Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pytanie o kolor rózowy ;)  (Przeczytany 16022 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #15 : Lutego 13, 2013, 12:06:15 »

Tak jak NORWIK uważam że to czerwony pastel-zwany czasem "różowym".To tak jak żółty pastel to ivoor np. Jak z dziedziczeniem genu pastelowego jest-nie wiem-ale np naszej koleżance Canarissimo w zeszłym roku po izabelach:białej i żółtej wyszła co najmniej jedna pastelowa(ivoor) samiczka.
(.....)
Obejrzyj sobie szczególnie czerwone izabelki-powinny Ci się spodobać.

Chiara poczytaj uważnie ten temat od początku, to nie będą Ci się mylić kanarki melaninowe z lipochromowymi jak mnie na początku Umiech Dlatego Canarsiimo jak najbardziej mógł urodzić się  pastel po izabelach ale to nie  jest ivoor, bo po izabelach  potomstwo ma melaninę w genach a czysty lipochrom ma jej nie mieć
Ja jestem zainteresowana tylko  lipochromami na dzień dzisiejszy i jeśli chodzi o sprawę kolorystyczną problem mam już ogarnięty w tej kwestii Umiech

Z tego co się orientuję to wygląda to tak, że:
-ivoor (kość słoniowa, marfi u nas zwany również pastelem) odnosi się do koloru lipochromowego czerwonego i żółtego, jest to mutacja lipochromu,
- pastel odnosi się do melaniny czarnej, brunatnej, agatowej i izabelowej, jest to mutacja która zmienia barwę melaniny.

Chiara
Go
« Odpowiedz #16 : Lutego 13, 2013, 11:27:14 »

Chiara poczytaj uważnie ten temat od początku, to nie będą Ci się mylić kanarki melaninowe z lipochromowymi jak mnie na początku  Dlatego Canarsiimo jak najbardziej mógł urodzić się  pastel po izabelach ale to nie  jest ivoor, bo po izabelach  potomstwo ma melaninę w genach a czysty lipochrom ma jej nie mieć
Rozumiem o co chodzi-z tym że wspomniany kanarek był zarówno pastelem jeśli chodzi o melaninę(izabel-pastel) jak i o lipochrom-była koloru kości słoniowej(ivoor).

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #17 : Lutego 14, 2013, 08:33:54 »

Też prawda ,masz całkowita rację,   melaninowe mogą mieć jak najbardziej ivoor również Umiech doczytałam Umiech)) tyle  ze tak jak pisałam -mnie najbardziej kręcą lipochromy i na nich chcę się skupić Umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #18 : Lutego 14, 2013, 09:19:44 »

Do tego kręci Cię kolor czerwony- w połączeniu z lipochromem masz niezbyt duże możliwości-chyba że dodasz kanarki posturalne... Bo z czerwonych-bez melaniny zostają tylko:
-czerwony-int/nieint.
-czerwona mozaika
-"różowy"-czyli pastel czerwony
-czerwony ivoor
-pomarańczowy-wiem że już się nie używa tej nazwy a pomarańczowe kanarki są barwione na czerwono-z lepszym lub gorszym skutkiem-nie mniej ten kolor jest...

Nie namawiam do melaninowych- chociaż przy nich można trochę "pokombinować" jeśli chodzi o kolory- np. czarno-czerwone i agaty czerwone-ale nie namawiam.

Z kształtnych bardzo podoba mi się rasa którą wyguglowałaś (wcześniej jej nie znałam):Deutsche Rotschecke(nie wiem czy w Polsce są one do nabycia) i czerwone koroniaki niemieckie (jest tu na forum jeden użytkownik który w zeszłym roku z sukcesem rozmnożył parkę sprowadzoną z Niemiec-jeśli chcesz dam Ci kontakt).

Jeszcze raz gratuluję pucharku Duy umiech ! (I po cichu zazdroszczę Mrugnicie ).
Pozdrawiam serdecznie.

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #19 : Lutego 14, 2013, 11:06:24 »

-czerwony ivoor
Może jeszcze wytłumaczysz czym się różnią takie ptaki.
Niesamowite:)

Chiara
Go
« Odpowiedz #20 : Lutego 14, 2013, 11:20:04 »

-czerwony ivoor
Może jeszcze wytłumaczysz czym się różnią takie ptaki.
Niesamowite:)
Co w tym niesamowitego-nie wiem-każdy może się pomylić.

Może gdybyś od początku przeczytał wątek zobaczyłbyś że zastanawiamy się czym naprawdę jest "różowy" kanarek- wd mnie jest to pastel czerwony- czyli to samo co czerwony ivoor. Ale pewności nie mam- bo skąd to określenie "różowe" z którym spotykam się nie pierwszy raz?

JAD
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2013
Wiadomoci: 243

« Odpowiedz #21 : Lutego 14, 2013, 11:14:13 »

No każdy.
Tylko ile razy?

Chiara
Go
« Odpowiedz #22 : Lutego 15, 2013, 01:01:44 »

Dla Sarenzir-więcej n.t. ivory-kości słoniowej- znajdziesz tutaj. (Przeczytałam to i już wszystko jasne Mrugnicie ):
http://kanarki.eu/index.php/topic,254.0.html

Chiara
Go
« Odpowiedz #23 : Lutego 15, 2013, 01:08:37 »

No każdy.
Tylko ile razy?
???O co Ci chodzi? Jeżeli masz jakieś konkretne pretensje w stosunku do mnie może napisz-najlepiej na pw żeby nie zaśmiecać wątku...
Tutaj chyba już wszystko jasne?

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec

« Odpowiedz #24 : Lutego 20, 2013, 02:33:35 »

Dla Sarenzir-więcej n.t. ivory-kości słoniowej- znajdziesz tutaj. (Przeczytałam to i już wszystko jasne Mrugnicie ):
http://kanarki.eu/index.php/topic,254.0.html

Chiaro, gdybyś jednak uważnie przeczytała cały ten temat to po pierwsze wiedziałabyś, że ten link sama wkleiłam w tym temacie w jednym z pierwszych swoich postów, po drugie, że jeśli chodzi o kolory kanarków czerwonych lipochromowych i i ich ras to temat został już wyczerpany i wyjaśniony.
Pozostaje pytanie skąd potoczna nazwa "różowy" : być może jacyś hodowcy  starają się wyhodować jeszcze jaśniejsze kanarki niż czerwony  ivoor , są to jeszcze jednak na pewno nie uznane kolory, a być może tak potocznie nazywa się czerwony ivoor  u nas pastel , który rzeczywiście zwłaszcza w wersji nieintensywnej wygląda jak różowy .
Jeśli chodzi o ilość kanarków czerwonych lipochromowych , zajrzyj do linka danego przez tymm - gdzie są opisane klasy wystawowe PFO . Oprócz samych czerwonych i mozajek są również czerwone białoskrzydłe, oraz odmiany rubino i oczywiście odmiany ivoor , robi się z tego całkiem pokaŹna lista ras, które nie tylko wyczerpują moje założenia "hodowlane" i możliwości lokalowe, ale wręcz stanowią nadmiar, bo nawet gdybym  jako miłośnik pragnęła mieć przynajmniej jedna parę z każdej z tych ras , to już by mi się nie zmieściły w domu, także całkowicie nie potrzebuje brać pod  uwagę kanarków melaninowych,  aczkolwiek douczam się żeby się przynajmniej w nich  orientować również,  bo na razie to delikatnie mówiąc kuleje w tym temacie, co widać  Mrugnicie. ( moje hasło miesiąca  "melaninowe nie mogą mieć odmiany ivoor " Duy umiech jak czytam to się sama z siebie śmieję że takie głupoty napisałam  Duy umiech )

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!