Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:15 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: ksiazki o kanarkach  (Przeczytany 19912 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aleksanderalien
Go
« : Wrzenia 15, 2008, 05:39:19 »

witam wszystkich. mam pytanie jakie ksiazki macie w swoim posiadaniu lub wasi znajomi, ktorymi mozecie sie podzielic Umiech tzn np zeskanowac i wrzucic na stronie(jak bedziecie chcieli sie dowiedziec jak to piszcie to wytlumacze). ja ze swojej strony dadam w najblizszym czasie "kanarki"-Krzysztof Michał Jałoński wydanie podstawowe a jest jeszcze rozszerzone. Pozdrawiam

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 16, 2008, 12:02:53 »

jako ze trudno znalesc wszedzie ksiazki postanowilem podzielic sie swoja ksiazka ktora zeskanowalem i uploadowalem tak aby inni mogli ja przeczytac i prosze o to aby ktos kto ma inne ksiazki o kanarkach tez sie potrudzil wrzucil je tutaj pozdrawiam
---->http://rs376.rapidshare.com/files/145596400/kanarki_-_krzysztof_michal_jablonski.rar
haslo do rara
kanarki.eualeksanderalien

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 16, 2008, 08:22:51 »

Temat książek o hodowli kanarków był już poruszany na naszym forum w dziale LITERATURA

http://kanarki.eu/index.php/topic,90.0.html

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 17, 2008, 12:49:37 »

tak ale ja nie mam tam dostepu a tez chcialbym sie czyms podzielic i moze ktos jeszcze na co bym liczyl Umiech pozdrawiam

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 21, 2008, 07:16:05 »

czy nikt z 55 przegladajacych nie ma zadnej ksiazki o kanarkach oprocz tej, ktora tu sciagneli?:>

wini
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 47

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 28, 2008, 01:14:06 »

posiadam książki w języku polskim angielskim, włoskim, niemieckim o kanarkach.
Zbieram książki o kanarkach w języku polskim i innych językach.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #6 : Wrzenia 28, 2008, 02:20:22 »

a czy masz mozliwosc podzielenia sie tymi materialami ktore juz masz? ja ze swojej strony dodam iz dotarlem do kilku ksiazek polskich starych ale dalej aktualnych ii bede sie mogl nimi podzielic. pisz kolego na pm jak sie bedziesz chcial wiecej dowiedziec.
ps
nawiazalem znajomosci z kilkoma starszymi hodowcami, majacymi juz dosyc spory dorobek hodowlany. jeden z nich zajmuje sie kanarkami od lat 50. wlasnie od takich ludzi bede sie staral dowiedziec jak najwiecej i zdobyc ciekawe mterialy totyczace kanarkow. 
pozdrawiam

wini
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 47

« Odpowiedz #7 : Padziernika 02, 2008, 08:41:57 »

Hodowcy z dorobkiem hodowlanym z nimi jest taki problem że niechcą się dzielic swoją wiedzą,
co do książek zbieram jak już wspomniałem polskie i obcojęzyczne

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #8 : Padziernika 07, 2008, 05:47:04 »

sa tacy i sa tez tacy ktorzy sie podziela Umiech nikt inny nie ma ksiazek i skanera zeby sie nimi podzielic?:> dziwne......

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #9 : Padziernika 17, 2008, 10:56:25 »

Kiedyś miałem książkę o hodowli kanarka, lecz jej obecnie nie posiadam .Było to gdzieś w 1973 roku.  Mam natomiast tytuł :Nasz polski kanarek autr. Kazimierz Jankowski.   Czytam dużo o hodowli kanarka w internecie, większość publkacji o pochodzeniu , warunkach hodowli, rozmnażaniu i rozpoznawaniu  śpiewu powielana jest w prawie wszędzie. Są to wiadomości , które kojażę ze starej książki i z tej co mam teraz. Myślę , że dzisiaj  potrzebna jest dużo większa wiedza na temat dzisiejszej hodowli, bo dziś jest większa możliwość w zdobywaniu nowych odmian hodowlanych. I do takich wiadomości chciałbym mieć dostęp.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #10 : Marca 24, 2010, 01:09:26 »

posiadam tą książkę Mrugnicie  co sądzicie o tej książce ?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #11 : Marca 24, 2010, 07:52:40 »

Mam spory sentyment do tej książki bo dużo jej zawdzięczam ,właśnie z tej książki uczyłem się hodowli.Książka ta dotyczy hodowli kanarków harceńskich ,bo innych kanarków praktycznie w Polsce wtedy nie było.Na pewno książka warta polecenia ,myślę że do tej pory jest to najlepsza książka o hodowli kanarków jaka się w naszym kraju ukazała.Wiadomo  książka była dobra na czasy jej wydania czyli na czas sprzed 40 lat,chociaż pewnie do tej pory można się coś z niej nauczyć.Oczywiście warunki hodowli całkowicie się zmieniły,ale jakąś ogólną filozofie hodowli ta książka niewątpliwie zawiera.Pamiętam że książka ta była wydawana wielokrotnie pierwsze wydanie było chyba ok. roku 70 ,jednak najcenniejsze wydanie pochodziło jeśli dobrze pamiętam z połowy lat 80 ,to ostatnie wydanie było już rozszerzone i uzupełnione.

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #12 : Marca 24, 2010, 08:50:45 »

Również posiadam tą książkę wydanie 4 z 1986 roku i uważam ją za prawdziwą klasykę literatury o hodowli kanarków i mimo że jest głównie o kanarkach śpiewających, a zawsze hodowałem kanarki kolorowe to na początku mojej przygody z kanarkami znalazłem w niej bardzo dużo ciekawych informacji. Nawet teraz po latach czasem z sentymentem przeglądam ją. Umiech

jankanarek
Go
« Odpowiedz #13 : Marca 24, 2010, 10:19:55 »

autor . Kazimierz Jankowski
                                                       tytuł . Nasz Polski Kanarek
                                            Zakład Wydawniczy CRS Warszawa 1966 r
Ja mam właśnie tę książkę jak byłem małym chłopcem początkującym hodowcą całą hodowlę kanarków harceńskich opierałem na tej książce.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #14 : Marca 24, 2010, 10:46:29 »

jankanarek Ty jako znawca i hodowca kanarków śpiewających może wiesz coś więcej o autorze tej książki,gdzie mieszkał,jakie miał wyniki ,kiedy zmarł,bo podejrzewam że pewnie autor już nie żyje.Szkoda że tylu znanych przed laty hodowców ,przemija tak bez echa.Marzy mi się aby ktoś kiedyś opracował historię hodowców polskich ludzi ,którzy tworzyli polskie kanarczarstwo,a teraz nikt o nich nie pamięta.Szkoda.
Może kiedyś przyjdzie czas że tym ludziom przywróci się  należyte miejsce w pamięci współczesnych hodowców.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!