Legi u izabelek... i brunatnych

sa zakonczone.
Wczoraj wyfrunely z gniazda ostatnie ptaki.
Jak juz gdzies wspomnialam, po kolorach potomstwy okazalo sie, ze 3 samczyki (a nie jeden) sa szpaltami w ivoor!

MrBean jest rowniez szpatem w bialy recesywny.

A oto wyniki:
MrBean

+ Ivory

Brunanty zolty intensywny /szpalt bialy recesywny i ivoor + Izabel zolty ivoor nieintensywny
1. Runda - 4 mlode - Brunanty zolty + Brunanty zolty ivoor (samczyk) + 2x Brunatny bialy recesywny
Niestety samiczka umarla - na gniezdzie siedzace samiczki trzeba naprawde dokladnie obserwowac.

MrBean

+ Dame

Brunanty zolty intensywny + Izabel Pastel bialy recesywny (typ upierzenia B)
1. Runda - nie byli razem
2. Runda - 1 mlody: Brunanty zolty
3. Runda - 3 mlode: oczywiscie wszystkie brunatne, ale jeszcze nie widac jaki kolor "tlusty"
Nummer9

+ Isi

Izabel bialy recesywny + Izabel zolty nieintensywny /szpalt bialy recesywny
1. Runda - 3 mlode: 2x Izabel zolty + Izabel bialy
2. Runda odpadla, bo samiczka zachorowala. Nauczona doswiadczeniem z Ivory, obserwowalam tym razem odkladnie zachowanie ptakow na gniedzie i po wyjsciu z niego. Zareagowalam na czas i udalo sie wyleczyc Isi. Miala streptokokken.
3. Runda to tylko takie znoszenie jajek z niewygaszonego popedu - Isi przesiedziala do wygaszenia na plastikach.
Jingle

+ Apple

Izabel bialy recesywny /pastel i ivoor (na jednym genie) + Izabel zolty intensywny
1. Runda - 5 mlodych: 2x Izabel pastel zolty ivoor + 3x Izabel zolty
2. Runda - 5 mlodych: Izabel pastel zolty ivoor + 4x Izabel zolty
3. Runda - 3 mlode: Izabel zolty
Daddy

+ Lady

Izabel zolty nieintensywny /szpalt bialy recesywny, pastel i ivoor + Izabel bialy recesywny
1. Runda - niezaplodniona
2. Runda - 1 mlody: Izabel bialy recesywny
3. Runda - jeden mlody, nie karmiony, nie udaje mi sie podratowac

Wynik to 25 mlodych, ale ja zadowolona calkiem nie jestem, bo mam bardzo "zadne" wyniki u parek, od ktorych mialam doczekac sie bialych izabelek. Mam za to multum zoltych

...a wsrod nich trzy pastele ivoor - czyli niejako moj cel hodowli. Z tym, ze ja musze takie samczyki wyhodowac.

Ale to juz blizej niz dalej!
Drugim celem jest dohowanie sie brunatnego pastel ivoor - wiec "szpaltowosc" MrBean w ivoor jest darem!

Jego mlode - samczyki - sa szpaltami w pastel. A jeden samczyk jest ivoor! Ha!
I za moment fotki...