Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Witam!  (Przeczytany 3363 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 50

« : Stycznia 06, 2015, 12:59:25 »

Witam wszystkich serdecznie.
Mam na imię Marta i już od dłuższego czasu wczytuję się w Wasze forum. Swoją przygodę z kanarkami rozpoczęłam dokładnie 14 października tego roku. Decyzja zapadła - ma to być kanarek gloster i tak oto do mojego domu przybył (a raczej przybyła) Bebłek – prześliczny zielony consort. Szybko zaczęła się oswajać i już po około tygodniu na tyle się przyzwyczaiła do ludzi, że zdziobywała smakołyki z palca włożonego do klatki. Przekonałam się przy tym, że kanarki maja doskonały wzrok bo mała przylatuje do palca wyłącznie widząc na nim mieszankę jajeczną, kawałek jabłka  lub rozłupane ziarenko konopi (uwielbia je, jednak sama nie potrafi ich rozdziobać). Po około dwóch tygodniach nasz Bebłek stał się pełnoprawnym domownikiem;) i od tej pory ma do dyspozycji ponad 50 metrów przestrzeni do latania. Nie spodziewałam się, że kanarki to tak ciekawskie i wszędobylskie istoty. Jej ulubionymi miejscami w domu są: stara blaszka no ciasta leżąca na szafce kuchennej (taki dobry punkt obserwacyjny), parapet w salonie i jej prywatna doniczka z trawą i kiełkami nasion, lubi też okupować oparcia foteli bo wtedy może bezkarnie skubać ludzi po włosach ale „najlepsza miejcówka „ to niestety blat kuchenny, na którym uparcie szuka pozostawionych okruszków chleba i innych drobnych resztek (wiem,  wiem, będziecie krzyczeć, że tak nie wolno ale…). Uwielbia gdy przebywamy w kuchni i skacze wtedy niemalże pomiędzy naszymi rękami, tu jej się dostanie kawałek jabłka, tu mandarynka a jak jeszcze krojony jest chleb z makiem wtedy jest dopiero uciecha. Ogólnie Bebłek chce uczestniczyć we wszystkich czynnościach domowych, widzieć wszystko co się dzieje, być jak najbliżej człowieka ale podobnie jak mają to koty…tylko wtedy i na tyle blisko jak ON (ona)chce. Bebłkowi zdarza się przysiąść na głowie lub ramieniu, przylecieć na środek talerza z którego właśnie próbuję zjeść śniadanie, uparcie wyskubywać włosy rosnące na rękach mojego męża;) itp. Nauczyła się też przylatywać z samego rana do naszego łóżka i robić sobie jeszcze krótką drzemkę. No i niestety, ze względu na bezpieczeństwo naszej pticy musieliśmy nieco ograniczyć jej wolność i teraz od popołudnia aż do rana musi siedzieć w klatce, z czego oczywiście nie jest zadowolona;/. No ale cóż, lepszy nieco zdenerwowany kanarek niż „płaski kanarek”. Nie będę się już tak intensywnie rozpisywać ale chcę tylko podziękować wszystkim użytkownikom za chęć dzielenia się swoją ogromną wiedzą no i oczywiście Klapuhowi za tego wspaniałego pierzaka Mrugnicie. Mam nadzieję, że jeszcze wiele się od Was nauczę.

sylabona
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 06, 2015, 09:17:43 »

Śliczny kanarek Umiech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Stycznia 07, 2015, 08:41:28 »

A może kiedyś przyjdzie czas na zakup jakiejś partnerki dla Bebłeka? Poznasz wtedy piękno hodowli.

drapizenica
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 50

« Odpowiedz #3 : Stycznia 07, 2015, 11:11:42 »

Dziękuję za miłe słowa, ja również uważam, że jest to prześliczny kanarek;) javascript:void(0);(powiedziała nieskromnie) a fotograf ze mnie żaden więc niestety nie widać tego tak dobrze na zdjęciu.

Jacky, wiem, że to wciaga i jest jak choroba zakaźna oraz przyznam, że się troszkę obawiam. Chodzę po stronkach oglądam szczęśliwych kanarczych rodziców z małymi, czytam o lęgach, żywieniu, genetyce no i...też bym chciała, żeby Bebłek nie siedziała biedna samotna gdy my jesteśmy w pracy. No ale wszystko po kolei, nie za szybko żeby mnie mąż z mieszkania nie wysiedlił ;P.
Teraz jestem na etapie budowy większej klatki bo zamykanie tak ruchliwego stworzenia, które przyzwyczaiło się już do latania po całym domu i zamykanie jej do niespełna 60cm klateczki jest niezbyt przyjemne. Widzę jak brakuje jej przestrzeni, ona się męczy, ja się męczę patrząc na nią...Stety czy niestety ale przyjdzie niedługo wiosna i częstsze otwieranie okien, balkonu i wtedy kanarek będzie musiał więcej czasu spędzać w klatce. Także na razie rozbrajam starą szafę, wiercę, kleję, skręcam, kombinuję nad szufladami i staram się nie myśleć o powiększaniu karczemnej rodziny;)

sylabona
Go
« Odpowiedz #4 : Stycznia 08, 2015, 08:31:46 »

Wrzuć zdjęcie, tej szafy.
Chłopacy mają doświadczenie w budowie regałów, zawsze coś podpowiedzą (co dorobić, gdzie kupić itd.).

klapuch
Mariusz Herich-H013
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Katowice
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 2 068

http://glostery.katowice.pl

« Odpowiedz #5 : Stycznia 08, 2015, 12:09:05 »

Bardzo się cieszę, że kanarek trafił w dobre ręce Chichot
Do lata jeszcze daleko, ale świetnie zdaje egzamin siatka na komary. Nie ma komarów, okno otwarte, a kanarki mogą swobodnie latać.
Jako szuflady można wykorzystać płyty plastikowe dwuwarstwowe z np. castoramy, są dostępne cenowo i łatwe do czyszczenia. Jak masz jakieś pytania to pisz - na pewno będziemy się starali pomóc.

i staram się nie myśleć o powiększaniu karczemnej rodziny;)
hi hi, przyjdzie z czasem. A wiosna już niedługo!

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!