Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:03:45 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Taka sobie myśl  (Przeczytany 2480 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Czerwca 03, 2014, 12:59:46 »

Czy lepiej jak hodowca zaczyna hodowlę z ptakami jakościowo dobrymi czy też lepiej zaczynać z ptakami słabszymi?

Ptaki dobre trudniej rozmnożyć, ptaki słabsze łatwiej się rozmnażają. Ptaki lepsze uczą od razu wzorca danej rasy (gatunku), a słabsze unaoczniają błędy danej rasy (gatunku). Ptaki lepsze łatwo zepsuć, a słabe - łatwo poprawić.

Jak zaczynać start z hodowlą ptaków?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #1 : Czerwca 04, 2014, 05:44:39 »

Moim zdaniem to należy zacząć od wiedzy i doświadczeń innych hodowców. Własnych błędów i tak się nie uniknie choć by nawet wszyscy hodowcy przekazali nam całą swoją wiedzę, mimo to uważam że należy zaczynać hodowlę z dobrymi jakościowo ptakami. "Świeżak" w hodowli ptaków, słabych nie poprawi  więc lepiej by wyhodował odbiegające od standardu ale po dobrych ptakach i nabierał doświadczenia.  Mrugnicie

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #2 : Czerwca 19, 2014, 04:38:21 »

Według mnie należy zaczynać od ptaków średnich i słabych. Ponieważ te powinny się w miarę dobrze rozmnażać. Ptaki które są zbliżone do ideału często posiadają wady nazwałbym je psychicznymi. Słabo karmią młode bądź wcale nie karmią.
Z Zeberkami zaczynałem od ptaków słabych nauczyłem się je rozmnażać i to pomogło mi w hodowli ptaków "wystawowych".
Uważam że lepiej wychować kilka młodych słabej jakości niż wcale od super rodziców. Hodowla ptaków wymaga bardzo dużo cierpliwości, początkujący hodowca nie powinien zaczynać od ptaków wymagających szczególnego postępowania.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!