Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:53:30 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ornitologiczne Mistrzostwa ZHK "Egzota" - Sosnowiec 2012  (Przeczytany 9719 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« : Listopada 11, 2012, 03:12:12 »

Właśnie wróciłam z wystawy w Sosnowcu, brat z bratową wyciągali mnie na siłę  do domu  Duy umiech
Moje wrażenia z pierwszej wystawy kanarków w życiu to to że było to fantastyczne przeżycie !
Pierwszy i podstawowy wniosek nigdy nie osądzać czy dana rasa mi się podoba czy nie, ze zdjęć , jak się nie widziało  ptaków na żywo. Jzyk
Kanarki którymi się zachwycałam wcześniej- nie zawiodły mnie, były piękne i trudno było mi się oderwać od klatek. Czerwone intensywne i nieintensywne, czerwono- czarne, mozaiki zwykłe i agatowe , glostery consort  i korona....
Istnieją jednak kanarki , o których myślałam że w życiu mi się nie spodobają.. aż do czasu kiedy padł na nie mój wzrok. Siedziało toto sobie takie w klateczkach  i się garbiło  Duy umiech.
Mówię o garbusach japońskich. Zwłaszcza jeden - cały czas się garbił i łypał na mnie "sępim" okiem i zwyczajnie w świecie doszłam do wniosku że są boskie Chichot. Takie drobineczki  Buziak.
Drugim moim wielkim zaskoczeniem były kanarki harceńskie . Słuchając ich śpiewu np na YT, dla mnie  brzmiały jak stary rozregulowany traktor  Jzyk. Na wystawie, była osobna salka gdzie kolekcja harcenów siedziała sobie jeden nad drugim, można  było sobie usiąść jak na sali koncertowej i posłuchać. No to usiedliśmy i nie mogłam się oderwać. Mają niesamowity śpiew i teraz dokładnie rozumiem czemu  przy uczeniu ich śpiewu eliminuje się wszystkie wysokie dŹwięki. Maja niesamowicie miękkie, ciepłe  głosy na żywo ! Cudne po prostu!
Na koniec wniosek mi się narzucił, że w sporym hałasie jaki panował na sali -przeszkadzały mi głosy ludzi, nie zaś śpiewające i przekrzykujące się samczyki- ich śpiew był cudowny i spokojnie mogę mieć więcej samczyków w domu  Chichot

Z organizacji wystawowej nie podobało mi się jak dla mnie to że klatki z ptakami stały za nisko, na szkolnych ławkach i ze zbyt wąskimi przejściami pomiędzy,  trudno było się im przyglądać,  mijając się łatwo było zahaczyć o klatkę, niektóre ptaki wydawały się mocno zestresowane, czemu się w sumie nie dziwię , bo wszyscy oglądający przechodzili "nad nimi" , a czereda odwiedzających dzieciaków cały czas próbowała je pogłaskać wkładając  palce do klatek. Może warto było umieścić taki duży napis na wejściu " nie wolno  dotykać klatek  i wkładać rąk do środka "? Jedno dziecko wrzuciło nawet coś do klatki. Zwróciłam mu uwagę, ale opiekunowie  dziecka mieli to w nosie. Nie wiem, może jestem przeczulona, ale z doświadczenia wiem ze takie napisy dyscyplinują ludzi, którzy może i wiedzą że tak nie należy robić , ale co tam, nikt nie zabronił , to niech się dziecko czymś zajmie ..
Drugą sprawą która mi się  nie spodobała to stan kilku ptaków jednego ze sprzedających. Ptaki wystawione w kolekcji były piękne ,zebrały oceny  po 90 punktów ,więc myślę że to sporo, ale na przeciwko stały ptaki na sprzedaż. Niektóre z nich , miały brudne pióra , poszarpane ogony i wyglądały jak niedoszłe kocie ofiary. Moim zdaniem, jeśli coś niedobrego stało się w trakcie transportu, wypadałby jednak nie pokazywać takich ptaków - skutecznie zniechęciły mnie do tego hodowcy.
Również uważam że sprzedawanie ptaka i pakowanie go do torebki po cukrze nie jest profesjonalnym zachowaniem. Obok stały na sprzedaż pojedynki za 25 zł, myślę też że przygotowanie tekturowych transporterów dla gapiów, którzy w emocjach kupują ptaka- nie przywożąc ze sobą transportówki nie byłaby takim problemem. Nawet gdyby doliczyć te 10 -15 zł do ceny ptaka za takie tekturowe pudełko.
Przykre to było, bo działo się to niemal na wejściu, i chociaż zdecydowana większość ptaków u tego hodowcy była zadbana i moim zdaniem piękna, po prostu mnie odstraszył takim zachowaniem. Może warto przemyśleć to na następny raz? 
Nie mogę też zgodzić się z hasłem że pojedynka wystarczy dla kanarka i można w niej trzymać ptaka całe życie. Zdaje sobie sprawę że duża hodowla rządzi się swoimi prawami, ale czemu mówi się takie rzeczy zwiedzającym, którzy często są amatorami i nie będą hodować kanarków ?

Poza tymi zgrzytami, same ochy i achy. Niewiele mi brakło żebym porwała kilka klatek z glosterami i zaczęła uciekać  Duy umiech Podobny odruch miałam przy czerwonych kanarkach , przy harcenach to w ogóle byłoby łatwiejsze, bo siedziały pozamykane " noc" miały  to może by nikt nie zauważyłby że ich w środku nie ma ?  Duy umiech Mrugnicie  Udało mi się poznać na żywo "Kłapucha" , bardzo mi było miło, zamieniliśmy kilka słów, bo  nie chciałam przeszkadzać w fotografowaniu ptaków . Hodowcy wystawiający ptaki  , bardzo mili, odpowiadali na pytania, opowiadali o swoich ptakach, widać było że pomimo ,a może właśnie dlatego , że hodują i maja je na co dzień z trudem  hamują swoje maniakalne uwielbienie do nich i to było najfajniejsze z tego wszystkiego - widać było że kochają swoje ptaki i są z nich dumni.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #1 : Listopada 11, 2012, 03:25:56 »

Dodam jeszcze  że najśmieszniejszy moment wystawy , to był w momencie , kiedy po przejściu już kilkukrotnie wszystkich ptasich "alejek"  i wysilając mózg żeby nazwać rasę  ( łatwiej ) i kolor ( kompletnie nie umiałam przy agatowych  ) zorientowałam się ze wszystkie te informacje mam podane na kartach ocen  Duy umiech

Mam jeszcze pytanie na wystawie były  kanarki kolorowe "czarne, melanina podstawowa, lipochrom  biały dominujący"  - ten kolor się jakoś nazywa? Pod pewnym kątem oświetlenia wyglądały jak niebieskie ( normalnie szare pióra - chyba podobnie jak niebieski kolor u kotów -czyli czarny rozjaśniony  ) - przepiękny kolor!

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Listopada 11, 2012, 05:36:03 »

Zapraszam do obejrzenia zdjęć z Mistrzostw w Sosnowcu:

http://glostery.katowice.pl/ornitologiczne-mistrzostwa-egzota-sosnowiec-2012/

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #3 : Listopada 11, 2012, 05:39:09 »

Super opis,
a ja zapraszam na zdjęcia: http://kanarki.eu/index.php/topic,4091.0.html

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #4 : Listopada 11, 2012, 05:50:55 »

Naprawdę świetną robisz dokumentację fotograficzną! Tak trzymać i na kolejnych wystawach pstrykać. Widzę, że mamy zupełnie niezłe ptaki w kraju. Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2012, 12:28:23 wysane przez Jacky » Zapisane

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #5 : Listopada 11, 2012, 06:00:16 »

Przekonuję się po raz kolejny, że naprawdę robisz świetne dokumentacje z wystaw. Tak trzymać i życzę kolejnych dobrych pstrykań! Widzę też, że mamy zupełnie niezłe ptaki w kraju. Pozdrawiam! Duy umiech
« Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2012, 11:06:27 wysane przez Jacky » Zapisane

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #6 : Listopada 11, 2012, 06:04:49 »

Dziękuję bardzo Umiech

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #7 : Listopada 11, 2012, 06:34:43 »

Fantastyczne zdjęcia,  jadąc na wystawę już się miałam wrócić - bo zapomniałam aparatu , ale jadę windą  i myślę sobie  "eee po co mi aparat Kłapouch zrobi super zdjęcia "  Duy umiech

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #8 : Listopada 11, 2012, 08:21:54 »

Dodam jeszcze  że najśmieszniejszy moment wystawy , to był w momencie , kiedy po przejściu już kilkukrotnie wszystkich ptasich "alejek"  i wysilając mózg żeby nazwać rasę  ( łatwiej ) i kolor ( kompletnie nie umiałam przy agatowych  ) zorientowałam się ze wszystkie te informacje mam podane na kartach ocen  Duy umiech

Mam jeszcze pytanie na wystawie były  kanarki kolorowe "czarne, melanina podstawowa, lipochrom  biały dominujący"  - ten kolor się jakoś nazywa? Pod pewnym kątem oświetlenia wyglądały jak niebieskie ( normalnie szare pióra - chyba podobnie jak niebieski kolor u kotów -czyli czarny rozjaśniony  ) - przepiękny kolor!

Inaczej nazywane są szafirowymi (szafirami).

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #9 : Listopada 11, 2012, 08:33:05 »

Relacja TVP Katowice
http://www.tvp.pl/katowice/informacyjne/aktualnosci/wideo/10-listopada-1830/9063140

od okolo 17 minut 30 sekundy

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #10 : Listopada 11, 2012, 08:45:25 »

Z organizacji wystawowej nie podobało mi się jak dla mnie to że klatki z ptakami stały za nisko, na szkolnych ławkach i ze zbyt wąskimi przejściami pomiędzy,  trudno było się im przyglądać...

Porównaj sobie oglądanie ptaków na stołach, a oglądanie ptaków w regale.
Górnego ptaka w ogóle nie obejrzysz, dolnego w zasadzie tylko plecki.
Dlatego jeśli nie ma jakiejś oszałamiającej liczby ptaków, a warunki lokalowe pozwalają zawsze wybiorę oglądanie ptaków na stole.
Sala jest duża i widna. Myślę, że u nas wyglądało to ładnie i estetycznie.
Fakt - frekwencja była super i momentami i tak było ciasno. Można było zrobić odrobinę szersze przejścia między rzędami.

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #11 : Listopada 11, 2012, 08:52:13 »

Super ta relacja fotograficzna-DZIÊKUJÊ  Duy umiech

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #12 : Listopada 11, 2012, 09:24:13 »

Z organizacji wystawowej nie podobało mi się jak dla mnie to że klatki z ptakami stały za nisko, na szkolnych ławkach i ze zbyt wąskimi przejściami pomiędzy,  trudno było się im przyglądać...

Porównaj sobie oglądanie ptaków na stołach, a oglądanie ptaków w regale.
Górnego ptaka w ogóle nie obejrzysz, dolnego w zasadzie tylko plecki.
Dlatego jeśli nie ma jakiejś oszałamiającej liczby ptaków, a warunki lokalowe pozwalają zawsze wybiorę oglądanie ptaków na stole.
Sala jest duża i widna. Myślę, że u nas wyglądało to ładnie i estetycznie.
Fakt - frekwencja była super i momentami i tak było ciasno. Można było zrobić odrobinę szersze przejścia między rzędami.

Co racja to racja- wysoko nic nie widać, nisko - trzeba pełzać. Pewnie optymalnie byłoby jeszcze tak z 50 cm w górę nad te ławki.  Dzieci miały widok idealny - na wysokości oczu.  Sala jak najbardziej była przestronna i ładnie było widać ptaki - tylko mi trochę żal było ptaków że tak chodzimy nad nimi jak te sępy a zwiedzających było  dużo. 
 Bardzo mi się za to podobała salka Harcenów - z krzesełkami - jak salka koncertowa Umiech Taka miła oaza .

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #13 : Listopada 11, 2012, 09:57:06 »

Gdyby ktoś miał niedosyt po obejrzeniu fotorelacji klapucha to zapraszam: https://plus.google.com/photos/100404237980945508394/albums/5809647631861727889

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #14 : Listopada 11, 2012, 10:11:11 »

nie będę siępowtarzał....Dziękujęza relację

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do: