wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 49
|
 |
« : Listopada 03, 2008, 10:56:44 » |
|
Witam i proszę o pomoc mam problem kupiłem ok. tydzień temu kanarka gloster-korona niestety do tej pory nie chce sie wykapać na jego piórkach w okolicach dupki:) można ujrzeć odchody. nie wiem co zrobić czy mogę mu jakoś pomóc?  czy sam musi zechcieć?  Dziękuję z góry za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
|
|
83102
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 19
|
 |
« Odpowiedz #1 : Listopada 04, 2008, 08:36:23 » |
|
witaj.a jaki masz basenik?jak taki zamknięty z daszkiem,to wstaw płaską miseczkę.a pióra ma brudne bo ma BIEGUNKÊ.zabierz na jakiś czas zieleninę.pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #2 : Listopada 04, 2008, 09:13:22 » |
|
tak mam zamkniety basenik. dzieki za podpowiedz. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksanderalien
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Listopada 05, 2008, 12:21:52 » |
|
witam. u mnie tez byla taka sytuacja ale po kilkukrotnym opodstawianiu wszedl najpierw jeden nieufnie i za kazym razem bylo juz lepioej a za nim reszta juz wchodzila i teraz jak im podaje to chetnie wchodza. moze sie jeszcze niezaklimatyzowal u ciebie na tyle zeby byl na tyle ufny. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Listopada 05, 2008, 01:02:23 » |
|
wITAM! jeżli nie będą skutkowaly sposoby podane powyżej i kanarek nie będzie chciał wchodzić do kąpielówki,to spryskaj jego spryskiwaczem do kwiatów,ale stopniowo.Na pewno po tej kąpieli,sam zacznie wchodzić do naczynia które jemu zawiesisz przy klatce.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Listopada 10, 2008, 09:19:54 » |
|
wypróbowałem wszystkie wasze sposoby i niestety nic:( mój kanarek zamiast basenika woli sie kąpać w poidełku. co zrobić by go tego oduczyć i żeby wybrał basnik od poidełka.już nie wiem co robić. POMOCY
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek3108
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Listopada 10, 2008, 09:33:41 » |
|
Mój kanarek zachowuje się podobnie. Zamiast korzystać z basenu, myje tylko głowę w poidełku. Niedawno przeczytałam, że w takim przypadku należy delikatnie spryskiwać go letnią wodą przy użyciu spryskiwacza do kwiatów. Robię tak. Po takim prysznicu czyści sobie piórka. Może wypróbuj tą metodę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek3108
Go
|
 |
« Odpowiedz #7 : Listopada 10, 2008, 09:47:11 » |
|
Zagalopowałam się, teraz zauważyłam, że spryskiwacz do kwiatów już Tobie wcześniej polecono 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #8 : Listopada 10, 2008, 09:56:11 » |
|
mimo to dzięki za podpowiedz.  a czy twój kanarek po tym prysznicu:))) ze spryskiwacza w końcu sie przekonał do basenika?  czy już tylko korzysta z prysznica:))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kanarek3108
Go
|
 |
« Odpowiedz #9 : Listopada 10, 2008, 10:01:38 » |
|
Niestety nie przekonał się. Nadal korzysta z prysznica 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosia121
Go
|
 |
« Odpowiedz #10 : Listopada 11, 2008, 09:22:06 » |
|
Witam! Spróbuj jeszcze innego sposobu.Kiedyś miałem podobny przypadek i zastosowałem kąpiel przymusową w kąpielówce,chwytając kanarka,zamykając drzwiczki,wieszałem .kąpielówkę na zewnątrz do której wpuszczałem kanarka.Kanarek obowiązkowo musiał przebywać w kąpielówce 15-20 minut i czynność tą powtarzałem przez kilka dni ,kanarek się przyzwyczil do tej kąpielówki.nie było potem kłopotu.Nie zapomnij o podawaniu letniej wody do kąpieli.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #11 : Listopada 12, 2008, 07:46:51 » |
|
wypróbowałem wszystkie wasze sposoby i niestety nic:( mój kanarek zamiast basenika woli sie kąpać w poidełku. co zrobić by go tego oduczyć i żeby wybrał basnik od poidełka.już nie wiem co robić. POMOCY
Możesz zabrać mu poidełko i pozostawić jedynie basen z wodą. Będzie pił wodę z basenu i może w końcu tam się wykąpie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #12 : Listopada 12, 2008, 09:31:11 » |
|
Dziękuje wszystkim za rady:) zabrałem mu poidełko mam nadzieje ze to pomoże Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wasik85
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #13 : Listopada 16, 2008, 09:43:13 » |
|
 Nareszcie kanarek czyściutki:) Poidełko zabrałem i po 2 dniach mój Gloster sie wymył Dziękuje za pomoc:))) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|