Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:07:23 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Bryła soli  (Przeczytany 4975 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
stanley
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 114

Pozdrawiam

« : Maja 26, 2014, 05:08:32 »

W pokoju mam bryłę soli, ptaki często z niej korzystają

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cfd10283af711019.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3699b464e5ace151.html

ciesz się zdrowiem, ale pamiętaj, że niedługo umrzesz

"jesteście ważniejsi niż wiele wróbli, u Was nawet włosy na głowie są policzone" - Pan Jezus
Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków
Wiadomoci: 127

interesuję się chorobami ptaków

« Odpowiedz #1 : Lutego 21, 2015, 07:43:48 »

Sól dla ptaków jest bardzo szkodliwa poniewaz nie mają one mechanizmów usuwania soli z organizmu (poza ptakami morskimi). Małe dawki niszczą nerki, duże powodują zatrucie i śmierć.

Wróble umierają po 45 min. po spożyciu dawki soli wynoszącej 1500 mg na kilogram masy ciała, a po spożyciu 500 mg na kilogram masy (NIE NA PTAKA) ciała już po godzinie występuje uszkodzenie narządów wewnętrznych, zwłaszcza nerek, i obrzęk mózgu. (Płaska łyżeczka soli waży 5000 mg.)

W przypadku zatrucia nie ma leczenia, jedyne co mozna zrobic to pilnowac żeby ptaki miały nieograniczony dostęp do czystej wody.

Pozdrawiam,
Joanna

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #2 : Lutego 22, 2015, 08:28:08 »

A widzisz, zdania hodowców są tutaj podzielone.
Często hodowcy gołębi obserwują jak w zimie gołębie dziobią samochód z soli.
Po podaniu soli do klatki kanarki też ją spożywają i jakoś żyją Umiech
Nie mają układu wydalniczego soli, ale może ich część wykorzystują po prostu w procesach życiowych?

Kanarek waży, załóżmy, 80g. Więc dawka, która uszkodzi nerki to 40 mg - zgaduję - dwa ziarenka? Czyli po dwóch ziarenkach soli kuchennej kanarek nie powinien żyć w ciągu, powiedzmy, najbliższych dni. Jak mój kanarek lizał namiętnie kraty to dostał między innymi sól - była "pyszna" i żył jeszcze kilka lat, więc myślę, że mechanizm nie jest tutaj do końca poznany.

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków

« Odpowiedz #3 : Lutego 23, 2015, 09:49:27 »

Ptaki jedzą sól i co do tego się zgadzam. Jednak jest dla nich szkodliwa. Jedza, bo nie mają tak wrazliwego na słony smak smaku. Poza tym ptaki w naturze mają często mało sodu i dlatego jak znajda jego źródło, to jedza. Podobnie jest w hodowlach. Takie jedzenie soli moze (ale nie musi) świadczyć o niedoborze sodu.

Zatrucie solą jest opisywane w literaturze, bo jest badane z dwóch powodów: zatrucia drobiu (czesto karmy zawierają wiecej soli niż powinny) oraz zatrucia dzikich ptaków w zwiazku z posypywaniem sola w zimie. Nie znalazłam dawek toksycznych dla kanarków, prawdopodobnie nikt takich badań nie robił.

Różne gatunki mają różną wrażliwosć na sól, jednak dla wszystkich (poza ptakami żywiacymi sie organizmami pochodzącymi ze słonych wód) jest ona szkodliwa bardziej niż dla ssaków. Są dwa powody. Pierwszy to jest inna budowa i fizjologia układu wydalniczego. Ptaki nie potrafią usunąć nadmiaru soli z moczem. Nie mają gruczołów potowych więc też nie mogą wydalić soli z potem. Ptaki żywiące się organizmami zyjącymi w słonych wodach mają albo specjalne gruczoły nosowe, które są odpowiedzialne za wydalanie soli, albo potrafią wytworzyć mocz hipertoniczny. Poza tym u ptaków w wyniku zatrucia solą występuje sklonność do obrzęków.

Najbardziej niebezpieczna jest sól w roztworze wodnym (dopuszczalne maksimum to 0,25%), mniej niebezpieczna jest sól w karmie (zalecana w karmie to 0,3-0,4 dla młodych ptaków i 0,5-0,7% dla doroslych - u drobiu). Przy problemie z wodą, nawet taka ilośc soli może spowodowac zatrucie. Dawka toksyczna dla drobiu to 1600 mg na kilogram masy ciała, a dawka smiertelna to 2500 na ptaka.

Tak jak napisałam, nie znam dawek toksycznych i śmiertelnych soli dla kanarków. Nie wiem na ile można przenosić te dane z wróbli. Jednak wiedząc o możliwościach zatrucia solą, w zadnym wypadku nie pozwoliłabym ptakom na kontakt z solą.

Pozdrawiam,
Joanna

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Lutego 23, 2015, 10:10:37 »

Poza tym ptaki w naturze mają często mało sodu i dlatego jak znajda jego źródło, to jedza.

Jak można uzupełnić niedobór sodu? Pytam z ciekawości.

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków

« Odpowiedz #5 : Lutego 23, 2015, 11:16:51 »

Szczerze mówiąc to nie wiem. W zasadzie niedobór sodu występuje bardzo rzadko. W gotowych karmach własnie sól jest źródłem sodu. Są też pokarmy zawierajace więcej sodu (bezpieczniejsze niż sól), np. fasole, seler, kukurydza.

Pozdrawiam,
Joanna

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!