Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« : Grudnia 16, 2012, 02:50:27 » |
|
Na wystawie w Czeladzi ,kiedy przypatrywałam się kanarkom czerwonym , przeszło obok mnie dwóch hodowców - prawdopodobnie wystawiających ,jeden do drugiego mówił " patrz wszystkie maja bażancie uszy" w zabarwieniu że to wada jest -bardzo mnie zaintrygował ten temat. Przeczytałam jeszcze na kilku stronach to wyrażenie jako wadę - ale nigdzie nie znalazłam wyjaśnienia jak to wygląda Co to oznacza że kanarek ma "bażancie uszy" , jak wygląda taki kanarek ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudnia 16, 2012, 05:25:28 » |
|
Z tego co wiem określa się tak, kiedy pióra skrzydeł nie kończą się gładko, tylko kończą się odstającymi piórami, taka jakby miotełka. Coś jak tutaj, tylko bardziej: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudnia 16, 2012, 05:56:42 » |
|
To nie są bażancie uszy tylko puffy. Bażancie uszy możesz zobaczyć np. na stronie: http://glostery.katowice.pl/75-ornitologiczne-mistrzostwa-polski-czeladz-2012/, oglądając zdjęcie 146 albo 172 z czwartku. Praktycznie na każdej wystawie można spotkać takie ptaki. Widocznie to taka polska przypadłość. Najczęściej bażancie uszy mają kanarki kolorowe i glostery.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudnia 16, 2012, 05:58:25 wysane przez Jacky »
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudnia 16, 2012, 06:01:44 » |
|
Jak sama nazwa wskazuje są to pióra rosnące w okolicach "uszu" ptaka. Nazywa siętak pióra rosnące w różnych kierunkach. Jak napisał Jacky-najczęściej kolorowe i glostery. U mini bordery szczerze mówiąc nie pamiętał ,żebym takie widział.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudnia 16, 2012, 06:28:29 » |
|
Ups, muszę się douczyć. dla wygody: zdjęcie 146:  zdjęcie 172: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik

Sosnowiec
Wiadomoci: 258
|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudnia 16, 2012, 09:39:48 » |
|
No to przy okazji wzbogaciłam swoją wiedzę o dwie nowe definicje  Dzięki!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudnia 17, 2012, 08:34:45 » |
|
Kto pyta nie błądzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 153
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lutego 02, 2013, 05:14:15 » |
|
Czyżby "bażancie uszy" to nie wada? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2013, 06:46:25 wysane przez klapuch »
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lutego 02, 2013, 08:42:09 » |
|
a standardzie ptaków wystawowych nie jest napisane że pióra mają przylegać ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lutego 03, 2013, 05:06:31 » |
|
Przeglądam obecne Standardy Sekcji D wydane przez PFO i przy opisie rasy nie ma żadnej wzmianki o przyleganiu piór. Dopiero na końcu broszury w Charakterystyce upierzenia jest określenie: Typowe wady: Zbyt obfite upierzenie na skrzydłach (tzw. pufy), wiszące upierzenie nad brwiami, rogi (tzw. pióra perkoza) Widocznie mało kto cierpliwie czyta standardy do końca. Nawet eksperci jak widać na obrazku tego nie robią. Pozostaje jeszcze pytanie co to są owe pufy (czy faktycznie jest to upierzenie skrzydeł?)? I co to są rogi czy pióra perkoza? Czy rogi perkoza to bażancie uszy, o których tu dyskutujemy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lutego 03, 2013, 08:38:15 » |
|
Przeglądam obecne Standardy Sekcji D wydane przez PFO i przy opisie rasy nie ma żadnej wzmianki o przyleganiu piór. Dopiero na końcu broszury w Charakterystyce upierzenia jest określenie: Typowe wady: Zbyt obfite upierzenie na skrzydłach (tzw. pufy), wiszące upierzenie nad brwiami, rogi (tzw. pióra perkoza) Widocznie mało kto cierpliwie czyta standardy do końca. Nawet eksperci jak widać na obrazku tego nie robią. Pozostaje jeszcze pytanie co to są owe pufy (czy faktycznie jest to upierzenie skrzydeł?)? I co to są rogi czy pióra perkoza? Czy rogi perkoza to bażancie uszy, o których tu dyskutujemy?
Jest to błąd upierzenia więc opisany jest na końcu przy opisie oceny upierzenia. To chyba logiczne. Na zdjęciu ptaszka gdzie pytacie o bażancie uszy widać właśnie „pióra perkoza”, czyli odstające piórka z boku głowy. Bażancie uszy natomiast to błąd kategorii kanarków mozaikowych - przeciągnięta i zawinięta maska. Hodowcy często odstające piórka, czyli pióra perkoza, określają jako bażancie uszy. Pufy to nie jest upierzenie skrzydeł, a zachodzące na skrzydła pióra z piersi (brzucha) kanarka. Najczęściej po uderzeniu długopisem, patykiem w klatekę ptak „chowa” pufy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LaKi
Uczeń2
Użytkownik

Wiadomoci: 541
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lutego 12, 2013, 01:09:27 » |
|
według mnie we wszystkich gatunkach i rasach poza rasami charakteryzującymi się kędzierzawymi piórami powinno być stwierdzenie dotyczące ogólnej postawy i wyglądu "przylegające pióra". Puff pojawia się u wielu gatunków ptaków zwłaszcza gdy ptak jest rozluŹniony i zbiera się do snu, nie traktowałbym tego jako błąd tym bardziej że jak napisał JAD po puknięciu w klatkę wszystko powraca do normy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michel
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 153
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lutego 12, 2013, 08:53:13 » |
|
Mam u siebie ptaka który ma tzw. "pióra perkoza" jak wyjaśnił kolega JAD ! I żadne stukanie w klatkę nie powoduje ich zniknięcia! Stąd było moje pytanie czy, to nie wada? Na załączonej przeze mnie fotce wyraŹnie widać te odstające na głowie pióra, a ptak zdobywa pierwsze miejsce!? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lutego 12, 2013, 09:47:58 » |
|
Mam u siebie ptaka który ma tzw. "pióra perkoza" jak wyjaśnił kolega JAD ! I żadne stukanie w klatkę nie powoduje ich zniknięcia! Stąd było moje pytanie czy, to nie wada? Na załączonej przeze mnie fotce wyraŹnie widać te odstające na głowie pióra, a ptak zdobywa pierwsze miejsce!?  Jak pukniesz powinny zniknąć pufy nie pióra perkoza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lutego 13, 2013, 02:59:31 » |
|
Problem bażancich uszu bądŹ inaczej zwanych piór perkoza, jest moim zdaniem bardzo popularny. Na załączonych zdjęciach pióra są wywinięte bardzo, natomiast jeżeli ktoś zwracał uwagę na tę wadę u ptaków wystawianych na MP, to moim zdaniem około 60-70% glosterów ( bo na te ptaki zwracałem szczególną uwagę) posiadają tę wadę, nie było tak aż tak tragiczne jak u ptaków na zdjęciach wyżej załączonych aczkolwiek zadziory były. Sam w hodowli trochę borykam się z tym problem. Zauważyłem także że nie zawsze to się pokazuje w pierwszym roku, u kilku moich ptaków wyszło to dopiero po przepierzeniu po lęgach. Czy bażancie uszy to wada genetyczna? Może wywinięcia spowodowane są nie odpowiednią wilgotnością powietrza, bądŹ innymi czynnikami klimatycznymi? Czy ptaki z bażantami powinno się likwidować z hodowli?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|