Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:53 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: wysiadywanie jaj Amadyny Wspaniałe  (Przeczytany 9132 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 74

« : Sierpnia 28, 2013, 09:30:40 »

Witam,
Moja samica zniosła już w sumie 6 jaj. Wczoraj, kiedy jaj było jeszcze 5, zaczęła w dzień spędzać dużo czasu w budce (na zmianę z samcem). Jednak wczoraj samica nie weszła na noc do budki, a rano pojawiło się 6-te jajo. Dziś również nie weszła na noc do budki. Czy to oznacza, że będzie 7 jajo, czy po prostu nie chce wysiadywać jajek i z lęgu nic nie będzie? Samiczka codziennie rano składała jedno jajko.
Ponieważ nie znalazłam opcji edytuj, chciałabym dodać, że dzisiaj w ciągu dnia (podobnie jak wczoraj) samica spędzała dużo czasu w budce.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 28, 2013, 10:03:40 »

Trochę tych jajek dużo... Zabierz jej karmę jajeczną, zostaw samo ziarno. Jutro pewnie jeszcze doniesie jajko albo już zostanie od rana w budce i zacznie wysiadywać.  A jeśli nie, to daj jej (i sobie) trochę czasu.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Sierpnia 28, 2013, 10:58:30 »

Dzięki Yotan za odpowiedź Umiech, myślę że to nie jest wina mieszanki jajecznej. Na początku samica nie chciała nawet na nią patrzeć, dopiero później kiedy wymieszałam ją z karmą orlux insect patee zaczęła coś tam z tego wyjadać . Ale jutro na wszelki wypadek im to zabiorę i postaram się wyluzować Mrugnicie.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 15, 2013, 03:02:37 »

Jajek w sumie było 7 i po tym ostatnim zaczęło się wysiadywanie. Amadyny okazały się idealnymi rodzicami, jajka nie zostały same w budce nawet na minutę przez całe 14 dni wysiadywania Umiech. 12 Września pojawił się pierwszy pisklak, i przez kolejne dwa dni malutkich przybyło. Nie wiem ile ich jest ponieważ rodzice jeszcze je grzeją, od wczoraj maluchy zaczęły się odzywać. Rodzicom  daję do jedzenia kiełki z karmy, mieszankę jajeczną wymieszaną z orluxem,  karmę podstawową, proso w kłosach(czerwone), grit i tartą sepie. Czy coś jeszcze powinnam im zapewnić?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 15, 2013, 05:09:00 »

Spokój

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 16, 2013, 12:24:48 »

Spokój mają zapewniony, budka wisi wewnątrz klatki. Moja kontrola gniazda ogranicza się jedynie do poświecenia lampką(bez wkładania rąk do klatki) i patrzenia przez chwilkę czy wszystko jest ok. Więc ptaki stresów nie mają.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 30, 2013, 06:54:23 »

Witam, już za niedługo moje młode będą opuszczały budkę. Czy kiedy będą już w pełni usamodzielnione muszę je oddzielać od rodziców? Do kolejnego lęgu nie chce dopuszczać. Klatka jest duża:

martwi mnie jedynie dieta, ponieważ młode powinny mieć jak najbogatszą, a skoro nie chce kolejnego lęgu ich rodzice powinny mieć mniej urozmaiconą?
I jeszcze jedno pytanie:  czy po tym młodzieńczym upierzeniu widać będzie czy amadyny będą mutacji niebieskiej? Pytam ponieważ ich rodzice są szpaltami na niebieski.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #7 : Wrzenia 30, 2013, 08:29:22 »

Zostaw młode z rodzicami, tydzień po wylocie młodych zabierz budkę. Niebieskie będzie widać - będą szare, a młode standardy są zielonkawe.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 30, 2013, 08:35:16 »

Dzięki

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Padziernika 05, 2013, 01:20:01 »

Dziś 3 z 4 maluchów wyszły z budki:

« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2014, 01:34:47 wysane przez klapuch » Zapisane

lolek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 159

« Odpowiedz #10 : Padziernika 08, 2013, 08:42:39 »

ładne sztuki Umiech Umiech Umiech jest jakiś niebieski bo na zdjęciu nie widać?Chichot

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Padziernika 08, 2013, 09:35:49 »

Nie niestety same standarty.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines