mam pojęcia o jakimkolwiek weterynarzu w W-wie...). To już jest naginanie prawdy, a że nie doradziłam w-wskiego weterynarza chłopakowi z drugiego końca Polski? To po prostu wyraŹny dowód na to, że w/w  user wsiadł akurat na mnie-  próbując zaszczuwać itp. (Ale to nie UBecja, te czasy minęły).

Samemu NORWIKOWI 24 za chwilkę odpowiem w osobnym poście- przepraszam za post pod postem, ale nie chcę łączyć w jedno:
-odpowiedzi mojej do Jacky'ego (dziękuję za wydzielenie tego żenującego wątku);
-cytatów z pw- generalnie wstyd mi za to że musiałam się do tego posunąć- nie jestem człowiekiem, który jeżeli jego przeciwnik zachowuje się w sposób poniżej krytyki, bez jakichkolwiek zasad- ja robię to samo- tak więc ta sytuacja sprawia, że czuję się naprawdę Źle przytaczając pw (w końcu pisanie ich jest to kwestia jakiegoś zaufania- oczywiście nie mam na myśli wymienionego tu pana). Jednak czując się dosłownie- atakowana- instynkt każe mi się bronić.

Chiara
Go
« Odpowiedz #8 : Listopada 05, 2012, 05:20:25 »

Zazwyczaj jest tak, że tylko nieobecni nie mogą się bronić! Zacznę więc  od tego.
Pierwsza moja prywatna wiadomość do Chiara z dnia 28 maja br.
„Tak jak obiecałem piszę.
W wielu sprawach mamy odmienne zdanie.
Ale sprawa dotyczy nauki.
Moim skromnym zdaniem nie można podpowiadać i uczyć jeżeli samemu posiada się skromną wiedzę. Każdy z nas obcując z ptakami cały czas się uczy.
Czasami Twoje wpisy budzą śmiech. Proszę tego Źle nie zrozumieć. Sprawa dokładnie się tyczy kanarków kolorowych i ich ras. Sposobu łączenia, rozpoznawania ze zdjęcia, że to krzyżówka.
Jeżeli to możliwe do czasu, aż nie poznasz dokładnie wszystkich ras kanarków kolorowych i sposobu ich odróżniania, powstrzymaj się od podpowiedzi. To co podpowiadasz/myślisz to wprowadzanie w błąd. Dla przykładu podam prosty przykład. Wprawny sędzia i hodowca szybko pozna np. krzyżowanie kanarków kolorowych czerwono-czarnych z kobaltami czerwono-czarnymi (melanina), a już o innych połączeniach które są prostsze nie wspomnę.
W jednym z postów napisałaś o rysunku na plecach i piórach długich. Proponuję zobaczyć i rozpatrzyć, że nie jest to takie proste jedną rasę kolorową: czerwono-czarne pochodzenia Włoskiego i Niemieckiego.
Nie wiem jaki ma cel przytaczanie pw, w dobrym tonie nie jest to na 100%.   

Pozdrawiam Darek „ sumując twoja widza wymaga weryfikacji:
Nadal twierdzę i twierdzić będę, że wiedza koleżanki jest- tutaj warto się zastanowić:
1. nabyta z internetu, gdzie wiele rzeczy jest „pokręconych”;
2. doświadczenia, mam duże wątpliwości lecz mogę się mylić;
3. literatury, mam na myśli tę fachową, chyba nie;
4. wiedzy przekazanej przez doświadczonych hodowców-ponownie moje wątpliwości.
W czym więc problem?
I znów- dodajesz sobie całą  otoczkę, jakbyś znał mnie osobiście. Prawda- co Cię zdziwi- jest zupełnie inna- internet był ostatnim i najnowszym miejscem gdzie szukałam i szukam info o kanarkach. Jako pierwszy podstaw nauczył mnie ś.p. Dziadek- hodowca kanarków, gołębi pocztowych i drobnej egzotyki- z ptakami kontakt miałam od urodzenia- dosłownie. Niestety- Dziadek zmarł zbyt wcześnie i brakuje mi jego wiedzy (min. był przez jakiś czas prezesem koszalińskiego oddziału PZHKiPE- który to oddział już chyba nie istnieje.
¬le mnie oceniasz NORWIKU 24- jako istotę nadętą itp.- fakt że kilka razy poniosły mnie nerwy, (szcz. ostatnio). Jednak jestem tylko człowiekiem i gdy ktoś nie mający o mnie pojęcia pisze takie rzeczy jak Ty... Co do literatury- z polskiej czytałam tylko "Nasz polski kanarek" (chyba jak każdy) i ""Kanarek" Pana Jabłońskiego. Oprócz tego Dziadek w spadku zostawił mi szreg broszur, pism, wydawanych w latach 70-80-tych- jest to bardziej pamiątka, nie mniej w ten sposób chcę Ci pokazać że literaturę jak najbardziej szanuję i zbieram zarówno wszystkie n-ry "Nowej Exoty" jak i inne sporadycznie pojawiające się wydawnictwa (nie tylko o kanarkach). Moja ulubiona książka jako dziecka: "Ptaki pokojowe" Jiri Felix z roku 1974- wprost uwielbiałam wpatrywać się w kolorowe ryciny ptaków i czytać o nich- a póŹniej porównywać z ptakami z hodowli Dziadka- miał astryldy trzcinowe, ryżowce, amadyny obrożne, mewki i zeberki, srebrnodziobki- wtedy nie tak łatwo było zdobyć ptaki spoza "żelaznej kurtyny". Oprócz egzotyki były także kanarki- różnych odmian kolorowych i bodajże harceńskie- szczerze mówiąc  mówiliśmy o nich "śpiewające"- ale pamiętam konkursy na które chodziłam z dziadkiem jako 10-cio letnia dziewczynka... Tak więc w swojej ocenie baaardzo się pomyliłeś- moja pasja zrodziła się z praktyki...   

Szanowna koleżanko nadal Twoje wpisy to przypuszczenia i wiedza którą przekazujesz czytając wyłącznie internet – to moje zdanie.
Odpowiedziałam powyżej. Nie jestem ofiarą komputerowego szaleństwa i zdaję sobie sprawę że wiele informacji zamieszczonych w net-cie jest niedokładna lub błędna (np. link który przytoczyłam o norwikach- tylko po to, żeby pokazać Ci że zdaję sobie sprawę o innych wariantach kolorystycznych- chociaż chyba są rzadsze? Jakoś najczęściej widuje się norwiki pomarańczowe, szeki... Nigdy jakoś rasa ta mnie nie interesowała, więc dopuszczając do publikacji artykuł mogłam nie wiedzieć wielu rzeczy).

Mogę podać wiele przykładów w których zajmujesz się wyłącznie „naskakiwaniem” patrz „cięty język”. Wszystko wiesz, tak było z kolorami norwików. Twój post wymagał sprostowania i tak zrobiłem. Osoba pisząca była nowicjuszem. Przykro mi nie czytam w myślach, a szklanej kuli nie posiadam, więc Twój wpis uzupełniłem. Idą dalej bo lubię rozmawiać o faktach:
Już wcześniej lecz bardzo delikatnie ktoś zwrócił Ci uwagę:
http://kanarki.eu/index.php/topic,3616.0.html, że wiadomości Twoje wymagają weryfikacji (CZYTAJ WSZYSTKIE WPISY).
Ja mogłabym podać więcej przykładów jak Ty naskakujesz na ludzi- u mnie zdarzyła się tylko "kłótnia" z Yotanem (analizując sposób pisania- nie każdy "krzyczy" podpisem- patrz: netykieta), którą z resztą wyjaśniliśmy sobie póŹniej na pw. Swoimi radami nie zaszkodziłam (rumianek trucizną nie jest). Szkoda że Ty- pisząc o tym jak wielką masz wiedzę- nie pomagasz w takich przypadkach- może wtedy nie musieli by tego robić inni... Mrugnicie
Nie podlinkowałeś wątku- nie mogę na niego wejść, więc nie wiem gdzie ktoś "zwraca mi uwagę". (Na górze po zakreśleniu linku naciskasz ikonkę "URL").

Tak też było z osobą która zwróciła się na forum o pomoc. Więcej czasu poświęciłaś na udawadnianiu swoich racji niż pomocy. Na koniec kanarek „padł” Z doświadczenia wiem, że rzadko przy chorobie kanarki mają zatwardzenie, raczej biegunkę. Brakowało mi również tych podstawowych informacji które powinien otrzymać początkujący. Więcej czasu zajęło Ci dyskusja z YOTAN-EM (piszę z pamięci więc mogłem pomylić NICK).  Z doświadczenia wiem, że węgiel podaje się kanarkom w czasie choroby, trzeba wiedzieć jedynie jaki i w jakich proporcjach-kiedy. Sumując „ NID¬WIEDZIA PRZYSłUGA”.
Może jeszcze napisz że to moja wina? Mrugnicie...
Nie było słowa o biegunce, a teraz to Ty przypuszczasz- czego ponoć nie powinno się robić (szczególnie jeśli chodzi o kwestie zdrowotne!). Jeżeli brakowało Ci informacji- trzeba je było napisać i tym samym POMÓC zamiast krytykować po fakcie.
Ta Twoja złośliwość zaczyna mnie bawić- "niedŹwiedzia przysługa"- przykro mi że się nie poczuwam, jeżeli chłopak wolał "leczyć przez internet" a dopiero póŹniej odwiedził weta...

Będąc z Warszawy powinnaś wiedzieć, że w Twoim mieście jest dwóch lekarzy specjalizujących się wyłącznie w leczeniu ptaków- znanych w całej Polsce. Wystarczyło podać tel. Czytając Twoje wpisy podejrzewam, że nie wiesz o kim mówię/piszę bo sama biegasz szukając pomocy (nigdy te osoby nie odmówiły pomocy).
Kiedy przestaniesz mi wmawiać te swoje wymysły na mój temat? Miałam podać nr telefonu np. do doktora Kruszewicza, jeżeli osoba mieszkała na drugim końcu Polski? Lekarz przez telefon diagnozy nie postawi, nie wypisze leków, to zbyt duża odpowiedzialność. Owszem, nigdy nie odmawiają pomocy, ale w określonym zakresie, a ptak potrzebował konkretnych leków! (I daruj sobie już te próby nakreślenia mojej "sylwetki"- ciągle trafiasz kulą w płot!
Jeszcze jedno- Ty jesteś baardzo pomocną i serdeczną osobą Duy umiech

A teraz konkrety:
1. Udowodnij, że pisałem coś na temat podawania skorupek kurzych jaj! Teraz to napiszę po raz pierwszy: Owszem dawno temu w celu uzupełnienia wapna w organizmie ptaka/kanarka podawano kurze skorupy, dawno temu też wkładano do pieca dziecko na „sześć zdrowasiek” - wszystko się rozwija, wiedza również więc i metody leczenia, czytaj „HODOWLI” również.
Wróć do tematu- nie mam czasu na szukanie na Twoje życzenie. Jedynie zastanawiałam się skąd ta Twoja agresja? I skojarzyłam z tamtym wątkiem.

Nie mam czasu na rozpisywanie się więc pokuszę się o krótkie podsumowanie:
Koleżanko- podając link w temacie NORWIKÓW nie sposób było zauważyć, że jesteś administratorem innego konkurencyjnego wortalu. Administrator tego jest bardzo miłą i taktowną osobą, choć to widząc (tak myślę) zapewne nie zada Ci tego pytania:
Czy w Twoim wortalu idzie Ci tak słabo, że w tym jesteś tak aktywna, a może mieszanie w konkurencji jest zamierzone by podnieść prestiż własnego w którym administrujesz?
.
Naprawdę jesteś bezczelny! Kiedyś-tam zapytałam na wątku czy mogę  podać link do artykułu z "konkurencyjnego" forum. Zezwolenie takie otrzymałam (nie był to link o norwikach, tylko mój artykuł- no patrz- na inny temat).
Podobno ludzi ocenia się według siebie.
Ja na Wortalu zarejestrowałam się jeszcze zanim zostałam Adminem tamtego forum. Dlaczego dziwi cię moja obecność?
Twoje insynuacje są żałosne, lecz znów- kulą w płot.
A o powodach dla których jestem obecna z Tobą dyskutować nie będę (tłumaczyć się nie muszę, za to Ty uważaj ze swoimi oskarżeniami- są bezpodstawne, za to sobie robisz super anty-reklamę- jeżeli można zrobić jeszcze większą Mrugnicie)
Jeszcze jedna sprawa- którego z Administratorów masz na myśli? Piszę poważnie, bo sprawa mnie zainteresowała- z osobistych pobudek.

Jeszcze jedno:
W wątku „ KOLORY GLOSTERÓW” dokonałem wpisu by rozpocząć merytoryczną rozmowę, opartą na doświadczeniu i wiedzy. Nie miało to na celu pokazania „JESTEM LEPSZY”, wiedzą posiadaną - nie przypuszczeniami, warto się dzielić z każdym! Jeżeli tego nie zrozumiemy, pisałem już wcześniej – KANARKI ŚPIEWAJ¡CE, KSZTAłTNE, KOLOROWE BÊDZIEMY OGL¡DAÆ WYł¡CZNIE W ZOO.
Jeszcze prośba do administratora: Proszę o przeniesienie wpisów Chiary i moich do innego wątku. NORWIKI to tak ładne kanarki, że warto jedynie o nich rozmawiać!
Darek.
Szkoda że nie odpowiedziałeś na pytanie "Jak uzyskać kolor grizzle u glosterów"- w końcu pytanie było postawione jasno. Jeżeli znasz odpowiedŹ, wiesz jakich krzyżowań dokonać, jakie powinny być ptaki wyjściowe- mogłeś spokojnie zacząć dyskusję! Być może nikt inny nie wie jak uzyskać tę mutację barwną, więc tu mogłeś pomóc. (Dzieląc się wiedzą, której ci nie odmawiam, mój stosunek do Ciebie związany z Twoim stosunkiem do mnie i Twoimi wypowiedziami).

I na koniec- jak pięknie piszesz o dzieleniu się wiedzą! Przypomnę Ci Twoje pw, gdzie napisałeś że "osoba posiadająca skromną wiedzę nie może się uczyć". Trochę jedno przeczy drugiemu... (No chyba że pomyliłeś "wiedzę" z "inteligencją"?- w takim wypadku się zgodzę, ale że pw było skierowane do mnie ciekawa jestem czy to potwierdzisz na forum Mrugnicie).

Uważam, że takie "publiczne pranie brudów" jest po prostu żenujące (Źle się z tym czuję). Nie jestem tak gruboskórna jak Ty i wstyd mi za to, że dałam się wciągnąć w dyskusję z Tobą. Po zablokowaniu Cię na pw zacząłeś atakować mnie na forum- zastanawiam się, co ty człowieku do mnie masz? że Coi się postawiłam zamiast pozwolić po sobie jeŹdzić jak po dzikiej świni? Cóż, Twój problem, dla mnie nie jesteś osobą której zdanie będę brać sobie do serca. Ze względu jednak na szacunek do Administratorów Moderatorów, innych użytkowników prosiłabym Cię o nieciągnięcie wątku (który powinien za jakiś czas znaleŹć się w "Koszu" jako nic nie wnoszący). Tak czy inaczej- zignorowałam Cię na pw, zrobię to i na tutaj (szkoda moich nerwów, a Tobie nie?).

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!