Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:12:57 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Para Amadyn Wspaniałych  (Przeczytany 6603 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 74

« : Sierpnia 03, 2013, 01:53:06 »

Witam, od jakiś 2 tygodni jestem posiadaczką parki amadyn wspaniałych ( są to moje pierwsze amadyny w życiu, na razie niewiele o nich wiem ale staram się szybko nadrabiać). Ptaszki są zeszłoroczne, u hodowcy widziałam ich tegoroczne młode, nie wiem ile miały lęgów. Ich poprzedni właściciel powiedział mi, że odpoczywały już 3 miesiące i żebym dała im budkę lęgową. I tu nasuwa mi się pytanie czy 3 miesiące to nie za krótka przerwa miedzy lęgami? Proszę o rady

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 04, 2013, 09:29:37 »

Wg mnie jeśli się robi przerwę, to powinna ona trwać do kolejnego sezonu lęgowego, czyli min. 8 m-cy. W naturze ptaki lęgną się raz za razem, nie robią sobie przerw po 3 miesiące. Biorąc pod uwagę, że ptaki w  hodowlach (teoretycznie) mają lepiej, to nie widzę problemu, żeby lęgi w hodowli odbiegały od tych w naturze.
Ale oczywiście jeśli będziesz chciała, to bez problemu doprowadzisz do kolejnego lęgu. Ptaki powinny bez problemu odchować kolejne młode.

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 04, 2013, 10:28:55 »

Jeszcze moje jedno spostrzeżenie, jeśli już się się zdecydujesz na lęgi obejrzyj samiczkę czy nie jest zbytnio wychudzona i zmęczona poprzednimi lęgami, bo może ci paść podczas lęgów.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 04, 2013, 11:53:29 »

Jeszcze moje jedno spostrzeżenie, jeśli już się się zdecydujesz na lęgi obejrzyj samiczkę czy nie jest zbytnio wychudzona i zmęczona poprzednimi lęgami, bo może ci paść podczas lęgów.
Jeśli poprzedni właściciel nie ściemnia i ptaki miały ostatni lęg 3 miesiące temu, to nie ma takiej opcji, żeby ptak był tymi lęgami wyniszczony. Jeśli już, to przyczyny trzeba by szukać gdzie indziej (np. choroba). Poza tym nie wymagaj od osoby, która ptaki ma od 2 tygodni, żeby potrafiła to prawidłowo ocenić...

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 74

« Odpowiedz #4 : Sierpnia 04, 2013, 02:13:26 »

Dziękuje za odpowiedzi.
Postanowiłam, że zrobię ptakom przerwę bo młode i tam mają być tylko dla mnie. Zależy mi żeby lęg był udany i żeby ptaki były w jak najlepszej kondycji.

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #5 : Lipca 20, 2014, 11:46:33 »

Witam ja po dwóch legach moim amadynom robie przerwe do nastepnego sezonu Szkoda ptakow. Zwłaszcza jak parke chcesz zostawic u siebie. Znam człowieka ktory robi 3 miesieczne przerwy w legach ale po takim maratonie ptaki sprzedaje

CarIvan
Go
« Odpowiedz #6 : Lipca 21, 2014, 09:51:09 »

Witam ja po dwóch legach moim amadynom robie przerwe do nastepnego sezonu Szkoda ptakow. Zwłaszcza jak parke chcesz zostawic u siebie
Ja niezależnie czy ptaki zostają u mnie na kolejny sezon lęgowy czy sprzedaję i tak puszczam tylko na dwa lęgi by ptaków nie zmordować - to nie kury nioski a i sprzedając ptaki ie można komuś sprzedać pary wyciągniętej do granic możliwości bo psuje to reputację hodowcy.  Mrugnicie

FirmaGlosterek
logo
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 91

« Odpowiedz #7 : Lipca 22, 2014, 01:00:16 »

Witam ja po dwóch legach moim amadynom robie przerwe do nastepnego sezonu Szkoda ptakow. Zwłaszcza jak parke chcesz zostawic u siebie
Ja niezależnie czy ptaki zostają u mnie na kolejny sezon lęgowy czy sprzedaję i tak puszczam tylko na dwa lęgi by ptaków nie zmordować - to nie kury nioski a i sprzedając ptaki ie można komuś sprzedać pary wyciągniętej do granic możliwości bo psuje to reputację hodowcy.  Mrugnicie

psuje reputację !!!

oj życzyłbym sobie żeby wszyscy sprzedający ptaki mieli takie podejście do sprawy jak ty
Rynek ptaków jest zasypany producentami a nie hodowcami , przykro to stwierdzić, ale tak jest

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #8 : Lipca 22, 2014, 06:24:45 »

Nie można komuś sprzedać pary wyciągniętej do granic możliwości bo psuje to reputację hodowcy.  Mrugnicie
HA HA HA HA HA HA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rozbawiłeś mnie do łez! Przecież większość naszych "hodowców" nie ma w swoim słowniku słowa "reputacja"!!!!!!!!!!!!!

CarIvan
Go
« Odpowiedz #9 : Lipca 23, 2014, 09:35:46 »

yotan ja mam i cenię sobie to co mówię a ptaki są dla mnie hobby a nie fabryka kasy. Zobacz na olx wystawiłem parę amadyn samiec niebieski i srebrna samica i napisałem że miały jaja, po cóż miałbym to ukrywać? Ja jestem osobą która po prostu normalnie podchodzi do ptaków i do osób które ode mnie ptaki kupują. Nie rafi się klient trudno para pójdzie na lotnię i na przyszły sezon lęgowy znów dostaną budkę.  Mrugnicie

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #10 : Lipca 25, 2014, 08:10:23 »

Wiem, bo rozmawialiśmy (póki co przez telefon, ale mam nadzieję, że się to kiedyś zmieni) kilka razy ze sobą. Ale sam wiesz, jak do hodowli i ptaków podchodzi większość hodowców.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!