Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:05 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: kanarek gloster  (Przeczytany 5752 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
piotr3939
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KALWARIA
Wiadomoci: 13

« : Padziernika 19, 2013, 08:45:53 »

witam
czy ktoś mi może pomóc?Co?
mam samiczkę kanarka glostera i mam problem, mianowicie samiczka co 3 dzień się kopię o ile ma ochotę w okolicy kloaki ma piórka całe w kale nie ma biegunki!!! kupy robi normalne ale na piórkach gromadzi się zaschnięty kał co robić?Co?
proszę o pomoc

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #1 : Padziernika 19, 2013, 09:20:15 »

no to jest problem, zrezygnowałem z glosterów ,bo nie dawałem sobie rady z tymi kupkami. Miałem dużo innych ras, ale wedłóg mnie najczyściejsze i najbardziej "arystokratyczne"to mozaiki czerwone, zawsze czyściutkie łapki i piórka

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Padziernika 20, 2013, 07:23:49 »

Zazwyczaj taki problem wskazuje jednak na kłopoty z układem trawiennym. Weź kanarka do ręki i delikatnie umyj pod kranem w letniej wodzie, tylko zlepione piórka. Jeśli za 1-3 dni będzie to samo to podetnij trochę piórka w tamtej okolicy.
I znajdź przyczynę. Zdrowy gloster to czysty gloster Umiech

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #3 : Padziernika 21, 2013, 10:15:46 »

Zdrowy gloster to czysty gloster Umiech

Klapuch nie do końca tak jest jak piszesz. Glostery są bardzo intensywnie opierzonymi ptakami dlatego też zdarzają się przypadki ,że czasem coś w okolicy kupra się przylepi. Najczęściej takie sytuacje występują przy pierzeniu. Hoduje Glostery parę lat i zawsze na wolierze mam ptaki ,gdy się pierzą. Obserwuje ptaki codziennie i doglądam czy wszystko z nimi ok. Zauważyłem podczas pierzenia na kilku ptakach ,że też im się czasem kał przyklejał w okolicy kupra. Ptaki sprawdzałem przy myciu i nic nie wskazywało na chore. Także nie pisz Zdrowy Gloster to czysty Gloster bo zdarzają się przypadki gdzie coś się przylepi. Kał jak wiadomo ma konsystencje kleistą a pióra Glostera ( po 2 ptakach nie intensywnych ) są jak wiadomo bardzo miękkie i to jedno na drugie się nakłada ,że tak powiem. Wracając do samiczki może się pierzyć i mogą jeszcze jej się układać te piórka i dlatego taki problem.

Pozdrawiam Damian Mrugnicie

Sygnum - D027
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Padziernika 21, 2013, 10:25:06 »

Masz rację.
Nie wiem tylko tak w 100% od czego to zależy, bo poza chorymi ptakami moje nie brudzą sobie piór. Może jeszcze się nie dorobiłem puchatych glosterów Umiech

piotr3939
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KALWARIA
Wiadomoci: 13

« Odpowiedz #5 : Padziernika 21, 2013, 01:55:26 »

Do Damiana Umiech
rzeczywiście samiczka się pierzy może dlatego taki problem oprócz tego to jest wesołym i ruchliwym  ptakiem , nic nie wskazuje aby była apatyczna itp.
dzięki za podpowiedz:)

Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Padziernika 21, 2013, 05:07:48 »

Masz rację.
Nie wiem tylko tak w 100% od czego to zależy, bo poza chorymi ptakami moje nie brudzą sobie piór. Może jeszcze się nie dorobiłem puchatych glosterów Uśmiech

Jak miałem jeszcze glostery to hodowcy zawsze mnie przestrzegali ,żeby wykruszać odchody przy kloace podczas calego sezonu legowego (oprocz podciecia) wiec to raczej nie wina zadnej choroby a raczej typ upierzenia. I podejrzewam ,ze np u norwikom mze byc ten sam klopot.
« Ostatnia zmiana: Padziernika 21, 2013, 10:34:19 wysane przez klapuch » Zapisane

JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #7 : Padziernika 22, 2013, 06:50:31 »

W przypadku glosterów to rzadkość - szybciej u norwików to się zdarza. A hoduję jedne i drugie już kilkanaście lat

Granos
Go
« Odpowiedz #8 : Padziernika 22, 2013, 11:45:28 »

nie powiedziałbym ,że taka rzadkość.... gloster glosterowi nierówny-w Polsce jest bardzo dużo ptaków tej rasy pochodzenia niemieckiego czy angielskiego a te ptaki mają nieporównywalnie mniej obfite upierzenie niż np. wloskie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!