Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:22:20 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Felix, nadpobudliwy kanarek :)  (Przeczytany 13026 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Pokrzyva
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« : Czerwca 02, 2014, 09:09:40 »

Cóż, miał być samiczką, ale zaczął podśpiewywać i to chyba jednak chłopak. Niestety, ja sama tego nie ocenię, bom żółtodziób, a ptaszek malutki, jeszcze nie ma 3 miesiecy Umiech Na wszelki wypadek nadałam mu imię, które łatwo przekształcić Felek/Felicjan --> Felicja, Felka Umiech Swoją drogą wszystkie moje pomysl zaczynały się na literkę F, Fifi, Fiona, Florek, Francis, Fabian, Filip.. I na Feliksie stanelo Umiech

Ptaszek mam wrazenie w ogole sie nie boi, jak tylko wpuścilam go do klatki zaczął jeść jabłko i obskubał zerdkę z kory (wzięłam gałązki jabłonki z sadu, więc bezpieczne Umiech ), polatał trochę, poskakał, wyczochrał się, umył piórka i.. zasnął. Po dwóch godzinach drzemki załączyło mu się adhd, poskakał, poskakał, pochlonał kolejny kawałek jabłka i zaczał popiskiwac, natomiast dziś (mam go zaledwie dobę) wydawał z siebie już dłuzsze dźwięki, ewidentnie próbował śpiewać, ale to dzieciak jeszcze i kiepsko mu idzie Chichot
Feliks jest bardzo ruchliwy, pomijając chwile drzemki skacze po klatce, wali dziobem w pręty, tłucze w gałązki, robi bałagan i ciągle JE, zwłaszcza jabłko - jak skonczy, macha w miejscu skrzydłami i dopomina sie o kolejny kawałek. Nie wiem, czy to tylko mój ptaszor jest taki jabłkolubny? Dałam mu oczywiście również nasionka, je także je, ale mniej chętnie, biszkopta i pastą jajeczną zjadł, natomiast marchewkę ledwie spróbował i wypluł. Chichot
Typowy awanturnik z niego, ale jest strasznie pocieszny, bo dopiero rośnie mu ogonek, ma jeszcze krótkie piórka i puszek ''pod pachami''. Jak podchodze do klatki to czasami sie napuszy, żeby być większy, ale generalnie nie ucieka, jak do niego mówię to przekrzywia główkę. Jak na malucha, który zna mnie 24 godziny jest naprawdę odważny i bezczelny w jakiś taki rozczulajacy sposób Chichot

Felix nie jest taki intensywny, jak na zdjęciu, aparat nieco podbił nasycenie - w rzeczywistości ptaszek jest bardziej kremowy, delikatny, najbardziej intensywna ma główkę, a ogonek i lotki ma białe. Taki cieniowany Mrugnicie

Och morze, moje morze..
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #1 : Czerwca 02, 2014, 09:47:48 »

Gratuluję nowego mieszkańca,
a skąd go masz?

Marka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Piaseczno
Wiadomoci: 115

« Odpowiedz #2 : Czerwca 03, 2014, 06:20:50 »

Uroczy :-) mam nadzieję, że to początek długiej przyjaźni;-)
Pozdrawiam i życzę wiele radości :-)

Pokrzyva
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Czerwca 03, 2014, 06:44:01 »

Klapuch z giełdy zoologicznej, Pan miał także gołębie ozdobne, takie nietypowe (a może to nie gołębie, tylko ja zielona jestem), zeberki i inne ptaki Umiech
Marka Dziękuję Umiech i witaj także tutaj, tak własnie ptaszek na avku mi się znajomy wydawał Chichot

no i edit, uświadomiono mnie już że Felix jest zdecydowanie mlodszy niż 3 miesiace.. tak to jest, jak żółtodziób ''na oko'' ocenia wiek Umiech

Och morze, moje morze..
sylabona
Go
« Odpowiedz #4 : Czerwca 03, 2014, 07:44:20 »

Witaj, witaj Umiech

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #5 : Czerwca 03, 2014, 10:09:24 »

Ja tylko tak nieśmiało wtrącam swoje 3 grosze, że on nieco za młody na zmianę domu.
Ale mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze.

CarIvan
Go
« Odpowiedz #6 : Czerwca 04, 2014, 05:33:41 »

Witam i na Wortalu.

Pokrzyva
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Czerwca 04, 2014, 09:09:06 »

Witam witam Umiech

Klapuch nie znam się na kanarkach jak co poniektórzy z Was, kupiłam go, bo był młodziutki i sądziłam ze skoro właściciel go wystawił to da sobie radę.. I na razie sobie daje,  je wszystko poza marchewka, robię mu mieszankę jajeczna, chłopak jest żywotny, odważny,  próbuje podspiewywac... Myślę, że wszystko będzie ok Umiech na razie nie dałam mu baseniku jeszcze

Och morze, moje morze..
cieslm
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Dzierżoniów
Wiadomoci: 185

CIH C033

« Odpowiedz #8 : Czerwca 04, 2014, 09:28:40 »

trzymamy Wszyscy kciuki za niego Chichot  ......można podawać lekko moczone ziarno jakby miał jeszcze opory przed łuskaniem podstawowego pokarmu.... Co?

Pokrzyva
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Czerwca 04, 2014, 09:39:55 »

Cieslm z tego co widzę to ziarno nieźle wtranzala Chichot jakby mu się odmieniło to namocze zgodnie z Twoja sugestią, ale na razie chyba nie ma potrzeby, on ciągle je aż się zastanawiam,  czy mu miseczki nie zabrać,  bo się upasie.. Ale może mu tyle potrzebne? Chichot na razie zostawię. Za jakiś czas będę go wypuszczala na loty to zeszczupleje najwyżej. Mrugnicie

Och morze, moje morze..
tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #10 : Czerwca 04, 2014, 09:42:03 »

kanarek ma ładne ubarwienie jak niektórzy to zauważyli, tylko jest jeden mankament - ogonek ,albo jest bardzo młody i powinnaś go obserwować czy wszystko wyjada(karmę) bo młode ptaki za zwyczaj podają z niedożywienia ale masz go kilka dni i jest OK Mrugnicie druga opcja to wyrwany ogonek i teraz odrasta a kanarek ma kilka miesięcy  

Pokrzyva
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Czerwca 04, 2014, 09:57:02 »

Tatanka ja mu daje jabłko które pochłania tonami, gotowane jajko utarte z biszkoptem makiem bułka tarta, marchewka z jabluszkiem, dzisiaj banan, zjada to wszystko a oprócz tego widzę ze często dziobie ziarna, często widzę jak dziobkiem mieli i ma ziarenka poprzyklejane, na podłożu są łuski porozwalane, wodę tez pije... Z czasem będę Wprowadzała zielonine bo nie chciałam go tym wszystkim zawalić od razu.
Na osłabionego nie wygląda, ciągle jest w ruchu, mam wrażenie ze mu nawet trochę urósł ten ogonek ale może sobie wmawiam Chichot ogólnie chyba wszystko jest w porządku, była u mnie wieczorem
 Znajoma która sporo pracowała w zoo w ptaszarni i mówiła ze z młodym wszystko gra, spróbuję może dzisiaj filmik nakręcic Mrugnicie

Och morze, moje morze..
tatanka
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #12 : Czerwca 04, 2014, 11:36:49 »

cieszy mię to bardzo  Mrugnicie niech się chowa dobrze a ogonek odrośnie, można podawać kwiaty aksamitki. W sezonie letnim ptaki  lubią nasiona tych kwiatów można dawać całe pąki ''kwiaty'' najlepiej na wpół dojrzałe http://pl.wikipedia.org/wiki/Aksamitka_(ro%C5%9Blina) lub możesz sobie tu zaglądnąć http://www.livanos.es/plantas co ptaki mogą jeść
« Ostatnia zmiana: Czerwca 04, 2014, 11:57:04 wysane przez klapuch » Zapisane

Pokrzyva
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Czerwca 04, 2014, 01:46:25 »

o - Jeżyny!  Duy umiech to teraz czekam aż moja jeżyna ładnie obrodzi.
Część ziarenek przemieliłam w młynku i część z nich namoczyłam, po południu je osuszę. Felix dostał też kolbę, ale nie taką słodką zapychającą, tylko z przemielonego sprasowanego ziarna, widze resztki kanaru w tym, ale generalnie kolba jest szarobeżowa, żadnych kolorowych zbędnych pierdół.

tak, wiem, jakość kartofla  Zawstydzony muszę znaleźć ładowarkę do aparatu w koncu...

ah, no i zgodnie z obietnicą link do filmu - mam nadzieję, że odpali, bo nie mam doświadczenia w hostingowaniu video Jzyk Strasznie cicho sie nagrało, przepraszam.. Chciałam nakręcić, jak się myje i je, ale jak tylko podeszłam bliżej zaczał interesowac się raczej mną i skakać po klatce Mrugnicie

http://videobam.com/vlYgQ

Och morze, moje morze..
klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice

« Odpowiedz #14 : Czerwca 04, 2014, 01:54:02 »

Filmik nie chciał mi ruszyć, ale sprawdzę później.
Ale widzę wapienko - myślę, że sepia będzie dla niego lepsza Umiech Może być i wapienko i sepia, ale zazwyczaj wapienka są przez kanarki ignorowane.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!