Rysiek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Zakopane
Wiadomoci: 22
|
 |
« : Wrzenia 07, 2008, 07:55:24 » |
|
Witam wszystkich.Do napisania tego wątku skłoniło mnie przeczytanie podobnego wątku w dziale dieta.Z moich doświadczeń wynika , że przygotowywanie pokarmu jajecznego z bułką tartą może się Źle skończyć dla kanarka.Po zakupie i dodaniu do pokarmu nowej bułki tartej padły mi dwa młode.Akurat wtedy tylko tyle młodych miałem.Jestem pewien , że powodem była bułka.Padnięte młode były bardzo napęczniałe [wzdęte].Przed lęgami rozmawiałem z doświadczonym hodowcą, który odradzał mi stosowanie bułki tartej, a w zamian doradzał kaszę kukurydzianą co obecnie czynię i nie mam problemów.Dla uściślenia podam jak przygotowuję pokarm jajeczny:jedno jajko na twardo rozgniatam widelcem na drobno ,dodaję dwie łyżeczki kaszy kukurydzianej oraz niepełną łyżeczkę maku.Podejrzewam że bułka musiała być przypleśniała.Tak czy owak odszedłem od bułki na rzecz kaszy kukurydzianej.Proszę o opinie i uwagi w tym temacie.Dodam jeszcze że hodowlą kanarków zajmuję się od dwóch lat i posiadam już skromne doświadczenie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 07, 2008, 09:14:49 » |
|
Kiedyś podawałem bułkę tartą do mieszanki jajecznej, i nie było żadnego problemu, lecz zrezygnowałem z tego i już dłuższy czas stosuję sztuczne jajko. Myślę że masz rację że z bułką musiało być coś nie tak lub po drodze popełniłeś jakiś błąd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 08, 2008, 11:02:43 » |
|
Witam! Stosuje jajko gotowane i bułkę tartą, z tym że bułkę kupuje całą do konsumpcji,suszę ją i w młynku lub na tarce ją rozcieram.Kupiona bułka tarta jest wykonywana z różnego rodzaju chleba,który zawiera kwasy jak i ulepszacze ,które mogą być szkodliwe dla kanarków.Używam jajko sztuczne z witaminami /są różne rodzaje w zależności od kolorystyki kanarka/ jak i jajko naturalne dodając bułki tartej,kaszy manny,kaszy kukurydzianej,maku,trochę witamin i trochę miodu- nie wszystko jednocześnie,dozuje wg.uznania.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 12, 2008, 07:06:29 » |
|
Nie polecam stosowania bułki tartej ,chocby dlatego że każda bułka ma inny skład.Dawniej hodowcy piekli dla kanarków różne ciasta, bułki czy kołacze różnie nazywane w zależności od rejonu kraju.Po upieczeniu takiego ciasta ,ciasto to było krojone i suszone a następnie drobno mielone i dodawane do pokarmu jajecznego.Przeważnie skład takiego ptasiego ciasta był tajemnicą danego hodowcy.Dziś można kupic gotowe już zgranulowane cisto czyli RUSK firmy Quiko.Polecam ten produkt bo doskonale poprawia strukturę pokarmu jajecznego a ptaki bardzo chętnie go jedzą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 12, 2008, 10:16:45 » |
|
Dziękuje Mark za informacje,znowu czegos nowego się dowiedziałem,stosuje pokarm jajeczny jak i barwnik tej firmy.Pozdrawiam !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 20, 2008, 10:59:13 » |
|
Witam.Zgodnie z Marka informacjami zakupiłem dodatkowo pokarm jajeczny do kanarków kolorowych zwykły i Rosso z kantaksantyną do kanarków czerwonych oraz Rusk,który będę stosował zamiast bułki tartej.Rosso jest również pokarmę jajecznym tylko z barwnikiem,więc należy uważać przy podawaniu ,mieszać Ruskiem w stosunku 1 do 3 , można trochę zwilżyc.Podawałem kanarkom,bardzo im smakowało i jednocześnia się wybarwiały.Był to okres września -pażdziernika.Uważm że skutecznie działało na barwienie.Te pokarmy jajeczne można również podawać młodym po czwartym dniu od lęgu/czerwonym/,a mozaiką czerwonym różnym/ po czternastu dniach od lęgu.Zakup na stronie www:// http. Hodowla Papug.pl.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wini
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 47
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 20, 2008, 01:47:12 » |
|
Kupiłem cztery kanarki harceńskie samce,zaczełem dawac jajko z bułką tartą,przestały śpiewac i zaczeły zdychac.Było to w krutkim czasie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 20, 2008, 03:33:17 » |
|
Witam Wini!.Odpowiedż znajdziesz w tym wątku,który jest obecnie poruszany przez Marka i i ja również ten wątek częściowo wyjaśniłem.Myśle że,dawałeś jajko kurze i do tego dawałeś kupioną bułkę tartą.Bułka tarta/powtarzam/ nie jest odpowiednią karmą dla dokonania mieszania z jajkiem,a to spowodu zawartości związków toksycznych.Obecnie bułkę tartą w sprzedaży wykonuje się z odpadowego chleba który zawiera kwasy,jak i z różnego rodzaju bułek,nie odpowiadającym do karmienia naszych ulubieńców.Jak już,tak jak wyjaśnia Mark,rób w własnym zakresie kołacze/bez proszku do pieczenia/.Skład takiego kołacza i sposób wykonania podaje Mark w tym wątku powyżej.To może być jedna z przyczyn śmierci Twoich kanarków.Ale mogły wystąpić również inne przyczyny jak: zmiana środowiska,występowanie innej biofauny, nie zrobienie kwarantanny zakupionych kanarków/ ich indywidualne odosobnienienie/,inny mikroklimat,pokarm i.td.Kanarki to bardzo wrażliwe i czułe stworzenia.Nie znam Twoich warunków,więc musisz sam wnioski wyciągnąć,bo ja miałem ten sam przypadek że, sprowadzone trzy szt.kanarków, dwa mi padły.Sprowadziłem następne trzy kanarki /od tego samego hodowcy/,ale odizolowałem je od reszty kanarków,dając im indywidualne pomieszczenia i kanareczki wszystkie żyją plus ten jeden również odizolowany.Tak jak widzisz przyczyn,może być wiele i zawsze gdy się kupuje nowy materiał hodowlany,trzeba zachować ostrożność.Pozdrawiam,może coś z tych moich wywodów Tobie się przyda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wini
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 20, 2008, 04:47:26 » |
|
Napewno masz rację,zapomniałem dodac że dawałem im jabłko a one przedtem nie dostawały.Ten gośc od którego kupiłem był dośc oszczędny w słowach czym karmi jak karmi,rozumiesz oco mi chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 20, 2008, 06:17:44 » |
|
Tak,rozumiem o co Tobie chodzi,tacy są niektórzy hodowcy i to potem są skutki niepowodzeń.Pocieszmy się ze,nie wszyscy tak postępują.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 22, 2008, 08:39:43 » |
|
Moja mieszanka jajeczna jest przygotowywana z pomocą bezcukrowych sucharów, które można dostać w większości sklepów. Ugotowane jajko rozdrabniam przy pomocy widelca, do tego dodaję suchar (który bez problemu rozgnieść można na pył w palcach), mak i startą marchew. Do tej pory wszystko było ok i nie było problemów z przyswajaniem takiego pokarmu przez moje ptaki.
Kiedyś zamiast suchara podawałem biszkopt i tę wszystko było ok.
Warto jednak zastosować się do zaleceń Marka i nabyć rusk. Jest to specjalnie przygotowany składnik, który w optymalny stopień zapewnia dostarczenie odpowiednich składników ptakom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #11 : Padziernika 30, 2008, 09:46:20 » |
|
Kupiłem cztery kanarki harceńskie samce,zaczełem dawac jajko z bułką tartą,przestały śpiewac i zaczeły zdychac.Było to w krutkim czasie.
Takie postępowanie młodych hodowców z ptakami,które kupują to klasyka postępowania niedoświadczonych adeptów hodowli kanarków.Zawsze się dziwie jak ktoś kupując moje ptaki nie pyta mnie jaką mieszankę im podaje (bo zapewne myśli ze wszystkie mieszanki są takie same) Dlaczego mnie nikt nie pyta co jeszcze oprócz mieszanki ziaren dostają moje ptaki ( bo pewnie myśli że i tak to nie ma żadnego znaczenia) Dlaczego nikt mnie nie pyta czy ptaki ją odrobaczone i zaszczepione przeciwko pasożytom ( bo pewnie nie ma pojęcia że coś takiego istnieje).Zawsze się dziwie dlaczego nikt mnie nie pyta jakimi kryteriami się kierowałem wybierając dla tego kogoś parę do hodowli (bo pewnie uważa że najważniejsze żeby był samiec i samica a reszta nie jest ważna).Myślę że młodzi hodowcy są ludzmi bardzo mało ciekawymi wiedzy o kanarkach,lub uważają że już wszystko wiedzą.Wiadomo jak się to wszystko kończy,kończy się jak w powyższym cytacie.Młodzi hodowcy bądzcie bardziej dociekliwi i ciekawi wiedzy o kanarkach a sami sobie zaoszczędzicie pieniędzy i gorzkiego smaku niepowodzeń. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 30, 2008, 11:07:42 » |
|
Mark poruszył ciekawą kwestię dotyczącą wiedzy o dotychczasowym środowisku ptaka i zwyczajach, które wprodzadził jego hodowca. Pół biedy, gdy nowy nabywca przychodzi do hodowcy i ogląda jego hodowlę, czasem zamieni kilka zdań o hodowli ptaków. Jednak zdecydowana większość transakcji odbywa się za pośrednictwem telefonów i poczty, albo na jakiś giełdach. Nowy nabywca sprowadza nieznanego sobie ptaka. Padnięcie ptaka, choć bolesne dla nabywcy nie jest największą stratą. Ptak może sprowadzić do hodowli nową florę bakteryjną, która może przenosić się na inne ptaki, a niekiedy nawet na ludzi. Zresztą niewiedza nowego właściciela dotychczasowym środowisku ptaka również może spowodować szereg niekorzystnych następstw, nawet jeśli zakupiony ptak był w pełni zdrowy. Znam też i takie przypadki, kiedy hodowca próbuje przekazać jakieś ważne informacje nowemu nabywcy, a ten nie tylko nie stosuje się do przekazanych mu uwag i zaleceń, ale nawet świadomie je narusza, bo uważa się za wielkiego znawcę hodowli. Dla niektórych nabywców jedynymi istotnymi kwestiami przy zakupie ptaka jest jego płeć i cena. Reszta nie ma kompletnie żadnego znaczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wini
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Padziernika 30, 2008, 01:15:39 » |
|
Mark, jestem zielony co do hodowli kanarków,mam troche wiedzy teoretycznej Jadę znów po dwa harceński, samicę wezmę na wiosnę i zastosuję się do twojej sugesti. Sprubuję się dowiedziec od hodowcy jak najwięncej.Boję się aby ptakom nic się nie stało. Myślę że na tym wortalu ktoś mi pomoże. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Padziernika 30, 2008, 03:33:11 » |
|
Witam! Tak Jacky jak i MARK mają całkowitą rację odnośnie sprowadzanych kanarków i dalszych ich hodowli u nowych właścicieli.Temat hodowców był już kilkakrotnie poruszany,więc nie będę się powtarzał.Nie każdy hodowca jest Jacky lub Mark,aby udzielił informacji na temat chowu pupilków.W tym wątku poruszłem już niektóre problemy związane z nabyciem ptaków i ich hodowli w nowych warunkach,ale tak jak Was Panowie nikt nie chce mnie zrozumieć o co chodzi.Tak jak mnie spotkało że,nabyte kanarki mi padły, tak i napewno Was w początkach hodowli cóś podobnego śię zdarzyło.Ja pomyślałem,wnioski zostały wyciągnięte i już sprowadzone następne partie kanarków żyją szczęśliwie,a ja ..mam satysfakcje że czegoś się nauczyłem. Marku ! Gdyby udało się u Ciebie nabyć kanarki/ale takiego szczęścia nie miałem/,to napewno zapytał bym się o wszystko i odpowiedż bym otrzymał,tak samo od Jacky. Wini ! Pomyśl nad wszystkim co jest poruszone w tych wątkach,jest tu dużo prawdy,którą musimy sobie przyswoić i stosować.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|