Chiaro, gdybyś jednak uważnie przeczytała cały ten temat to po pierwsze wiedziałabyś, że ten link sama wkleiłam w tym temacie w jednym z pierwszych swoich postów, po drugie, że jeśli chodzi o kolory kanarków czerwonych lipochromowych i i ich ras to temat został już wyczerpany i wyjaśniony.
Pozostaje pytanie skąd potoczna nazwa "różowy" : być może jacyś hodowcy starają się wyhodować jeszcze jaśniejsze kanarki niż czerwony ivoor , są to jeszcze jednak na pewno nie uznane kolory, a być może tak potocznie nazywa się czerwony ivoor u nas pastel , który rzeczywiście zwłaszcza w wersji nieintensywnej wygląda jak różowy .
Jeśli chodzi o ilość kanarków czerwonych lipochromowych , zajrzyj do linka danego przez
tymm - gdzie są opisane klasy wystawowe PFO . Oprócz samych czerwonych i mozajek są również czerwone białoskrzydłe, oraz odmiany rubino i oczywiście odmiany ivoor , robi się z tego całkiem pokaŹna lista ras, które nie tylko wyczerpują moje założenia "hodowlane" i możliwości lokalowe, ale wręcz stanowią nadmiar, bo nawet gdybym jako miłośnik pragnęła mieć przynajmniej jedna parę z każdej z tych ras , to już by mi się nie zmieściły w domu, także całkowicie nie potrzebuje brać pod uwagę kanarków melaninowych, aczkolwiek douczam się żeby się przynajmniej w nich orientować również, bo na razie to delikatnie mówiąc kuleje w tym temacie, co widać

. ( moje hasło miesiąca "
melaninowe nie mogą mieć odmiany ivoor "

jak czytam to się sama z siebie śmieję że takie głupoty napisałam

)