Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:50:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Moje glostery!  (Przeczytany 10630 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« : Lutego 25, 2008, 10:59:33 »

Przedstawiam zdjecia moich pierwszych glosterów. żeby było mi łatwiej rozróżniać na początek nadałem imiona moim ptakom! Oto i one:

Od lewej: samiczka zielona nieintensywna consort Princess, następnie samczyk zielony intensywny z koroną Quatro i samiczka zielona (szekowata) nieintensywna z koroną Chloe!

Princess w pełnej okazałości. Jak to księżniczka - lubi pozować (choć wyraz twarzy może temu przeczyć)

Chloe - bardzo ładnie widać obrączkę, po której wiadomo, ze ptak jest z 2007 roku - jak wszystkie pozostałe.

Rodzynek w towarzystwie damskim - samczyk Quatro - bardzo ładnie widać różnicę w intensywności w porównaniu z Chloe.

ANka
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #1 : Lutego 25, 2008, 11:27:06 »

Piękne glosterki, kolorek samca  bardzo ładny.Ja także nadaję imiona moim kanarkom i są to np.Antoś,Leon,Ziuta...Umiech)

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #2 : Lutego 29, 2008, 12:09:17 »

Dodaję fotografię swojej tzw. fruwalki, która w obecnym sezonie legowym prawdopodobnie, posłuży mi jako klatka lęgowa. Zostanie ona przedzielona na 2 części po jednej dla pary moich kanarków.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #3 : Marca 11, 2008, 02:22:18 »

A oto zdjęcie mojego najnowszego samczyka: gloster consort z 2007 roku!

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #4 : Marca 12, 2008, 08:16:02 »

Klateczkę masz naprawdę piękną. Trochę Ci zazdroszeczę. To chyba raczej woliera niż klateczka.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #5 : Lipca 18, 2008, 12:47:31 »

Zamieszczam kilka zdjęć moich pierwszych wyhodowanych glosterów! Już na pierwszy rzut oka widać różnego rodzaju ciekawostki u tych ptaków np: w ubarwieniu czy też... a no właśnie jest jeden młody, który niesamowicie mi się podoba i przykuwa moją uwagę najbardziej. Otóż ma on bardzo ciekawą głowę. Sprawia wrażenie bycia glosterem w połowie consort i w połowie corona!! Jeżeli jest to consort to uważam go za naprawdę przepiękny okaz (jest to moja ocena - po prostu mi się podoba, gdyż jest ciekawy). Oto kilka zdjęć tego właśnie kanarka:

A oto zdjęcia pozostałych "młodych" (gdzie nie gdzie widać intensywnego zielonego ojca przebywającego razem z młodymi w klatce).

Tym samym proszę o ocenę ptaków (tutaj prośba zwłaszcza do Marka i Jacka o ocenę fachowym okiem) zwłaszcza tego opisywanego przeze mnie "pół-consorta". Oczywiście wpisy wszystkich forumowiczów będą mile widziane Umiech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #6 : Lipca 18, 2008, 01:35:31 »

Trudno mi tutaj cokolwiek komentować. Glostera z przedziałkiem spotykam po raz pierwszy. Wygląda na to, że stworzyłeś hybrydę consortowo-koroniastą. Masz okaz z ciekawą genetyką głowy. Jestem jednak przekonany, że na wystawie sędziowie daliby takiemu ptakowi 0 punktów za głowę zarówno w kategorii consort, jak i w kategorii korona.
Jak zatem widzidać natura daje różne niespodzianki i to właśnie w hodowli jest najpiękniejsze ...

Ptaki Rafała można oglądać również na stronie: http://pl.youtube.com/watch?v=Bratjw7PZ6g.
« Ostatnia zmiana: Lipca 18, 2008, 01:59:15 wysane przez Jacky » Zapisane

Klarysamay
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #7 : Lipca 18, 2008, 04:23:41 »

Sliczne ptaszki!!

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #8 : Lipca 18, 2008, 04:57:52 »

Takie jak to już ktoś wcześniej napisał po-consorty wcale nie są jakąś wielką rzadkością,mi osobiście się nigdy taki ptak nie trafił,ale widziałem już takie ptaki u innych hodowców.Ptaki dobrej średniej klasy,tak że jak na początek Twojej przygody z kanarkami to takie ptaki na pewno są wielkim sukcesem,gratuluje.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #9 : Lipca 18, 2008, 11:53:39 »

Ode mnie tak:(nie przejmuj się tym jak niechcesz) ten  consort-corona nic nie warty, reszta w skali do 10 dał bym 4.

neon
Go
« Odpowiedz #10 : Lipca 19, 2008, 10:50:26 »

Czyż ważne są oceny?,ważne że żyją są zdrowe one się w lustrze nie przeglądają i nie obchodzi je jakiś podstarzały sędzia oceniający,są śliczne z tym czymś w oku i ciesz się nimi ile możesz tym bardziej że tyle na nie czekałeś!Gratulacje i pozdrowienia dla ptasiej dziatwy!

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa

« Odpowiedz #11 : Lipca 19, 2008, 03:31:56 »

Dziękuję wszystkim za wpisy! Każda ocena jest dla mnie ważna bo daje mi do zrozumienia jakiej "jakości" są moje ptaki! Jednak zaznaczam, ze w tym sezonie lęgowym ledwo udało mi się dochować młodych glosterów. Wszystko było załatwiane "na szybko". Ptaki, które dobrałem w pary były dobierane jedynie z zachowaniem zasady: consort + corona i intensywny+ nieintensywny. Na resztę nie miałem wpływu. Sukcesem jest jednak dla mnie fakt, ze doczekałem się piskląt. Mogłem się od nich uczyć i to w chwili obecnej traktuję jako olbrzymi sukces. Oceny Luka są bardzo ostre - jednak jak przypuszczam wie on wiele więcej ode mnie w tym temacie i jego oceny na pewno są bliskie prawdzie. To ważne, ze mówi wprost - dla mnie to wyznacznik tego co posiadam. Ja się nie martwię takimi ocenami, bo czy wieloletnie hodowle miałyby sens, gdyby taki Rafał z pierwszych piskląt miał medalowe sztuki lub kolekcje? Jedno co mogę powiedzieć to to, ze na pewno dążę do tego, żeby móc ptaki wystawiać na wystawach i konkursach. Jak wszystko będzie szło dalej tak jak w chwili obecne ( wszystko nabiera rozpędu) to już w przyszłym roku będę mógł się pochwalić swoimi ptakami Umiech

Na koniec dodam, ze jeszcze obecnych ptaków nie spisuję na straty jeśli chodzi o ich wygląd, gdyż prawdziwy kształt będzie można ocenić po pierwszym pierzeniu.

Raz jeszcze wszystkim dziękuję za wpisy.

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #12 : Marca 28, 2010, 07:07:37 »

Pozwolę sobie odświeżyć wątek Umiech

Jak tam hodowla ?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #13 : Marca 28, 2010, 07:56:17 »

Mateusz_M, Rafał pisze o postępach w swojej hodowli w dziale lęgi.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!