klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« : Marca 12, 2013, 11:40:03 » |
|
Chyba już warto założyć własny wątek. Gloster:  Pani Glosterowa:  I ich dzieci: 
Limon:  Pistacja:  i ich dzieci:  
Cynamon:  Straciatella:  Na razie trwa wysiadywanie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sylabona
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Marca 12, 2013, 03:10:57 » |
|
Jest na co popatrzeć. Wszystkie piękne, moje gratulacje  Do tego, trafił im się Pan, który potrafi robić śliczne zdjęcia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
Dzierżoniów
Wiadomoci: 185
CIH C033
|
 |
« Odpowiedz #2 : Marca 12, 2013, 03:13:02 » |
|
Brawo Brawo Brawo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marca 12, 2013, 03:21:43 » |
|
Napiszę tak (chociaż wcześniej oglądałam zdjęcia Twoich ptaszków na stronie www.)- moim zdaniem tak wygląda idealny gloster- są przepiękne, wszystkie. Ptaszki chyba z wyższej półki, znakomity materiał do hodowli. Mam tylko pytanie- jak wypośrodkować punktowane na wystawach małe ptaki (w tym samiczki), z ich pełną zdolnością do lęgów? Ja na tym się "poślizgnęłam" i mam już tylko jednego glosterka- póki nie ogarnę do czego dokładnie dążyć (wydaje mi się że sposób: duże samice-hodowlane i małe samce to nie do końca to o co chodzi, i o co chodziło twórcom rasy).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chiara
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 12, 2013, 03:30:09 » |
|
Miałabym jeszcze n.t. Cynamona- ptaszka z tego zdjęcia: http://iv.pl/images/78879025193459463966.jpgTrochę głupio mi to pisać ale zauzyłam że ptak ma pióra długie z zawartością czarnego pigmentu- zaś ptaki cynamonowe to inaczej izabele ciemne- do której to grupy należą fawn i cynamon właśnie (różnią się tylko "tłem" czyli barwą podstawową- lipochromową). Dlatego tak mnie to zastanowiło... Moja cynamonka wyglądała całkiem inaczej- jest w galerii (o imieniu Lola). Gdybym miała określić mutację Twojego ptaszka- powiedziałabym że to agat żółty- chociaż w wypadku glosterów nie stosuje się takiego nazewnictwa. Przepraszam za mój niewyparzony jęzor- ciągle za to obrywam  Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fupsja
Go
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marca 12, 2013, 06:33:11 » |
|
Niestety, Chiara z ptakami jest jak z psami na wystawach..., wzorzec rasy co innego, a preferencje sędziego co innego. To smutne, ale takie są realia. Ty będziesz dążyć do cech, które wyznacza wzorzec, a okaże się że na wystawie jest sędzia, który uwielbia większe, okazalsze egzemplarze. Przeżyłam już to wielokrotnie na wystawach. Wzorzec swoją drogą, a upodobania sędziego swoją. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 12, 2013, 06:40:55 » |
|
Chiara, z glosterami jest prościej. Cynamon to brąz(melanina)+żółty(lipochrom). Płowy to brąz(melanina)+biały(lipochrom).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fupsja
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marca 12, 2013, 06:54:03 » |
|
Czasem bywa, że jest za dużo konwencjonalnych gniazd w około i trzeba wykazać się inwencją twórczą. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fupsja
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 12, 2013, 07:26:24 » |
|
Przeżyłam lekki szok, Klapuch te dwie ostatnie parki to consortami? Odważny jesteś!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 12, 2013, 08:17:39 » |
|
Przeżyłam lekki szok, Klapuch te dwie ostatnie parki to consortami? Odważny jesteś!
A to niby dlaczego?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Piaseczno
Wiadomoci: 115
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marca 12, 2013, 08:32:25 » |
|
Piękne kanarki - szczególnie mi sie podoba Pani Glosterowa i jej dzieci  ten odcień żółtego powala  Gratuluję:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fupsja
Go
|
 |
« Odpowiedz #11 : Marca 12, 2013, 08:39:25 » |
|
Wszyscy hodowcy z którymi do tej pory rozmawiałam, łączą coronę z consortem, nigdy nie mono, czyli coronę z coroną, ani consort z consortem, aby geny wzmocnić, a nie osłabić, aby uniknąć kłopotów z piórami i innych. To jak łączenie intensywngo z nieintensywnym. Jestem w szoku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #12 : Marca 12, 2013, 08:42:30 » |
|
Nie wiem jak inne się prezentują bo nie można dokładnie ocenić ze zdjęć ale Limona i Pistacji naprawdę można ci pozazdrościć  Piękne Glosterki 
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #13 : Marca 12, 2013, 08:48:44 » |
|
Wszyscy hodowcy z którymi do tej pory rozmawiałam, łączą coronę z consortem, nigdy nie mono, czyli coronę z coroną, ani consort z consortem, aby geny wzmocnić, a nie osłabić, aby uniknąć kłopotów z piórami i innych. To jak łączenie intensywngo z nieintensywnym. Jestem w szoku.
To tak trochę grochu z kapustą. Nie ma co wzmacniać genów, gen korony jest jeden. Można łączyć dwa gładkie, ale nie można łączyć dwóch koron. Gen korony nie wpływa na pióra. Łączą koronę z consortem, bo to jest jedyny sposób uzyskania dzieci z koroną. To nie odwaga, to przegryzanie się przez genetykę  Damian908 - dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fupsja
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marca 12, 2013, 08:54:43 » |
|
Wiem, że u glosterów różnie bywa z dziedziczeniem. Jednym słowem bywają niespodzianki. Ptaki dziedziczą geny nie tylko rodziców, ale także dziadków. Idąc dalej, nie obawiasz się, że jeden z consortów może wnieść po przodkach np. niepełną koronę. Tak się stało znajomemu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|