Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:14:48 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: ksiazki o kanarkach  (Przeczytany 19900 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jankanarek
Go
« Odpowiedz #15 : Marca 24, 2010, 01:55:52 »

W tej mojej książce jest napisane Rok 1966 Jankowski Kazimierz data urodzenia 15.02.1920 r. zam. Katowice ul.Bogucka 6. Znajduje się na tamte lata w aktualnym wykazie ekspertów w sumie jest wykazanych 21 czynnych ekspertów.Wtedy to był Polski Związek Hodowców Kanarków tak brzmiała pełna nazwa.Jest również wykaz wszystkich oddziałów i nazwiska prezesów oraz ich dokładne adresy zamieszkania jest ich 63 oddziałów

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #16 : Marca 31, 2010, 02:31:50 »

Na temat śpiewu kanarków harceńskich jest jeszcze starsza pozycja mianowicie:

Wilhelm Müller z Siegburga "Szkoła Śpiewu"
Przekład autoryzowany Antoniego Boreckiego
Wydano w 1932 r nakładem Stowarzyszenia Pracowników Księgarskich,
Sp. z o.o. w Warszawie, Krakowskie Przedmieście 38

Nową książka dotyczącą kanarków harceńskich jest pozycja:

"Kanarek w domu i na konkursie śpiewu" Zbigniewa Robaczewskiego (wielokrotny mistrz Polski, sędzia międzynarodowy, przewodniczący zespołu ekspertów do oceny śpiewu kanarków harceńskich w PFO)

Chiara
Go
« Odpowiedz #17 : Marca 08, 2012, 02:36:57 »

jankanarek Ty jako znawca i hodowca kanarków śpiewających może wiesz coś więcej o autorze tej książki,gdzie mieszkał,jakie miał wyniki ,kiedy zmarł,bo podejrzewam że pewnie autor już nie żyje.Szkoda że tylu znanych przed laty hodowców ,przemija tak bez echa.Marzy mi się aby ktoś kiedyś opracował historię hodowców polskich ludzi ,którzy tworzyli polskie kanarczarstwo,a teraz nikt o nich nie pamięta.Szkoda.
Może kiedyś przyjdzie czas że tym ludziom przywróci się  należyte miejsce w pamięci współczesnych hodowców.

Kazimierz Jankowski był w pewnym okresie (nie wiem jak długim, notatka że tak było jest z 1980 roku) prezesem Związku Głównego Polskiego Związku Hodowców Kanarków i Ptaków Egzotycznych. Jako że ZG miał swoją siedzibę w Katowicach, podejrzewam, że właśnie tam mieszkał Autor.
Wiadomości te pochodzą z biuletynu wydawanego dla członków PZHKiPE (nieskromnie się pochwalę, że mój dziadek był prezesem związku w Koszalinie, stąd zapewne zostały w Jego bibliotece takie min. "skarby").

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #18 : Marca 08, 2012, 04:17:14 »

Chiara a teraz jest coś w Koszalinie? bo z tego co wiem to na pomorzu zachodnim  nie ma związku.Najbliżej to Gorzów Wlk.,Gdańsk,Bydgoszcz,Poznań-masakra.Pozdrawiam waluś

Chiara
Go
« Odpowiedz #19 : Marca 10, 2012, 02:54:25 »

Szczerze mówiąc pojęcia nie mam. Babcia- wdowa po dziadku, mieszka teraz u nas, w Warszawie, ale mam w Koszalinie rodzinę, postaram się dowiedzieć (wyślę kuzyna z "misją").

Chiara
Go
« Odpowiedz #20 : Marca 10, 2012, 03:03:52 »

Chciałam jeszcze coś dodać na temat Kazimierza Jankowskiego. Poszperałam w starych gazetach, i znalazłam nawet dokładny adres (częstochowski) Autora książki "Nasz Polski Kanarek". Jest on wymieniony w gazetce członkowskiej dla członków PZHKiPE z roku 1956, tak więc małe jest prawdopodobieństwo żeby autor żył. Może pewnym nietaktem z mojej strony byłoby podawać dokładny adres , ale napiszę, że są to Częstochowa- Bogucice.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #21 : Marca 10, 2012, 09:58:10 »

O ile dobrze się orientuję to w Częstochowie nie ma takiej dzielnicy.Bogucice są dzielnicą Katowic.

Chiara
Go
« Odpowiedz #22 : Marca 11, 2012, 01:33:48 »

O ile dobrze się orientuję to w Częstochowie nie ma takiej dzielnicy.Bogucice są dzielnicą Katowic.
Przepraszam-Źle spojrzałam, fakt- Katowice, Bogucice, ul. Bogucicka 6. Jest to adres z roku 1956, więc budynek może już nie istnieć...

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #23 : Grudnia 02, 2012, 07:00:30 »

Mam pytanko: czy ktoś orientuje się ile było wydań książeczki Wł. Świeży "Kanarek i sposób jego hodowania"

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #24 : Grudnia 02, 2012, 07:53:19 »

Co najmniej 4:
- Wiedza, Zawód, Kultura : T. Zapiór, 1949 (1950)
- Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1957
- Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1970
- Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1973

podobno jest jeszcze wcześniejsze niż 1949, ale nie znalazłem takich informacji

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo

« Odpowiedz #25 : Grudnia 02, 2012, 08:20:40 »

Serdeczne dzięki za informację, bo to oznacza, że muszę upolować przynajmniej jeszcze rocznik 1973. A może masz na zbyciu?

kanarki.com.pl
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 170

« Odpowiedz #26 : Grudnia 02, 2012, 08:34:13 »

Witam. Umiech
JK sprawdz na allegro bardzo często są tam za naprawdę śmieszne pieniązki
Więcej będzie kosztowała wysyłka niż książka.
Sam zakupiłem w taki sposób 3 szt Mrugnicie
Pozdrawiam.
Mariusz Spoko

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo

« Odpowiedz #27 : Grudnia 02, 2012, 08:38:25 »

Witaj kanarki. com... Dzieki za podpowiedŹ, ale tam to siedzę na czatach bardzo często

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!