yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik
Offline
Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomości: 1 984
|
|
« : Listopad 09, 2012, 01:37:43 » |
|
Glukoza – organiczny związek chemiczny zaliczany do węglowodanów, cukier prosty. W naturze występują w owocach. Jest magazynowany przez organizmy żywe w postaci skrobi (rośliny) i glikogenu (zwierzęta). Jest podstawowym związkiem energetycznym większości organizmów. Dla człowieka jest łatwo przyswajalny, wchłaniany przez przewód pokarmowy na zasadzie transportu aktywnego. Jest jedynym Źródłem energii wykorzystywanym przez mózg oraz erytrocyty, jest też podstawowym i pierwszym Źródłem energii wykorzystywanym przez mięsień sercowy oraz mięśnie prążkowane. Glukoza jest wśród hodowców gołębi popularnym środkiem podawanym ptakom w stanie skrajnego wyczerpania, np. po długich lotach. Hodowcy ptaków egzotycznych biorą przykład z gołębiarzy i również podają ją swoim podopiecznym. Czynią to najczęściej w przypadku stwierdzenia objawów osłabienia lub choroby ptaka, a także w okolicznościach, w których ptak narażony jest na różnego rodzaju stres (wystawy, podróże). Należy pamiętać, że glukoza nie jest cudownym środkiem na wszystko. Owszem, o ile w przypadku wyczerpania fizycznego czy wyziębienia podawanie glukozy jest jak najbardziej wskazane, to w innych przypadkach podanie glukozy należy rozważyć indywidualnie, uwzględniając kondycję ptaka, patogenezę i okoliczności „choroby” oraz możliwe działania uboczne i przeciwwskazania „leczenia” glukozą. Inne przypadki obejmują m.in.: wszelkie sytuacje, w których ptak narażony jest głównie na stres psychiczny, biegunki, niestrawności, ciężkie choroby ogólnoustrojowe, choroby przebiegające z podejrzeniem uszkodzenia trzustki (np. ciężkie zatrucia), zapasienie, infekcje grzybicze (zwłaszcza przewodu pokarmowego), odwodnienie. Glukoza podana w w/w sytuacjach może spowodować pogorszenie stanu zdrowia ptaka, prowadząc nawet do jego śmierci. Nie należy również podawać glukozy na stałe, np. jako dodatku do mieszanki jajecznej, gdyż może to spowodować zapasienie, uszkodzenie przewodu pokarmowego (wzdęcia!, nadmierny rozrost drobnoustrojów patologicznych), podatność na infekcje (zwłaszcza grzybicze).
|