Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:11:35 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: łysienie głowy  (Przeczytany 18039 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kanarek3108
Go
« : Listopada 06, 2008, 07:27:28 »

Witam i proszę o pomoc. Mojemu kanarkowi kilka miesięcy temu zaczęły wypadać piórka na czubku głowy. Rozszerzyło sie to do tego stopnia, że teraz wygląda tak jakby na górze miał łysą główkę i kark (w okolicach oczu, dzioba i z dołu głowy ma piórka), dzisiaj zauważyłam też na karku krostę. Od dwóch lat po wypuszczeniu z klatki nie lata tylko skacze po podłodze. Jak mam mu pomóc, co robić? Proszę o pomoc

Jurek
Go
« Odpowiedz #1 : Listopada 07, 2008, 08:21:09 »

Witam i proszę o pomoc. Mojemu kanarkowi kilka miesięcy temu zaczęły wypadać piórka na czubku głowy. Rozszerzyło sie to do tego stopnia, że teraz wygląda tak jakby na górze miał łysą główkę i kark (w okolicach oczu, dzioba i z dołu głowy ma piórka), dzisiaj zauważyłam też na karku krostę. Od dwóch lat po wypuszczeniu z klatki nie lata tylko skacze po podłodze. Jak mam mu pomóc, co robić? Proszę o pomoc

Musisz pójść z ptakiem do weternarza, najlepiej takiego, który się specjalizuje w leczeniu ptaków. Przczynę łysienia Twojego kanarka nie da się ustalić przez dyskusję na forum.
Jeśli ptak dodatkowo ma kłopoty z fruwaniem itd., to jest to z pewnością coś poważniejszego i nikt Ci na tym forum raczej nie będzie w stanie pomóc.

Pozdrawiam

Jurek

kanarek3108
Go
« Odpowiedz #2 : Listopada 10, 2008, 12:15:20 »

Tak zrobię, dzięki... również pozdraiam

kanarek3108
Go
« Odpowiedz #3 : Listopada 10, 2008, 12:22:04 »

Ale, mimo wszystko, jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem, to proszę o radę

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #4 : Listopada 10, 2008, 01:27:46 »

Tak na wszelki wypadek, sprawdŹ, czy kanarek nie jest zapasiony, obtłuszczony?

kanarek3108
Go
« Odpowiedz #5 : Listopada 10, 2008, 05:39:39 »

Apetyt dopisuje, ale obtłuszczony nie jest. Ale do karmy wrzucam nasiona słonecznika, zawierają sporo tłuszczu,więc może nie powinnam?

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #6 : Listopada 10, 2008, 06:15:04 »

No tak, diagnozowanie się zawęża. Pewnie posiłek zaczyna od słonecznika i zjada go tyle, aż zniknie całkowicie z karmnika? To błąd. Ale, jak twierdzisz nie jest otyły, co mnie trochę zastanawia (łysienie i niechęć do lotu), to przejdŹmy do kolejnej fazy. Trochę drażliwej. SprawdŹ, czy w miejscach gołych są dudki piór w skórze. Jeśli tak, to być może pojawiły się na jego skórze piórojady. Niewielkie pasożyty zjadające pióra. Gołe miejsca na głowie powstają dlatego, ponieważ ptak nie potrafi tego miejsca oczyścić z tych pasożytów.

kanarek3108
Go
« Odpowiedz #7 : Listopada 10, 2008, 06:37:06 »

Masz rację, słonecznika wyjadał, i to spore ilości. A ta jego niechęć do lotu, to być może moja wina. Na początku rzadko wypuszczałam go z klatki, bałam się, że wpadnie za szafę itp. Może "wyszedł z wprawy"?. Obejrzałam jego główkę, niby jest łysawa, ale widać na niej takie jakby malutkie pióreczka, dosłownie milimetrowe. Ale tak jest od dłuższego czasu, nie rosną. PS Dzięki, że mogę z Tobą popisać na ten temat, bo matrwię się o tego mojego kanarka.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #8 : Listopada 10, 2008, 07:21:09 »

Ziarno słonecznika nie mają żadnego zastosowania w żywieniu kanarków.Słonecznika nie podajemy kanarkom.łysienie głowy może być spowodowane tym że niektóre ptaki wypuszczane z klatek ,fruwają pod samym sufitem szorując głową o sufit i tym sposobem maja łysiny. Umiech

kanarek3108
Go
« Odpowiedz #9 : Listopada 10, 2008, 07:32:30 »

Mój kanarek nie fruwa. Gdy otwieram klatkę, to wyskakuje z niej na chwilę, poskacze troszkę po podłodze i wraca do klatki. Początkowo łysawy był tylko czubek główki, teraz sięga to już do karku.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #10 : Listopada 10, 2008, 07:36:51 »

Ile twój kanarek ma lat???

kanarek3108
Go
« Odpowiedz #11 : Listopada 10, 2008, 07:45:15 »

O ile mogę wierzyć sprzedawcom, to ma jakieś 3 lata. Kupiłam go 3 lata temu.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

« Odpowiedz #12 : Listopada 10, 2008, 08:05:48 »

Spróbujmy zastosować następujące leczenie.
1.   Wyłącz z jadłospisu kanarka słonecznik.
2.   WprowadŹ skiełkowany rzepik. łyżkę stołową rzepiku zalej w słoiku ciepłą, prawie gorącą wodą i pozostaw do następnego dnia. Potem rzepik na sitku przepłukuj pod bieżącą wodą. Poczekaj aż woda ocieknie, lub rozłóż na papierowym ręczniku. Gdy będzie prawie suchy, podaj kanarkowi. Możesz dzień jeszcze poczekać, aż pojawią się kiełki. Na pewno z ochotą będzie zjadać takie nasiona.  Skiełkowanego rzepiku możesz mu podawać ile potrafi zjeść. W zasadzie bez ograniczenia.
3.   Na ewentualne pasożyty zastosuj płytkę przeciwko insektom (kupisz np. w OBI). Płytkę ustaw w pokoju z kanarkiem, ale nie blisko klatki. Wystarczą 3-4 dni i po pasożytach. Dla pewności wstaw płytkę po tygodniu, znowu na kilka dni. Aby płytka nie straciła właściwości, włóż ją do woreczka z tworzywa sztucznego, dobrze zwiąż i zabezpiecz. Przyda się na wiosnę, gdy pojawią się komary, muchy w domu.

Na koniec muszę Cię zmartwić. Piórka odrosną dopiero w następnym roku, gdy kanarek będzie się pierzył. Chyba że była inna  przyczyna jego łysienia.

kanarek3108
Go
« Odpowiedz #13 : Listopada 10, 2008, 08:30:16 »

Bardzo dziękuję za rady, dostosuję się do nich. A na piórka poczekam, ważne żeby kanarek był zdrowy Umiech

gosia121
Go
« Odpowiedz #14 : Grudnia 29, 2008, 07:07:01 »

Przeczytałem wszystkie uwagi bardzo uważnie i wszyscy wypowiadający się na temat łysej głowy mogą mieć rację.Więc na Wortalu problemu tego nie rozwiążesz,albo pozostawisz sprawę swojemu biegowi,lub udasz się do weterynarza.Gdzieś również przeczytałem aby kanarkowi podać jod lub 1 kropelkę jodyny do wody na poidełko.Pomijając sprawę głowy,odnoszę wrażenie że kanarek Twój jest zapasiony,próbuj jego wypuszczać na pokój,z początku będzie chodził,ale z czasem zacznie fruwać,co zmniejszy jego tłuszcz i wzmocni mięśnie.Warto spróbować,kanarek to doceni a Tobie przyniesie radość.Pozdrawiam.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!