Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Klapuch - Glosterów pełne klatki  (Przeczytany 48550 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #15 : Marca 12, 2013, 09:59:54 »

Nigdy nie słyszałem o recesywnym genie korony. O niepełnej koronie również. Masz może zdjęcie takiej? Opis?

Chiara
Go
« Odpowiedz #16 : Marca 12, 2013, 11:02:16 »

Chiara, z glosterami jest prościej. Cynamon to brąz(melanina)+żółty(lipochrom). Płowy to brąz(melanina)+biały(lipochrom).
Tak, to wiem Mrugnicie. Poza k. kształtnymi nie spotkałam tych ciemnych izabeli- wszystkie są z grupy jasnej (słomkowej). Zastanawia mnie to, czy w ogóle istnieją izabelki ciemne jako kanarki kolorowe- ale to temat na inny wątek.

Ładne ptaszki, aż mam ochotę znów spróbować z glosterami (w przyszłym sezonie)...

Chiara
Go
« Odpowiedz #17 : Marca 12, 2013, 11:14:22 »

Z tym łączeniem consortów fakt- spotykam się po raz pierwszy. A;e z drugiej strony genetycznie consort jest "szpaltem na coronę"- jeśli mogę to tak ująć. Łącząc dwa szpalty na daną cechę- otrzymujemy 50% osobników z coroną- w tym przypadku. Czy może się mylę? Może tutaj jest inaczej- i wyjdą same gładkie ptaszki?
Ciekawi mnie też - pozwolę sobie zapytać- czy zabieg skrzyżowania dwóch consortów był celowy? Chciałeś wzmocnić jakąś cechę czy może osłabić?

Czytałam trochę o Twojej hodowli na stronie www.- widać że masz wiedzę o glosterach i nie wydaje mi się że popełniałbyś błędy na poziomie pierwszych kroków w hodowli- dlatego myślę że jest to zabieg celowy.

Norwikami mógłbyś się również pochwalić? Umiech 

Mikolaj
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Leńcze
Wiadomoci: 107

« Odpowiedz #18 : Marca 13, 2013, 11:39:45 »

Po części fupsja ma racje łączenie dwóch consortów osłabia gen korony, które consorty też posiadają. Ale osłabienie go nie ma żadnego wpływu na problemy z upierzeniem. Po ptaku który miał rodziców obu gładkich w przyszłości jeśli się go połączy z ptakiem koroniastym większość młodych będzie gładka właśnie przez to że gładki ptak miał rodziców bez korony.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #19 : Marca 13, 2013, 11:51:14 »

Po części fupsja ma racje łączenie dwóch consortów osłabia gen korony, które consorty też posiadają.

Nigdzie, w żadnym opracowaniu nie znalazłem informacji, że gen korony może być recesywny. Gen albo jest albo go nie ma więc osłabienie genu korony raczej nie istnieje.
Piszę raczej, bo nie jestem genetykiem, ale na razie będę uparcie trwał przy swoim. Jak znajdę opracowanie, w którym będzie gen korony recesywny, a jego nosicielem będzie consort - przyznam się do błędu i będę bił w klapy.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #20 : Marca 13, 2013, 05:58:30 »

Po części fupsja ma racje łączenie dwóch consortów osłabia gen korony, które consorty też posiadają. Ale osłabienie go nie ma żadnego wpływu na problemy z upierzeniem. Po ptaku który miał rodziców obu gładkich w przyszłości jeśli się go połączy z ptakiem koroniastym większość młodych będzie gładka właśnie przez to że gładki ptak miał rodziców bez korony.

Zgadzam się z Mikołajem. Młode po 2 gładkich dają większą część ptaków gładkich Mrugnicie

Sygnum - D027
Kasja
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #21 : Marca 14, 2013, 08:52:28 »

Śliczne te glosterki. Sama jeszcze takiego nie miałam (zawsze harceny lub kolorowe), ale patrząc na te zdjęcia można się zakochać Duy umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #22 : Marca 14, 2013, 09:13:40 »

I druga para:

... z tatą

I wygrzewanie się w cieple:

i tata też korzysta

cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #23 : Marca 14, 2013, 10:20:01 »

Dla mnie Bomba !!

fupsja
Go
« Odpowiedz #24 : Marca 14, 2013, 10:25:44 »

Śliczne maleństwa. Klapuch masz szczęście do bliźniąt!  Duy umiech

Chiara
Go
« Odpowiedz #25 : Marca 14, 2013, 10:52:46 »

To zdjęcie jest świetne- a młode przepiękne Jzyk
http://iv.pl/images/27182344837612953365.jpg

Piękne masz też te żółte pastelowe szeki- uwielbia ten kolor (ja mam fiorino w takim kolorku i szukam identycznej samicy).

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #26 : Marca 14, 2013, 07:43:32 »

Klapuch dobre stadko zarodowe, obiecujące młode, mądre podejście do hodowli - to na pewno zaprocentuje na wystawach! Mrugnicie Życzę samych sukcesów Duy umiech

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #27 : Marca 15, 2013, 09:36:09 »

Klapuch dobrze wgryzl sie w genetyka - nie ma co watpic, ze dziala bez namyslu.

Bardziej podobaja Ci sie consorty, klapuch?   Umiech

Genetyka mowi, ze consort + consort daja same consorty - ani rodzice ani dzieci nie maja zadnych szpaltow koronkowych.   Co najwyzej, kolorystycznie.  Mrugnicie  Stad nie wiem czemu, jesli genetyczny zapis jest jednolity, mialo by to miec wplywna ilosc koronek po skojarzeniu takiego potomka dwoch consortow z koronka. W koncu jego zapis genetyczny jest identyczny do rodzicow:

Dziedziczenie Koronki : dominujace (po niemiecku koronka to Haube)
HH = kanarek bez koronki
Hh = kanarek z koronka
hh = letalfaktor (ryzyko 25% poromstwa niezdolnego do zycia lub zamierajacego juz w zarodku po skojarzeniu Hh+Hh)

Klapuch wytykaj bledy, bo dominujace dziedziczenie jeszcze mi sie wydaje zdeko tajemnicze z tym pokazywaniem w fenotypie tego, co w genotypie jest szpaltem.  Z politowaniem

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #28 : Marca 15, 2013, 03:12:37 »

Bardziej podobaja Ci sie consorty, klapuch?   Umiech

Rzeczywistość jest znacznie prostsza - kanarki z koroną, które miałem do hodowli okazały się chore, a mi zostały dwie parki consortów i jedna mieszana. Poza tym consorty są trochę prostsze, bo trudno jest uzyskać porządną koronkę. Ale koronki też będą, jak nie teraz to za rok Umiech

Tymm - dzięki bardzo Umiech Tobie oczywiście też życzę sukcesów, nawet większych niż w zeszłym roku !

Chiara - norwikami pochwalę się w przyszłym roku. W tym roku, mimo starań, nie udało mi się nabyć dobrych ptaków, a ze słabych zrezygnowałem.

Sarenzir
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Sosnowiec
Wiadomoci: 258

« Odpowiedz #29 : Marca 16, 2013, 07:16:18 »

Super że założyłeś wątek, uwielbiam oglądać Twoje zdjęcia  kanarków Umiech  Cudne masz te swoje "dzieciaki "  Umiech

Strony: 1 [2] 3 4 ... 8   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!