Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:47:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Historia powstania rasy gloster  (Przeczytany 1918 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Listopada 20, 2012, 04:32:19 »

Historia powstania rasy gloster

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Listopada 20, 2012, 04:48:03 »

Glostery powstały z krzyżówek różnych ras kanarków (crested, norwik, border, koroniak niemiecki i kanarek harceński) z kulczykiem. Początki tworzenia tej rasy sięgają końca I wojny światowej. Największy wkład w powstanie glosterów wnieśli L. Rogerson (angielska miłośniczka roślin i ptaków z Cheltenham), J. McLay (szkocki sędzia i ekspert w zakresie hodowli kanarków) oraz A.W. Smith (angielski sędzia z Londynu). Niebagatelny w powstanie rasy wniósł również angielski hodowca kanarków J.H. Magadan. To właśnie jego najmniejsze ptaki, w szczególności bordery trafiały do hodowli L. Rogerson. Prace hodowlane związane z tworzeniem nowej rasy trwały sześć lat.
Po raz pierwszy ptaki tej rasy wystawiono w 1925 roku w brytyjskim Crystal Palace pod nazwą crested miniatura. Małe ptaki od razu zdobyły sobie serca wielu hodowców i miłośników kanarków. Wkrótce po wystawie w Crystal Palace uznano glostery za nową rasę. Nazwę tej rasy zmieniano dwukrotnie. Wreszcie jako nazwę rasy przyjęto oficjalną nazwę hrabstwa Gloucestershire, gdzie mieszkała L. Rogerson. Po raz pierwszy nazwy Gloucestershire użył znamy angielski miłośnik kanarków A.W. Smith. Ten hodowca użył też jako pierwszy określeń „corona” i „consort” dla określenia poszczególnych odmian nowej rasy.
Hodowla glosterów szybko zyskiwała popularność. Jeszcze w latach 30-tych XX wieku ptaki tej rasy trafiły do Europy w obu Ameryk.

Wiem, że sporo informacji o powstaniu rasy ma Rafał. Mam nadzieję, że się z nami podzieli swoimi wiadomościami.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!