Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:33:46 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Poznańska ferajna  (Przeczytany 13157 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
myszaq
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań
Wiadomoci: 74

« : Grudnia 13, 2013, 01:56:13 »

Jako że w końcu przywitałam się oficjalnie, pomyślałam, że przedstawię Wam moje ptasiory. Na chwilę obecną mam ich trzy (i podkreślenie na chwilę obecną jest bardzo uzasadnione, ale o tym na razie cicho-sza, nie chcę zapeszyć Mrugnicie )

Pan Kanar ma na imię Dżordż. Tak, pisownia zamierzona. Wygląda na Dżordża. I w sumie zachowuje się jak Dżordż. Chichot Zapoznawanie się z każdą nową rzeczą ogranicza się do wypróbowania, czy da się to zjeść. Jeśli nie, nie jest to przedmiot godny Dżordżowej uwagi. No, chyba że jest to skubiący jego ogon amadynek, wtedy można go ewentualnie odgonić. Ale o tym za chwilę Mrugnicie

Pan Amadynek to Gonzales (w skrócie Gonzo) - mały, napalony Meksykanin. Przynajmniej z charakteru Mrugnicie Niestety, nieszczęśliwie zakochany w... Dżordżu! Odstawia przed nim te swoje śmieszne podskoczki, które Dżordż lekceważy, łamiąc przy tym jego małe, amadynkowe serduszko. Gonzo jest ptaszkiem o Bardzo Małym Rozumku i łatwo go wystraszyć. Większość jego dnia ogranicza się do łażenia wszędzie za Dżordżem i patrzenia, jak ten je Jzyk

Trzecią mieszkanką klatki jest amadynka Zuzia. Jak wspominałam już w wątku powitalnym, Zuzia przyszła do mnie chora, biedaczka (cóż, nie przyszło mi do głowy że przerzedzone piórka na głowie są symptomem czegoś aż tak poważnego - pan hodowca zapewniał, że Zuzia po prostu nie dokończyła pierzenia...). Na szczęście choroba została w porę określona, lekarstwo podane, a Zuzinka czuje się już dużo lepiej - mam więc nadzieję, że uda mi się doprowadzić ją do zupełnego porządku Mrugnicie Zuzia jest zdecydowanie najrozsądniejsza z całej trójki, zawsze trzeźwo ocenia co się dzieje, nie panikuje niepotrzebnie, a widząc co czasami wyczyniają panowie, przyjmuje minę pod tytułem "całe życie z wariatami"... Umiech

A tutaj, w bonusie:

"Gorrrrrąca chwila" Dżordża i Gonzia (zwróćcie uwagę, jak dyskretnie chwycił go za nóżkę!)

Dżordżyk z Zuzią

"Na prawo patrz!" Umiech

Wieczorne leniuchowanie

Towarzycho w klatce Umiech

Now, bring me that horizon...
nula2
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 12

« Odpowiedz #1 : Grudnia 13, 2013, 04:45:31 »

Śliczna ta Twoja ferajna- gratulacje i powodzenia Umiech

myszaq
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań

« Odpowiedz #2 : Grudnia 29, 2013, 03:49:07 »

Upłynęło tak niewiele czasu, a u nas takie zmiany... Moje wcześniejsze powątpiewania co do orientacji Dżordża potwierdziły się ostatecznie - Dżordż okazał się Dżordżinią! Mrugnicie Nic dziwnego, że nie śpiewał, a jedynie "świergolił" - dwa dni temu ostatecznie oblał test wełnianych skrawków, i zaczął (a raczej zaczęła) znosić je do pojemniczka z piaskiem. Po szybkim telefonie do pana hodowcy, od którego kupiłam Dżordżaska (a który ucieszył się bardzo na wieść, że to "ona") - zdecydowaliśmy się na ptasią podmiankę Umiech

I tak oto dziś wylądował u nas ten ten mały łobuz - jest to z całą pewnością kanar, który z niejednego karmnika ziarno jadł, gdyż po 10 minutach czuł się w nowej klatce jak u siebie. Z tego też względu dostał imię Jack. Jack Sparrow Umiech Na zdjęciu wyszedł niestety jaśniejszy niż jest naprawdę - tak naprawdę to śliczny, ciemnoczerwony kasztanek Chichot

Jedno tylko było trudne do przewidzenia - to, że ten słodki, mały ptasio po kąpieli zmienia się w... GREMLINA! Chichot

niemiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Puławy
Wiadomoci: 19

« Odpowiedz #3 : Grudnia 31, 2013, 08:23:28 »

Hej, mam też Kanarka Groszka i amadynka Fifi. Jak czytam twój post to tak jak bym czytał o moich ptakach.
Fifi lata wszędzie tam gdzie Groszek i też mu się kłania i skacze do niego. Niestety ostatnio kilka razy Fifi dostał z dzioba od Groszka, który nie bardzo jest zadowolony z zalotów. Napisz czy z kanarkiem samcem nie będziesz miał takiej sytuacji.
Właśnie myślę, żeby dokupić samiczkę amadynę, bo w sumie amadyny wolą być w wiekszej grupie.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 31, 2013, 08:33:17 »

Fifi lata wszędzie tam gdzie Groszek i też mu się kłania i skacze do niego. Niestety ostatnio kilka razy Fifi dostał z dzioba od Groszka, który nie bardzo jest zadowolony z zalotów
Właśnie myślę, żeby dokupić samiczkę amadynę, bo w sumie amadyny wolą być w wiekszej grupie.
Kanarków i amadyn nie trzyma się razem bo po pierwsze powinny dostawać zupełnie inne pokarmy po drugie amadyny żyją parami, jak się dobiorą w parę można ich wcale nie rozdzielać a kanarek tym bardziej samiec będzie zdecydowanie lepiej się czuł mając swoją klatkę osobną tylko dla siebie. Mając dobrana parę amadyn i zapewniając im minimum jakiego wymagają można uzyskać od nich w wcale niezbyt trudny sposób potomstwo a to dodatkowy bodziec by kupić samiczkę i pozwolić im żyć w normalności gatunkowej. Mrugnicie

niemiec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Puławy
Wiadomoci: 19

« Odpowiedz #5 : Grudnia 31, 2013, 09:02:21 »

No właśnie samiczkę już mam na oku, ale z rozdzieleniem będzie problem ponieważ u mnie ptaki mają otwartą klatkę. Już próbowałem je kiedyś rozdzielić to po ok 5 minutach mały Fifi był w zamkniętej  klatce kanarka, wcisnął się w dziurę przy karmiku (nie było górnej pokrywki założonej) Może nawet postawię im dwie klatki i zobaczymy jak będzie im bardziej pasować, ja wolał bym w jednej tak jak u myszaq. A co do pokarmu to mają dwa karmiki i z tego co obserwuję najczęściej jedzą z karmików przeznaczonych dla swojego gatunku a kanarek zje trochę prosa senegalskiego czy coś w tym stylu to raczej nic mu nie będzie.

myszaq
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań

« Odpowiedz #6 : Grudnia 31, 2013, 10:47:26 »

Niemiec - u mnie godzą się bez problemu Umiech Jedyne co zrobi to kupiłam kanarowi karmę bez rzepiku (z Deli) bo powiedziano mi, że może szkodzić amadynkom. Teraz sypię do dwóch karmniczków jedzenie kanarze, a do dwóch amadynkowe, i zauważyłam że każdy wybiera to, co mu odpowiada Mrugnicie Owszem, czasem się zdarza że kanar podjada amadynkom i odwrotnie - ale raczej rzadko Mrugnicie
U mnie na początku był kanar (który potem okazał się kanarzycą Jzyk ) i parka amadynek - a ponieważ Zuzia (amadynka) od samego początku lekko niedomagała, to amadynek zaprzyjaźnił się z kanarem, i potem już nawet spali obok siebie Umiech Dogadywali się bardzo dobrze. I w sumie z wyposażeniem klatki też jakoś problemu nie ma - amadynki nie próbują włazić do karmników Jzyk To znaczy czasem, jak nie mogą czegoś sięgnąć, to tak śmiesznie stają na krawędzi a nie na żerdce - ale radzą sobie bardzo dobrze Mrugnicie
A jako że na młodych amadynkach mi nie zależy, bo nie planuję rozmnażania ptasiów, a jedynie trzymanie ich w szczęśliwości, to problemu nie ma Mrugnicie

myszaq
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań

« Odpowiedz #7 : Stycznia 09, 2014, 07:49:41 »

Dziś dokument z serii "Jack Sparrow i jego rozterki" Umiech

Moje deserówka! MOJA!! Nikt jej nie tknie...!

No dobra, może ewentualnie ustąpię jej na chwilkę. Z grzeczności.

Zeżarła... Zeżarła wszystko, cholera...

Chichot Chichot Chichot

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #8 : Stycznia 09, 2014, 09:02:58 »

ale fajowo opisujesz  Duy umiech

MateoHodowla
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec / Będzin
Wiadomoci: 73

« Odpowiedz #9 : Stycznia 09, 2014, 10:16:09 »

Zgadzam sie z kolega wyzej, opisujesz fajnie ze az buzia sie cieszy Chichot

Mateusz Chudyka
CIH - C058
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #10 : Stycznia 09, 2014, 10:31:02 »

z kolega wyzej

koleżanką Umiech

canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Aachen
Wiadomoci: 387

fan izabelek

« Odpowiedz #11 : Stycznia 09, 2014, 11:07:23 »

Chichot

nie trudno sie pomylic...  Jechalam na mistrzostwa niemiec busem z okolo 50-cioma hodowcami, sami panowie. Duy umiech

MateoHodowla
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sosnowiec / Będzin
Wiadomoci: 73

« Odpowiedz #12 : Stycznia 10, 2014, 11:43:47 »

A to serdecznie przepraszam ! Chichot

Mateusz Chudyka
CIH - C058
myszaq
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Poznań

« Odpowiedz #13 : Stycznia 24, 2014, 07:56:50 »

No i w końcu siedzimy wszyscy razem! Chichot Od soboty - nowa klatka z Glosterka Mrugnicie Sprawdza się znakomicie, a ptasie radośnie korzystają z większych przestrzeni Mrugnicie Klatka po urządzeniu wygląda w ten sposób, i była warta każdego zapłaconego za nią grosza:

(Trzy małe łebki na dole to amadynki Mrugnicie )

A tu - cała ekipa w komplecie Chichot

Muszę powiedzieć, że cieszy mnie ogromnie, że się tak fajnie dogadują, i że w gruncie rzeczy nie ma żadnych kłótni. No, czasami zdarzy się delikatnie bęcnięcie dziobkiem na zasadzie "ej no, suń się od tego prosa, teraz moja kolej" - ale ma to zdecydowanie charakter komunikacyjny Jzyk

CarIvan
Go
« Odpowiedz #14 : Stycznia 24, 2014, 09:57:46 »

Klatka trzeba przyznać świetna, jakie ma wymiary?  Mrugnicie

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!