Jako, ze to chyba ja wzbudziłam wątpliwości sprubuję odpowiedzieć jak ja to rozumiem:
hodowca znany - to właściwie każdy hodowca, który w jakikolwiek sposób "eksponuje" się publicznie. To może być za pośrednictwiem internetu, np. często się ogłasza, jest kojarzony z daną rasą czy gatunkiem ptaków hodowanych. Wśród znanych hodowców mogą występować hodowcy dobrzy i szanowani ale nie jest to regułą. Mogą być również znani hodowcy, o których opinie są na różnych poziomach. Mogą być również znani Źli hodowcy
hodowca dobry - to hodowca, który osiągnął jakieś sukcesy - niekoniecznie jest mistrzem, ale jest z jakiegoś powodu wyróżniany pozytywnie. Może być wyróżniany z powodu np. stosowania dobrych metod hodowlanych, osiągnięć na konkursach i mistrzostwach, posiadania wiedzy i praktyki na poziomie wysokim co oczywiście obrazują oceny jego ptaków. Dobry hodowca zwykle jest znany, ponieważ musi to być człowiek zaangażowany w ciągłe polepszanie wyników hodowlanych, a więc z całą pewnością musi wystawiać ptaki do oceny i jego nazwisko musi być kojarzone. Wśród dobrych hodowców mogą występować hodowcy szanowani, ale nie jest to regułą ponieważ...
hodowca szanowany - to hodowca potrafiący nawiązać pozytywny kontakt z otoczeniem, dzielący się swą wiedzą by podnosić poziom kanarczarstwa. Bardzo ważne są tu relacje międzyludzkie, już nie tylko wiedza, doświadczenie i zaangażowanie - również cechy osobowości i otwartość na innych. Szanowanym hodowcą może być zarówno hodowca znany, dobry jak i przeciętny czy też początkujący.