Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudzień 30, 2024, 09:25:36 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona główna Pomoc Linki Zaloguj się Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Samica niesie się w pomieszczeniu nie ogrzewanym  (Przeczytany 4235 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław

« : Styczeń 10, 2013, 10:19:00 »

Witam mam problem samica z 2011 roku zniosła już 2 jajka na dnie klatki w pomieszczeniu nie ogrzewanym (przedwczoraj jedno i dziś drugie). W tym pomieszczeniu jest 10 stopni C, a długość dnia to 8 godzin 50 minut dodam że nie wydłużam dnia kanarkom wręcz odwrotnie skracam im do 8 godzin. Dodam jeszcze że nie rozbudzałem kanarów a karmę dostają tylko ziarnistą zimową plus jabłko, piasek i mielone skorupki jaj kurzych. Nie wiem co robić czy przenieść samicę do pomieszczenia ogrzewanego (temp. około 20 stopni), czy zbagatelizować to niesienie się jej (chciałem rozpocząć lęgi dopiero w kwietniu).
Dodam że samczyk przeznaczony dla niej jest w tym samym pomieszczeniu nieogrzewanym ale śpiewa przez cały dzień mimo 10 stopni i krótkiego dnia, ale nie wiem czy będzie już płodny.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 10, 2013, 11:01:26 »

Jeśli chcesz lęgi zacząć póŹniej to zmniejsz samicy porcje jedzenia(ziaren) trzymaj dalej tam gdzie trzymasz nie dawaj często jabłka, nie podawaj na razie skorupek. Dobrze by było jak by samica nie słyszała samca bo to tez ja stymuluje do lęgów dobrze by było jak byś go przeniósł do innego pomieszczenia.

kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław

« Odpowiedz #2 : Styczeń 10, 2013, 11:24:04 »

A jak by przenieść ją z samcem do pomieszczenia ogrzewanego i zacząć legi, tylko czy to nie za szybko na legi ?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #3 : Styczeń 10, 2013, 12:30:32 »

Lęgi możesz zacząć ale musisz wydłużać dzień bo przy 8 godzinach samica nie wykarmi piskląt.
Innymi słowy - wydłuż dzień, podaj bogatą karmę, ogrzej pomieszczenie i połącz pary.

Możesz też przeczekać - nie wiadomo czy jak teraz dopuścisz samca ile kolejnych jajek będzie zapłodnionych.
Przy czym wydaje mi się, że ochłodzenie samicy teraz będzie trudne, jak w takich warunkach znosi jajka.

Acha: NIE TWORZYMY DWÓCH TAKICH SAMYCH W?TKÓW

kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław

« Odpowiedz #4 : Styczeń 10, 2013, 06:18:47 »

Dzięki za rady, przeniosłem samicę i samca do pomieszczenia ogrzewanego (20 stopni C), każdy ptak w osobnej klatce i zaczynam od dziś im wydłużać dzień, już kiełkuję rzepik od jutra zacznę im podawać i zacznę je rozbudzać. Nie daję jeszcze gniazda bo nawet jak samica jest już pobudzona bo chyba jest jeśli już zniosła 2 jajka to musi poczekać z lęgami na samca bo jeszcze nie jest w pełni rozbudzony, śpiewa ale wg. mnie to jeszcze nie jest pełny śpiew taki godowy.

Mam pytanie o ile minut maksymalnie mogę dziennie przedłużać im dzień, bo chciałbym w ciągu 3 tygodni przedłużyć im dzień do 14 godzin, dlatego że mam nadzieję że samczyk przez te 3 tygodnie już będzie wystarczająco rozbudzony żeby być płodny. I czy to jest możliwe żeby w ciągu 3 tygodni z 8 godzin i 50 minut wydłużyć na 14 godzin im dzień świetlny nie wyrządzając im przy tym szkody?

Sory że post pod postem ale chciałem przeprosić za utworzenie dwóch takich samych wątków. 

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #5 : Styczeń 10, 2013, 06:25:07 »

masz 21 dni i wydłużenie o 5:10 godzin tj. 310 minut.
Wychodzi 15 minut dziennie, trochę dużo, 5-10 minut byłoby lepiej.
Może wydłużaj na razie 10-12 minut dziennie - najwyżej potem jakoś nadgonisz lub wydłużysz o 1 tydzień.

kanarek2012
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław

« Odpowiedz #6 : Styczeń 10, 2013, 06:32:51 »

Ok, dzięki też tak myślałem żeby im wydłużać dzień o 10 -15  minut, ale myślałem że to za dużo ale uspokoiłeś mnie, dobrze będę wydłużał im dzień o 10 minut dziennie, zobaczymy co wyjdzie z tych trochę przedwczesnych lęgów bo zawsze dopiero rozpoczynałem lęgi w kwietniu.  Uśmiech

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!