Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:49:01 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zachowanie piskląt  (Przeczytany 3689 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« : Marca 18, 2013, 04:12:39 »

Mam pytanie odnośnie zachowywania się młodych kanarków po odstawieniu od rodziców.
Czy młodzież raczej roznosi klatkę czy też jest spokojna?

Zastanawia mnie, bo moja młodzież (4 tygodnie od wyklucia) jest raczej spokojna, je, czasem polata, trochę pośpi, ale nie widać tutaj roznoszącej ich energii. Tak powinno być czy coś jest nie tak? Jak wpuszczam samca to zabierają się z nim do jedzenia, ale nie ma żadnych przepychanek, bitw, gonitw itp. Poza tym nie zdradzają żadnych niepokojących objawów.
Acha - 4 kanarki zajmują fruwajkę 100x50x50 cm i mają sporo różnych żerdek. Jedzenia zazwyczaj 3 rodzaje (ziarno, pokarm jajeczny, zielenina).

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Marca 20, 2013, 12:20:34 »

Hmm, wychodzi na to, że nikt nie widział młodych w klatce Mrugnicie

Odpowiedziałem sobie sam na to pytanie - przy okazji przypominając sobie podobny temat rozmowy.
W jednym dniu nie dostały pokarmu jajecznego i zachowywały się jak powinny - skakały, dziobały itp.
Dzisiaj na próbę znowu dałem pokarm jajeczny i znowu siedzą jakby ich nic nie obchodziło.
Czyżby ten mak jednak tak mocno działał na młodzież?
U dorosłych nie zauważyłem takiej różnicy, ale tutaj jest bardzo wyraźna.
Muszę zrobić jeszcze pokarm jajeczny bez maku i dam do klatki - zobaczę jaka będzie różnica.

sijs
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sint-Truiden Belgia
Wiadomoci: 45

OrnithoVipClub

« Odpowiedz #2 : Marca 20, 2013, 02:56:18 »

Witaj,
to raczej nic niepokojącego w zachowaniu młodych widać taka "osobowość" charakter. Chyba lepiej ze siedzą w miarę spokojnie się zachowują a niżeli miały by np. na wzajem się skubać i wyrywać piorą Mrugnicie
Co do maku to zawiera on opium jak wiadomo nasiona nie maja go w dużej ilości ale jednak coś maja wiec możliwe ze na młode organizmy ma jakiś wpływ. Ja swoim kanarkom podaje mak raz na tydzień w osobnych karmnikach w czasie wychowu młodych podaje dopiero po około 2 tygodniach od wyklucia pisklakom nie podaje  chociaż nie twierdze ze ma to lepszy wpływ na kondycje i zdrowie młodych niż podawanie go. Na pewno nie powinno się podawać młodym ziaren konopi ja zaczynam dopiero podawać po pierwszym wypierzeniu.  Moje młode po odstawieniu do lotki z reguły są dość żywe. Trzeba pamiętać ze ile hodowców na tym forum tyle będzie różnych opisów zachowani młodych i sposobów na ich pielęgnacje. Jeżeli ptaki jedzą nie maja żadnych zaburzeń trawiennych czy coś podobnego nie puszą się i są ogólnie zdrowe  to nie martwił bym się niczym. Podajesz jakieś witaminy czy suplementy?

Chiara
Go
« Odpowiedz #3 : Marca 20, 2013, 05:54:22 »

Mnie się wydaje że nie bez znaczenia jest też wielkość wylotki- u Ciebie dość duża jak na 4 młode- mają dostatecznie dużo miejsca by sobie nie przeszkadzać. Inaczej pewnie by to wyglądało gdyby były w maej klatce- lęgówce- wtedy mogłyby być jakieś kłótnie, spory itd.
Chociaż inna rzecz to cechy osobnicze poszczególnych kanarków- w zeszłym roku miałam swoje młode i młode kupione od kogoś- tamte to były istne "huragany"- z resztą temperament został im do dziś (pierwsze do jedzenia, do wyjścia z klatki, kłótliwe... Duy umiech ).
Co do maku to czytałam że mak opiatowy pozyskiwany jest z tzw. niebieskiego maku (tzn. kwiaty są biało-niebieskie)- czy spożywczy również- tego nie wiem... 

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!