Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 10:03:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Koszty rozpoczęcia hodowli  (Przeczytany 10447 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #15 : Grudnia 24, 2012, 12:18:00 »

Jacky zgadzam sie z Tobą poza tym, że mała hodowla to już 2-3 pary. Według mnie przy takiej ilości to tylko hobby.

damianoski
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #16 : Stycznia 04, 2013, 05:39:01 »

Niedawno znajomy postanowił rozpocząć przygodę z kanarkami. Jeśli chodzi o początek to wygląda to tak: Koszt wykonania regału składającego się z 4 klatek lęgowych 40/40 i 1 fruwalki 80/50 u lokalnego stolarza to 400zł do tego koszt frontów i szuflad plastikowych 180zl, karmidła i poidła ok 60zł. Czyli mamy 640 regał z podstawowym wyposażeniem. Do tego koszt ptaków. Postawił na kanarki harceńskie : na początek 1 samczyk - 100zł i 2 samiczki po 40 zł czyli razem 180zł.
Koszt rozpoczęcia "hodowli" to koszt około 850zł. Do tego dochodzi koszt karmy i innych rzeczy. Gdyby ten sam regał zamówić w pewnej firmie specjalizującej się w regałach hodowlanych (dostępne na internecie - myślę że niektórzy wiedzą o którą chodzi) to koszt łącznie z wysyłką regału wyniósłby ok 1400zł. Czy to dużo czy mało - zależy od grubości portfela.
Pozdrawiam!

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #17 : Stycznia 04, 2013, 06:34:31 »

Witam
Bardzo fajnie skalkulowane i dość rzeczywiste koszty.Popieram i zgadzam się z przedstawionymi liczbami.Powodzenia w hodowli Umiech

Haczyk17
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 10

« Odpowiedz #18 : Stycznia 29, 2013, 07:10:27 »

Witam. Czytając umieszczone na forum komentarze, niektóre są warte zastanowienia, inne natomiast należy potraktować moim zdaniem z lekceważeniem. Forum ma służyć ludziom, takim jak ja i Wy. Postanowiłem napisać kilka słów, być może powtórzę kilku moich poprzedników. Otóż, przede wszystkim należy umieć rozróżnić hodowlę od rozmnażania. Wielu ludzi myli te pojęcia. Koszty rozpoczęcia hodowli? regał hodowlany - 1000 zł, ptaki - 800 zł, karma -500 zł, dodatki, suplementy - 500 zł. Mylę się? Więc jak wyobrażacie sobie hodowlę w klatce lęgowej (nie ważne za ile) - i to wg niektórych ma być hodowla? Proszę jak wspomniałem wcześniej - regał hodowlany 8 lęgówek (mogą być dzielone) Na dole fruwalka (200x100x100) pojedynki - 20 szt. Dlaczego? A no dlatego, że aby mówić, że mam ptaki godne uwagi muszę im stworzyć warunki! Gdzie oddzielisz młode od matki z lęgówki? Co zrobisz z 6 samcami jakie otrzymasz z lęgów? Po wystawie, po ocenach dopiero wówczas będę wiedział ile zostawię. Sprzedam wszystko? Więc co to za hodowla? Planując rok hodowlany należy mieć wszystko zaplanowane! Młodzi początkujący mogą i muszą pytać starszych hodowców. W Sosnowcu chętnie KOLEDZY powiedzą!!! Zachęcam do zapisywania się i zrzeszać w Związkach! Ma to ogromne zalety! Ptaki - tak jak pisał kolega - początkujący dostaje w gratisie. Zapewniam swoim imieniem i honorem - jeśli zgłosiłby się do mnie młody człowiek - ma u mnie samca i trzy dziewczyny. Jakie? SUPER! Nie "nadwyżkę" hodowlaną, tylko ptaki, na które ja sam zwracam uwagę! Dlaczego? Ponieważ, aby zrozumiał jak wiele pracy przed nim mimo posiadania właściwego materiału genetycznego. To jest moje zdanie. Kiedy zrozumie będzie hodowcą. Ale wracając do tematu - cena! Tak naprawdę nie wiem ile, dużo, bo zawsze będę mówił, że jeśli zaczynać to profesjonalnie, nie na niby! I uwaga - nie kupujcie za ciężkie pieniądze ptaków ocenionych na 90 pkt! Nie warto! Musimy wiedzieć, czego chcemy, czego oczekujemy od naszych podopiecznych. Parę dni hoduję już łuszczaki, i uwierzcie mi, miesięcznie wydaję masę pieniędzy na mieszanki, które sam robię, i wiele wiele innych artykułów niezbędnych w prowadzeniu hodowli! Tak więc pytanie ile kosztuje - zależy tak naprawdę od nas samych, jak bardzo nam zależy na tych ślicznych ptaszynach, w których kochamy się latami!

Haczyk17
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #19 : Stycznia 29, 2013, 07:16:17 »

Wybacz Bocian, ale wyczuwam jakąś zgryŹliwość - obym sie mylił. Trudno sobie wyobrazić, aby hodowca początkującemu /zresztą komukolwiek/ dał swoje najlepsze ptaki. A jakie "młody" otrzyma kanarki to już zależy od niego samego. Chodzi o to jak w ogóle podchodzi do hodowli, jakie jest jego zaangażowanie, zainteresowanie - jednak na pewno nie najsłabsze, bo te jak dobrze zdajesz sobie z tego sprawę idą do sklepu
JK hoduje nie dlugo ptaki bo nie cale 8 lat jesli jestem mlody i nie zaangazowany i chce miec jakies ptaki to ide kupic do sklepu.a jak nastawiam sie od poczatku na profesjonalna hodowle to oczekuje od hodowcy zeby mi nawet sprzedal  a nie podarowal ptaki  ze swoich najleprzych.Po nich widze jakie ptaki sa wartosciowe czy w wygladzie czy w spiewie.stare przyslowie mowi z gu.... bata nie ukrecisz i nie strzelisz,a co do zgryzliwosci to nie jestem to co pisze to sa fakty i moje nie dlugie ale jednak doswiadczenie.
A teraz do zeczy jesli hodzi o kanarki harzenskie  w ubieglym roku z gornej polki po mistrzostwach Polski
samiec 1000 zl a samica 200 zl
I co po nich uchowałeś? MP mają monopol na cenę, szczególnie ten pan z O. I nie zgodzę się z Tobą. Hoduję kanarki harceńskie - słyszę śpiew i mówię tego chcę - żadne 90 pkt, a samiczki mają do niego pasować genetycznie. Ale są tacy, co z lekką ręką sprzedadzą za 1000 zł i są pewni, że po nim nic ciekawego nie będzie. Ale to są tematy na inne czasy! 

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #20 : Stycznia 29, 2013, 08:21:34 »

Kolego Haczyk 17 czy jestes takim jasnowidzem ze wiesz ze samice genetycznie beda pasowac do twojego wybranego po spiewie samca? czy tez liczysz na uczciwosc hodowcy?

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
Haczyk17
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #21 : Stycznia 31, 2013, 06:49:35 »

Kolego Haczyk 17 czy jestes takim jasnowidzem ze wiesz ze samice genetycznie beda pasowac do twojego wybranego po spiewie samca? czy tez liczysz na uczciwosc hodowcy?
Witam Cię, nie bardzo rozumiem, ale to może przemęczenie. Nie jestem jasnowidzem - raczej racjonalistą! Ale do rzeczy - nigdy nie kupię samej samicy do mojego samca, chyba, że bylibyśmy kolegami a ja miał Twoje ptaki - Twoją linię u siebie, więc wziąłbym od Ciebie samicę, wnuczkę po bracie samca którego wziąłem od Ciebie w zeszłym roku! Odradzam kupowanie 90 pkt i samic, ponieważ więcej niż 90% że nic z tego nie będzie! Uczciwość hodowców? Tylko jeśli są to moi koledzy nie znajomi! Nie chcę używać nazwisk, ale jeśli tylko ktoś sobie życzy - to podam i proszę mówić, że ode mnie. Niech nie brzmi to jako swoista reklama, lecz uważam, iż tylko znajomość może nas uchronić od kolejnego zmarnowanego (nieudanego) okresu lęgowego. Nadto, nie same ptaki tworzą sukces, lecz a może przede wszystkim dbałość o nie! Karma, opieka, preparaty, sposoby żywieniowe. Cóż, planując rozpoczęcie musimy zdawać sobie sprawę, że mają nam sprawiać przyjemność! I tego wam życzę!
Jednak przemęczenie! Już spieszę ze sprostowaniem. Pamiętaj - prawdziwy hodowca i przyszły czy obecny hodowca mówi tak: Postaw ptaki posłucham i zdecyduję. Stawiam, śpiewają - biorę tego! OK, a czy masz jakieś samice do niego? Już patrzymy - wyciągam księgę lęgów - oglądamy ją razem i mówię - patrz - ta jest od jego wójka, babki, itd, itd. Jeśli jest zamiar, przekszatłci się w czyn i będzie właścicielem ptaków. Ale tu mówiłem o mnie. Sprzedaję ptaki w sieci - OK. Chce ktoś samca i pasujące samice. Dostaje! A jak robią inni? Nie mogę generalizować, ale zdarzają się u nas - hodowców zwykli oszuści, manipulanci. Ale o tym dowiadujemy się po zakupie! Jak ja to mówię - sztuka na raz!
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2013, 07:41:10 wysane przez klapuch » Zapisane

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #22 : Lutego 01, 2013, 02:27:42 »

Haczyk17 szkoda Twojego tłumaczenia /z którym się całkowicie zgadzam/ ponieważ dla niektórych to poprostu nie ma znaczenia, co byś nie tłumaczył - oni wiedzą i tak swoje

Haczyk17
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Lutego 01, 2013, 06:45:34 »

Dziękuje, że mnie rozumiesz. Jestem tu po to, aby się uczyć od Was, a Wy ode mnie. Chętnie udzielę wszelkiej wiedzy jaką posiadam na temat kanarków harceńskich bo one są moją miłością.

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!