Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:21:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: KRYZYS EKONOMICZNY A ORNITOLOGIA  (Przeczytany 9313 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
sylabona
Go
« Odpowiedz #15 : Listopada 12, 2014, 08:51:19 »

kanarek66 wiem, że obrączki zamawia się wcześniej (nie mam o to pretensji).
Chciałam przybliżyć, jakie może mieć odczucia młody, który się do Związku zapisuje.

Jeśli chodzi o informacje na temat hodowli, w dobie internetu nie stanowi to chyba problemu.

Właśnie, o tym pisałam:

W końcu trafiłam tutaj na forum, wtedy Jurek Kraiński opisywał swoje lęgi, ile ja się tu dowiedziałam, a On zawsze cierpliwie na moje pytania odpowiadał.

Na forum poznałam kilka sympatycznych osób, nawet spotykamy się w realu.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #16 : Listopada 12, 2014, 09:23:25 »

Kolego Klapuch.
Nie będę rozwiązywał twojego bzdurnego testu, zapewne inni też. Napiszę wprost. Takimi wpisami obrażasz nie tylko polskich hodowców lecz i całe społeczeństwo. "WSZECHWIEDZA" którą posiadasz wielokrotnie spowodowała, że z tego forum wylogowali się ludzie posiadający większą wiedzę niż Twoja. Wracając do tematu: Średnie spożycie alkoholu w Polsce jest niższe niż średnia unijna. Według ekspertów pijemy "mądrzej" niż inni Europejczycy. Polska zajmuje 19 miejsce w UE. I co? Dalej plujemy na naszych kolegów! Idąc Twoim tokiem myślenia niebawem zabronisz chodzić Szkotom w kiltach!
Jeszcze jedno.  Czasami mam przyjemność przeczytać zapewne wymyślone przez Ciebie i opublikowane regulaminy. Czy kiedyś je poważnie przemyślałeś? Jak chcesz je egzekwować?
Martwe prawo?
Piszesz obrażając, o dziadkach. To wyłącznie Twoja opinia. Może dla innych, mniej wścibskich ludzi mają więcej wiadomości do przekazania. Czy każdy musi się chwalić swoim zakupem? Dla Ciebie jego zakup to przeciętniak dla niego cenny okaz, kanarek ma przeszłość zapisaną wyłącznie w księgach i głowie sprzedającego, może sprzedający i kupujący wymienili się tą wiedzą. Zapewne Cię zaskoczę. Kiedyś dawno wybitny niemiecki hodowca glosterów powiedział tak „ PTAKI SĄ INNE NA WYSTAWY I INNE DO ROZMNAŻANIA”.  Zdziwiłem się bardzo, teraz przyznaję mu rację. (kanarek  ma fenotyp (dostępny w necie ) i genotyp i tu zaczyna się problem :-) ) A może pomyślałeś kiedyś: - ten zaczepiany „komórkowy dziadek”  mnie nie lubi! Nie lubi-nic nie powie :-). Zaglądanie pod kurtkę, zaczepianie, dopytywanie!? Co? Po co? Za ile? Oj-Fe, chyba brak „trzeźwej” kultury!
Kończąc mogę zaprosić Ciebie wyłącznie do merytorycznej rozmowy.
Proponuję na początek regulaminy ostatnio zamieszczone na stronie PFO.
Sporo RF tam namieszała :-).
Pozdrawiam
D.J.

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #17 : Listopada 12, 2014, 09:30:33 »

Przy sprzedaży wielokrotnie mówiłem że lęgi dopiero koniec grudnia , styczeń.

Nadal nie rozumiem dlaczego hodowcy postępują wbrew naturze.
Czemu robić lęgi w środku zimy? Temperatura najniższa, światła brakuje, zielonek nie ma.
A jak w okresie październik-listopad zimują ptaki? Jak zapewniają temperaturę 10 stopni i długość dnia 7 godzin?

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #18 : Listopada 12, 2014, 09:41:36 »

"WSZECHWIEDZA" którą posiadasz wielokrotnie spowodowała, że z tego forum wylogowali się ludzie posiadający większą wiedzę niż Twoja.
Ech...

Wracając do tematu: Średnie spożycie alkoholu w Polsce jest niższe niż średnia unijna.
Znasz ten dowcip o średniej? Sąsiad bije żonę codziennie, ja w ogóle. Średnio biję żonę co drugi dzień.
To tyle, jeśli chodzi o średnie. Może i jest niższe, ale z kulturą jest większy problem. Poza tym średnia nie obejmuje produkcji i spożycia poza akcyzą.

Jeszcze jedno.  Czasami mam przyjemność przeczytać zapewne wymyślone przez Ciebie i opublikowane regulaminy. Czy kiedyś je poważnie przemyślałeś? Jak chcesz je egzekwować?
To nie jest tematem tego wątku. A jak nie podobają Ci się regulaminy to napisz do PFO i napisz co Ci się nie podoba. Jak dotąd tego nie zrobiłeś.

Dla Ciebie jego zakup to przeciętniak dla niego cenny okaz
To nie była moja ocena, tylko jego.

Zapewne Cię zaskoczę. Kiedyś dawno wybitny niemiecki hodowca glosterów powiedział tak „ PTAKI SĄ INNE NA WYSTAWY I INNE DO ROZMNAŻANIA”.
Nie, dowiedziałem się tego praktycznie na samym początku hodowli.

Zaglądanie pod kurtkę, zaczepianie, dopytywanie!? Co? Po co? Za ile? Oj-Fe, chyba brak „trzeźwej” kultury!
O czym Ty piszesz? Zaczepiałem Cię kiedyś, że masz podstawy, żeby mnie obrażać w ten sposób? Widziałeś mnie kiedy kogoś zaczepiałem? Nie zapędziłeś się przypadkiem za daleko?

kanarek66
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 72

« Odpowiedz #19 : Listopada 13, 2014, 05:14:10 »

Witam.

Przy sprzedaży wielokrotnie mówiłem że lęgi dopiero koniec grudnia , styczeń.

Nadal nie rozumiem dlaczego hodowcy postępują wbrew naturze.
Czemu robić lęgi w środku zimy? Temperatura najniższa, światła brakuje, zielonek nie ma.
A jak w okresie październik-listopad zimują ptaki? Jak zapewniają temperaturę 10 stopni i długość dnia 7 godzin?

Klapuch jeśli mieszkasz w bloku to nie muszę tłumaczyć.
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2014, 05:26:00 wysane przez klapuch » Zapisane

PZHKiPE oddział Radom
JK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Czeczewo
Wiadomoci: 164

« Odpowiedz #20 : Listopada 13, 2014, 06:45:06 »

hodując kanarki w domu - bo nie posiada się innej możliwości, to nie da się początek lęgów przesunąć na choćby marzec

Pandan0
Redaktor
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #21 : Listopada 13, 2014, 08:31:12 »

Witam,
lęgi kanarków da się przesunąć na marzec w warunkach blokowych. Podstawą jest trzymanie ptaków w wydzielonej części pokoju lub innego pomieszczenia i odizolowaniu go od nadmiernego oświetlenia z innych źródeł. Trzeba zachować rygorystycznie naturalną długość dnia i pod żadnym pozorem nie doświetlać ptaków sztucznym światłem. Od późnej jesieni do lutego ptaki żywię tylko suchym ziarnem. Podaję też od czasu do czasu suplementy do wody. Wskazane jest obniżenie temperatury do minimum możliwego do osiągnięcia w takim pomieszczeniu (wyłączenie grzejników). Ja już od kilku lat stosuję takie procedury i ptaki trzymane w mieszkaniu rozmnażają mi się o właściwej porze roku bez problemu. Rozumiem, że nie każdy ma takie możliwości lokalowe i chęć do wyrzeczeń  Umiech

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!