Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Stycznia 29, 2026, 06:09:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Młode, gniazdo problem  (Przeczytany 3955 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
grzesiu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 10

« : Wrzenia 10, 2008, 06:25:24 »

Mam pytanie problem .
Mam małą hodowle kanarków od jakieś 5 lat moje gniazda są robione przez hodowcę są z filcu gdy samica zaczyna „budować gniazdo” daje jej tylko papierki. Ona nosi sobie w dziobie itp. Widzę na zdjęciach małych kanarków w gnieŹdzie takie białe niteczki mam pytanie co to jest dokładnie ?

Mój drugi problem to co niektóre ptaki maja gdy wyjdą z gniazda palec ten tylni wygięty do przodu i tak już im to zostaje może wiecie dlaczego tak się dzieje może przez to ze nic nie maja w gnieŹdzie ? Oczywiście ptaków z gniazda nie wyciągam gdy są małe a i tak jak rosną to tak na jeden sezon łęgowy 2-3- sztuki maja taka właśnie wadę.

Bardzo proszę o pomoc Umiech pozdrawiam

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 10, 2008, 06:32:08 »

Te  ''białe niteczki" to szarpia. 

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 10, 2008, 11:56:59 »

Grzesiu!
Nie  wiem z jakiego powodu Twoje ptaki mają taką wadę.U mnie w hodowli w tym roku też pojawił się taki młody.Sądzę,że  dzieje się tak na skutek złego ułożenia ptaka w gnieżdzie.Ja poradziłem sobie z tym w ten sposób,że kiedy ptaszek zaczynał opuszczac gniazdo to wąskim paseczkiem plastra podkleiłem mu kciuk do nogi(poniżej kolana)w takiej pozycji w jakiej powinien się znajdowac.Kanarek siadając na żerdce był zmuszony tym palcem ją obejmowac.Po ok.2-3tygodniach plaster delikatnie odkleiłem i....palec jest sprawny.Mój kanarek zbyt wcześnie opuścił gniazdo i przebywał na dnie klatki a nie na żerdce i żle ułożony palec tak mu się wywichnął i zależał.
życzę sukcesów.JK.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #3 : Czerwca 09, 2009, 05:32:24 »

Wracając do tematu"wygiętego palca" u młodych kanarków.Kilka dni temu zauważyłem u jednego z młodych kanarków ów nieszczęsny wygiety do przodu palec.Przyczyna okazała się bardzo prozaiczna-zsunięta obrączka.Obrączka zsunęła się na palce i zaklinowała się dociskając kciuka do reszty palców i tak została.Obrączkę nasunąłem na miejsce,lecz palec już zdążył się niewłaściwie zależec.Teraz ptaszek "kuśtyka" z nastawionym i doklejonym plastrem palcem.

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #4 : Czerwca 09, 2009, 10:26:47 »

Moim zdanie palec został uszkodzony przy obrączkowaniu może młody był trochę przerośnięty i obrączka ciężko przechodziła przez palce? Ja miałem taki przypadek , że młody kanarek był sam w gnieŹdzie i miał całą nogę wygiętą do przodu na nim siedziała a on się jakby rozpierał, teraz gdy młody jest jedynakiem to podkładam do niego jeszcze 2 sztuczne jajka lub przekładam go do gniazda gdzie są dwa młode w tym samym wieku

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #5 : Czerwca 10, 2009, 09:55:18 »

matek przy obrączkowaniu raczej nie bo wcześniej jest napisane, że ptaki nie były wyciągane z gniazda więc nie było możliwości zaobrączkowania. moim zdaniem to złe ułożenie ptaków w gnieŹdzie

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #6 : Czerwca 10, 2009, 11:40:45 »

Wcześniej sądziłem,że jeżeli ten defekt nie jest następstwem złego ułożenia młodego w gnieżdzie,to byc może fakt,iż był to ptak ,który najwcześniej wyskoczył z gniazda a był na tyle mały,że nie potrafił siedziec na żerdce tylko na dnie klatki(tym samym nie miał możliwości obejmowania patyczka co skutkowało złym ułożeniem palca).Trudo powiedziec jednak czy nie siedział na patyku bo miał chory palec(z gniazda),czy doznał kontuzji siedząc na dnie klatki.Sądzę jednak,że nie jest to wada genetyczna ponieważ po założeniu "plastrowego" opatrunku" palec funkcjonował prawidłowo.W ostatnim przypadku na 100% zawiniła zsunięta obrączka.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!