sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wrocław
Wiadomoci: 103
|
 |
« Odpowiedz #15 : Grudnia 29, 2008, 04:31:42 » |
|
Witam! Mam mniej problemów stosując biszkopty ( oczywiście własnej produkcji ). MÓJ PRZEPIS; porcja dla jednego kanarka na cały rok, łącznie z okresem pierzenia - lecz bez lęgów i karmienia młodych. - trzy jajka - dwie duże łyżki mąki tortowej - jedna łyżka "mąki" pokrzywowej, młode listki pokrzywy wysuszyć, przetrzeć przez sitko - jedna łyżka cukru - jedna łyżka miodu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: żółtka utrzeć z cukrem i miodem, wymieszać z mąką i pokrzywą, białka ubić i delikatnie wymieszać z resztą masy ( mąka itd ), włożyć do foremki ( grubość masy do 2 cm ), dobrze upiec, nie przypalić ( najlepiej pieczenie zlecić żonie ) pokroić na kwadraciki 2x2 cm, wysuszyć. PODAWAÆ lekko namoczone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
Tytuły: Hodowca Roku 2010
Wiadomoci: 351
Kanarki: żółte, białe recesywne
|
 |
« Odpowiedz #16 : Grudnia 29, 2008, 05:51:52 » |
|
Mam pytanie dla niektórych może wydac sie smieszne ale ja nie jestem do końca pewien więc pytam. Kiedy dokładnie podawać pokarm jajeczny, w czasie przygotowań do lęgów, podczas legów i odhowu młodych czy przez cały rok
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #17 : Grudnia 29, 2008, 07:30:48 » |
|
Pytania nigdy nie są śmieszne,zapamiętaj !! Odsyłam do wątku pokarm jajeczny,ale odpowiem na pytanie: kanarki dwa tygodnie przed parowaniem,w czasie lęgów od trzeciego dnia wyklucia młodych,w czasie pierzenia, powinny dostawać pokarm jajeczny.Po pierzeniu w okresie odpoczynku kanarki nie muszą w zasadzie otrzymywać pokarmu jajecznego.Odstępstwo od tej zasady /bardzo rzadko/ pozostawia się hodowcy,który bierze pod uwagę wygląd kanarków,zatłuszczenie,zimno i.t.d.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
|
 |
« Odpowiedz #18 : Grudnia 29, 2008, 08:18:23 » |
|
Dzięki tadmart za odpowiedz.  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107
|
 |
« Odpowiedz #19 : Stycznia 04, 2009, 05:24:45 » |
|
Tak jak Mark napisał o tych pytaniach to prawda, powinno sie pytać.ja kupując kanarki od pana Markateż sie niepytam, chodz wiem że powinienem, troche mi głópo pytać, bo niechce być natrętny,ufam Panu Markowi, i wiem że by mi złych ptaków niesprzedał.ale i tak bardzo dużo mi pomógł jeśli chodzi o hodowle zaco mu bardzo dziękuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113
|
 |
« Odpowiedz #20 : Lutego 15, 2009, 09:25:44 » |
|
Witam ! Powiem tak: gdybym uzależniał nabywanie kanarków od tego czy sprzedający przekaże mi wiedzę o ich karmieniu czy nie to w mojej hodowli nie byłoby ani jednego kanarka z sprowadzonego z Włoch czy też Niemiec (a mam ich kilka w swojej hodowli, zaś w ostatnich 10 latach przuywiozłem około 30 ptaków z tych krajów). kanarek nie jest skomplikowanym ptakiem jeżeli chodzi o ziarno i trzeba tylko zaobserwować jakie ziarna wybiera jako pierwsze. Ważne natomiast jest aby pokarm był zawsze dobrej jakości. Czasem trzeba wiecej zapłacić za ziarno i mieć zdrowe ptaki. Mieszanki jajeczne to jest inny temat. Najlepiej korzystać z gotowych mieszanek, których jest na polskim rynku w tej chwili pod dostatkiem. Oczywiscie ja też czasem dodaję do tej mieszanki jeszcze zwykłe jajko, ale gotuję je przynajmniej 10 minut. Nigdy zaś nie stosuję tartej bułki, bo karmienie ją moze sie okazać zgubne. Dla wartościowych ptaków nie warto ryzykować ! Jeżeli już bez gotowej mieszanki jajecznej to należy mieszać jajko z ruskiem albo z kus-kusem. Ważne jest aby do przygotowanej porcji dosypać troszkę maku (uwaga na jego jakość). Dobra jest też pokrzywa (może być nawet taka do zaparzania). Szczególnie mak dobrze wpływa na jelita samicy karmiącej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #21 : Lutego 15, 2009, 10:17:22 » |
|
WITAM ANDRZEJU !/ZWYCZAJOWO NA WORTALU JEST żE, WSZYSCY SOBIE MÓWI¡ PRZEZ TY I PO IMIENIU/ MASZ RACJÊ Z T¡ WIEDZ¡ OTRZYMYWAN¡ OD HODOWCÓW,/BO RACZEJ JEJ WCALE NIEMA/.TY PATRZYSZ Z SWOJEGO PUNKTU WIDZENIA NA SPRAWY KUPNA KANARKÓW BO JESTEŚ DłUGOLETNIM HODOWCOM I MASZ DUżE DOŚWIADCZENIE JAK PROWADZIÆ CHÓW KANARKÓW.NA WORTALU ZNAJDUJE SIÊ BARDZO WIELU UżYTKOWNIKÓW KTÓRZY PIERWSZY RAZ MAJ¡ KANARKI I NIE WIEDZ¡ OD CZEGO ZACZYNAÆ/HODOWCY IM NIC NIE PRZEKAZUJ¡/,ODPOWIEDNIEJ LITERATURY BRAKUJE I ST¡D ICH KłOPOTY Z ROZPOCZYNANIEM HODOWLI.PADAJ¡ IM PO ZAKUPIE KANARKI,BRAK WIEDZY O KARMIE I KARMIENIU NIE MÓWI¡C O PARZENIU I LÊGACH.ST¡D ZRODZIł SIÊ POMYSł U JACKA I MARKA STWORZENIA WORTALU,GDZIE WSZYSCY CHÊTNI MOG¡ UZYSKAÆ WIEDZÊ TEORETYCZN¡,A CZEGO NIE WIEDZ¡ TO SIÊ PYTAJ¡ I NA SWOJE PYTANIA OTRZYMUJ¡ ODPOWIEDZI W FORMIE DYSKUSJI LUB JEżLI ODPOWIEDż JEST NIEPEłNA LUB MAłO WYSTARCZAJ¡CA OD ADMINÓW. TEMAT POKARMU JAJECZNEGO BYł WIELOKROTNIE POWTARZANY,WIÊC DO TEGO TEMATU NIE POWRACAM WITAM CIEBIE ANDRZEJU JESZCZE RAZ NA WORTALU,BO W TWOJEJ OSOBIE UżYTKOWNICE ZYSKALI DOŚWIADCZONEGO HODOWCÊ Z ODPOWIEDNI¡ WIEDZ¡ NA TEMATY KANARCZRSTWA.POZDRAWIAM !!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #22 : Lutego 16, 2009, 09:32:22 » |
|
Nigdy zaś nie stosuję tartej bułki, bo karmienie ją moze sie okazać zgubne. Dla wartościowych ptaków nie warto ryzykować ! Witam! Nie stosuje Pan gotowej byłki tarej czy ogólnie byłki tartej nawet samemu z tartej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113
|
 |
« Odpowiedz #23 : Lutego 16, 2009, 10:32:56 » |
|
Cześć ! Nie Granos, nie stosuję tartej bułki w żadnej formie. Ja wiem, że co hodowca to inne metody karmienia i...........wszystkie są dobre o ile prowadzą do celu. Tak by można powiedzieć, lecz nie zawsze jest to prawda. Ja mam w swojej hodowli 30 par lęgowych i nie chcę ryzykować, tym bardziej że sporo ptaków jest wartościowych. Ja robię tak: jedna szklanka pokarmu jajecznego gotowego pół szklanki rusku (namoczonego w ciepłej wodzie) dwie łyżki maku kiełki (jezeli młode mają więcej jak pięć dni)
Taki pokarm jajeczny sie u mnie sprawdza.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wojtek
Uczeń1
Nowy użytkownik
KOłO
Wiadomoci: 36
|
 |
« Odpowiedz #24 : Lutego 16, 2009, 11:26:28 » |
|
Super temat ja właśnie też popełniłem ten bąd z bułką tartą i w pierwszym lęgu też padły młode teraz samica składa nastepne jajka dzisiaj zniosła trzecie nie mam możliwości kupiena rusku w mojej okolicy.mam pytanko co najlepiej podawac w pierwszych dniach po wykluciu jajko tylko czy jak wyczytałem można kupic suchary bez cukrowe i razem je mieszac a co z mieszanka ziaren które na co dzien się podaje czy też w tych sasmych proporcjach lub mniej? jak jest jajko czy wystarczy bo i tak się razem miesza do jajka nasiona.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik

Opolskie
Wiadomoci: 178
|
 |
« Odpowiedz #25 : Lutego 16, 2009, 05:39:53 » |
|
Dużo się dowiedziałem w tym temacie, ale ja mam od siebie jedno pytanie? Do kiedy podawać pokarm jajeczny w czasie lęgów aż do złożenia pierwszego jajka czy jak?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
|
 |
« Odpowiedz #26 : Lutego 16, 2009, 06:05:52 » |
|
Dużo się dowiedziałem w tym temacie, ale ja mam od siebie jedno pytanie? Do kiedy podawać pokarm jajeczny w czasie lęgów aż do złożenia pierwszego jajka czy jak? Witam. Ja podaje moim ptakom pokarm jajeczny 2 tygodnie przed parowaniem do zniesienia pierwszego jajka. Nie podaje pokarmu w czasie wysiadywania bo istnieje ryzyko ze samica porzuci gniazdo. Na dwa dni przed wykluciem sie młodych wznawia sie podawanie pokarmu konczac kiedy młode sie calkowicie wypierzą. Czasami mozna podawac pokarm jeszcze nieco dłużej.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik

Opolskie
|
 |
« Odpowiedz #27 : Lutego 16, 2009, 06:20:15 » |
|
dzięki. a możecie podać jakieś nazwy pokarmów jajecznych łatwo dostępnych i dobrych?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin
Uczeń3
Nowy użytkownik

Cyprzanów
|
 |
« Odpowiedz #28 : Lutego 16, 2009, 06:33:54 » |
|
dzięki. a możecie podać jakieś nazwy pokarmów jajecznych łatwo dostępnych i dobrych? Jeżeli chodzi tobie o sztuczne pokarmy to tu masz firmy produkujace pokarmy jajeczne: Quiko, Orlux, CéDé, Deli Nature. Na rynku jest bardzo duzy wybór pokarmów jajecznych w zależności jakie ptaki hodujesz. Ja osobiście polecam pokarm z Orluxa lub z Quiko.
|
|
|
|
|
|
 CIH F-047
|
|
|
hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik

Opolskie
|
 |
« Odpowiedz #29 : Lutego 16, 2009, 06:40:46 » |
|
W zoologicznym powinny być dostępne co nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|