m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 81
|
 |
« : Wrzenia 20, 2013, 07:49:46 » |
|
Piszę ten temat tutaj, ponieważ nie mam możliwości napisania go w dziale "Dieta". Chciałbym Was zapytać co sądzicie o podawaniu kanarkom granulatu Versele-Laga C 15. Poniżej jego skład:
Składniki analityczne Białko 15 % Zawartość tłuszczu 16 % Błonnik 3,50 % Minerały 6,50 % Wapń 0,90 % Fosfor 0,60 % Lizyna 0,90 % Metionina 0,30 % Cystyna 0,35 % Treonina 0,45 % Tryptofan 0,15 % Dodatki dietetyczne Witamina A 15.000 j.m./kg Witamina D3 1.650 j.m./kg Witamina E 90 mg/kg Witamina K 3 mg/kg Witamina B1 7,50 mg/kg Witamina B2 17,50 mg/kg Witamina B3 22 mg/kg Witamina B6 6,50 mg/kg Witamina B12 0,03 mg/kg Witamina C 55 mg/kg Witamina PP 90 mg/kg Kwas foliowy 1,65 mg/kg Biotyna 0,29 mg/kg Chlorek choliny 625 mg/kg E2 (jod) 2,30 mg/kg E4 (miedź) 11 mg/kg E5 (mangan) 110 mg/kg E6 (cynk) 105 mg/kg E8 (selen) 0,32 mg/kg Barwniki Przeciwutleniacze Konserwant(y)
Skład Zboża Nasiona (min. 50 % mozgi kanaryjskiej) Owoce (min. 5 % świeżych owoców) Warzywne ekstrakty proteinowe Produkty pochodzenia warzywnego Cukry Minerały L-Lizyna Metionina Ekstrakt Yucca schidigera Ekstrakty Tagetes spp. Frukto-oligosacharydy Witaminy Pierwiastki śladowe
Chciałbym również zapytać o Quiko Special. Jest to pokarm jajeczny. Mam zamiar go podawać raz w tygodniu. Jego skład:
biszkopt ( jaja, pszenica ), rusk, miód, soja, murzynek, proso, witaminy.
Na co dzień mam zamiar podawać mieszankę: Versele-Laga Prestige Premium.
Skład: kanar, rzepak, murzynek, siemię lniane, owies łuskany, perilla, nasiona dzikich roślin, konopie, granulat VAM, muszle ostryg.
Co o tym sądzicie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068
http://glostery.katowice.pl
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 20, 2013, 09:56:10 » |
|
Jeszcze powinieneś napisać jakie masz kanarki, bo każdy rodzaj ma swoje wymagania. Quiko Special jest dobry jednak osobiście mogę Ci polecić pokarm jajeczny CeDe, jest lepszy. Mieszanki Versele-Laga Prestige Premium nie próbowałem, ale słyszałem, że dobra.
Jeśli chodzi o granulaty - są wygodne w skarmianiu, ale coś za coś - są bardziej przetworzone niż ziarno, poza tym kanarek zawsze je to samo, a mając ziarno może wybierać to, czego akurat potrzebuje. Z tego co wiem granulaty nie są zbyt powszechne, ale może niech się wypowie ktoś, kto je stosuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 20, 2013, 10:14:17 » |
|
Te pokarmy będą przeznaczone dla pary kanarków kolorowych. Czekam jeszcze na opinie o granulacie bo nie wiem, czy warto go kupić. Dodam, że to będzie pierwszy kontakt kanarków z nim. Jeżeli polecacie jakieś inne mieszanki i pokarmy jajeczne to piszcie. Docelowo miałem zamiar podawać mieszankę jajeczną co tydzień. Co o tym sądzicie? Zaznaczam jeszcze, że nie mam zamiaru rozmnażać ptaków. Zapomniałem napisać tego w poprzednim poście, a nie mogę go edytować. Proszę o dołączenie go do poprzedniego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 20, 2013, 10:16:41 » |
|
Docelowo miałem zamiar podawać mieszankę jajeczną co tydzień. Co o tym sądzicie?
Sądzę, że musisz jeszcze sporo poczytać o żywieniu kanarków, biologii, obyczajach itp. Pokarm jajeczny podaje się, między innymi, w zależności od cyklu rocznego. Podaje się go przede wszystkim podczas lęgów i pierzenia. W okresie zimowym wcale albo bardzo sporadycznie. Tak samo zmienia się mieszankę ziaren. Ale, ale - ja piszę jak powinna wyglądać dieta w hodowli. Chcesz być hodowcą, miłośnikiem czy po prostu masz dwa kanarki w mieszkaniu? Zaznaczam jeszcze, że nie mam zamiaru rozmnażać ptaków.
A one o tym wiedzą? Jak jest para to przystąpi do lęgów, chyba, że zrobisz im w pokoju "wieczne lato" bez zmiany długości dnia, temperatury i pokarmu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 20, 2013, 10:19:28 » |
|
Kanarki będę dopiero miał. Nie mam zamiaru ich rozmnażać bo nie mam na tyle miejsca. Ptaki będą mogły swobodnie latać cały dzień. Czyli kanarki nie potrzebują białka w diecie? Sama sepia załatwi sprawę? Oczywiście, że ptaki mogą przystąpić do lęgów, to jest naturalne, ale zawsze można zabrać samicy jajka lub podłożyć puste.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
Katowice
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzenia 20, 2013, 10:23:22 » |
|
Czyli kanarki nie potrzebują białka w diecie? Sama sepia załatwi sprawę?
Oczywiście, że potrzebują! Ale białko jest w wielu pokarmach, nie tylko jajecznych. A sepia i tak musi być stale dostępna, tak samo jak piasek i najlepiej też grit.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzenia 20, 2013, 10:25:07 » |
|
Chodziło mi o to, że nie potrzebują go na tyle dużo żeby podawać cotygodniowo pokarm jajeczny? Co polecacie żeby urozmaicić dietę ptaków? Wiadome jest żeby podawać różnorakie warzywa i owoce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzenia 21, 2013, 01:35:50 » |
|
Czyli kanarki nie potrzebują białka w diecie? Sama sepia załatwi sprawę? Zbytnio nie rozumiem co ma sepia do zapotrzebowania na białko. Sepia to przede wszystkim źródło wapnia. Moim zdaniem granulat jest u kanarków niepotrzebny i nie widzę powodów aby go wprowadzać. Akurat przy jednej malej tygodniowej dawce pokarmu białkowego -jajecznego bym się zastanowił. Co do rodzaju jajecznego, jeśli już wybrałeś gotową jajówę, polecam Deli Nature. Stosowałem kiedyś CeDe. Bardzo dobry ale ja nie widzę różnicy między Deli a CeDe. A CeDe jest trochę droższy więc nie widzę sensu przepłacać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzenia 21, 2013, 01:52:35 » |
|
Czyli granulat sobie mam odpuścić, ale mieszankę jajeczną Deli Nature mogę stosować raz w tygodniu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Granos
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzenia 22, 2013, 12:17:19 » |
|
Hangen,tak naprawdę to sam musisz dojść do tego co będzie dla Twoich ptaków najlepsze. To żywe zwierzęta i każde może reagować odmiennie na określony pokarm. Obserwuj ptaki,zachowanie,samopoczucie a tak naprawdę same Ci powiedzą co dla niech dobre  . Ilu hodowców tyle sposobów żywienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hencho52
Uczeń1
Nowy użytkownik
śląsk
Wiadomoci: 109
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzenia 22, 2013, 07:16:58 » |
|
Hangen, proponuję poczytać w podstawach hodowli Dieta 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzenia 22, 2013, 04:41:41 » |
|
Ktoś się jeszcze wypowie na temat granulatów?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #12 : Padziernika 04, 2013, 10:59:27 » |
|
Hagen! Problem żywienia ptaków jest procesem złożonym. Tak jak u człowieka. Jak żywić człowieka? Odpowiesz jednym wątkiem wymieniając produkty żywieniowe? Czytaj! Rozmawiaj z hodowcami! Zobaczysz, ze to nie takie proste właściwie żywić ptaki.
Granulat, o którym piszesz nie jest mi znany, ale patrząc na producenta mniemam, że jest dobry.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|