Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:49:03 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ile ptaków do woliery  (Przeczytany 6492 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 81

« : Maja 26, 2014, 06:50:02 »

Witam, zamierzam postawić wolierę 2x1x2 (długość x szerokość x wysokość) i zastanawiam się ile kanarków mógłbym w niej trzymać. Ktoś może mi pomóc?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Maja 26, 2014, 10:35:44 »

Wydaje mi się, że ok. 30 ptaków.

Na Twoim miejscu zrobiłbym 2x2x1, wysokość kanarkom nie jest potrzebna tak bardzo jak przestrzeń.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #2 : Maja 26, 2014, 11:27:34 »

Kiedyś był na forum taki temat poruszany i jak dobrze pamiętam to ktoś przytoczył jakieś doświadczenia niemieckich hodowców, z których wynikało, ze na jednego kanarka powinno przypadać 0,04 m3. Z tego wynika że w takiej wolierze może żyć 100 ptaków. Nie wiem też, czy nie lepsze są właśnie woliery wyższe, gdyż lot w górę wymaga większego wysiłku co przekłada się na mocniejsza rozbudowę mięśni i lepszą kondycję. Oczywiście takie rozwiązanie nie jest odpowiednie dla ras, które słabo latają np. gloster korona.
Pozdrawiam

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Maja 27, 2014, 07:37:28 »

Strasznie dużo tych ptaków się tam zmieści. Docelowo zamierzam mieć osobną wolierę dla każdej rasy. W pierwszej wolierze będą zamieszkiwały właśnie glostery. Zostałem ostrzeżony, że w okresie wiosennym powinienem przenosić samce do klatek, czy to prawda? Czy mogę trzymać x par przez cały czas razem? Nie mówię tutaj o lęgach, które odbędą się w klatkach.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #4 : Maja 27, 2014, 08:35:33 »

Zostałem ostrzeżony, że w okresie wiosennym powinienem przenosić samce do klatek, czy to prawda?

Jak będą razem to będą się biły

Czy mogę trzymać x par przez cały czas razem? Nie mówię tutaj o lęgach, które odbędą się w klatkach.

Możesz, ale po co? Po lęgach daj je do woliery, żeby odpoczęły i nabrały masy przed zimą.

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #5 : Maja 27, 2014, 08:53:47 »

Czyli od kiedy do kiedy mogę je trzymać w wolierze. Szczerze mówiąc to wolałem trzymać je w niej cały rok, a do rozmnażania dać kilka par.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #6 : Maja 27, 2014, 10:21:36 »

Mój znajomy ma w niewielkiej wolierze kilkanaście samców i samic cały czas od kilku lat, kanarki się rozmnażają ale wyniki są raczej słabe. Najlepiej na wiosnę połączyć kanarki w pary w klatkach na początku kwietnia, a po legach jak się zaczną pierzyć to znowu możesz je wpuścić do woliery w czerwcu lub lipcu.

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Maja 27, 2014, 10:36:11 »

Tylko, że ja nie nastawiam się na rozmnażanie, przynajmniej nie na początku. Ważne jest dla mnie to, czy kilka samców nie zrobi sobie krzywdy.

oranżada
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 74

« Odpowiedz #8 : Maja 27, 2014, 08:13:05 »

Ja mam wolierę o wymiarach: długość 3m, szerokość 1m, wysokość 2,7m trzymam w niej 13 amadyn i 5 samców kanarków. Wszystkie żyły zgodnie dopóki wiosna im do głowy nie uderzyła(nie były jakoś pobudzane wystarczyło słońce i długi dzień) nawet na takiej dużej przestrzeni jak jakiś kanarek upatrzy sobie drugiego to jest w stanie zagonić chyba na śmierć, musiałam te agresywne pooddzielać. Może jak ma się faktycznie 100 razem to ta agresja się rozkłada, ale mała ilość ptaków i duża przestrzeń nie gwarantuje zgody.

m@lpka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Maja 27, 2014, 10:50:12 »

Czy coś jeszcze z drobnicy nadaje się do woliery całorocznej?

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!