Witam
Ważna i prawdziwa jest historia kanarczarstwa polskiego i tym samym początek pierwszych mistrzowskich konkursów.Według mojego źródła które posiadam t.j Przewodnik po Wszechpolskiej Wystawie Kanarków która odbyła się się w dniach 6 -10 stycznia1932 r. w Warszawie.Odbył się też konkurs o"Mistrzostwo Polski " gdzie Mistrzem Polski
za 1931 rok został Ludwik Dryll z kolekcją kanarków ze znakowaniem na pierścieniu(dzisiaj obrączce)C.H.K-Centrala Hodowców Kanarków(dzisiaj kontynuator)P.F.O
z sygnum D4 (dzisiaj C.I.H) i rok 31 .Ciekawostką jest udział wystawców w klasie Ptactwo krajowe śpiewające gdzie były prezentowane były takie ptaki jak:Świstunka rudawa,Świergotek łąkowy,Skowronek polny,Pokrzywka ogrodowa,zięba pospolita,Słowik- rudzik,kos, drozd śpiewak.
Pozdrawiam
Krzysztof Wilczewski
WIL.K. skąd masz taką perełkę? Właśnie próbuję odtworzyć historię OMP i nie jestem w stanie ustalić wielu istotnych faktów. Zatem pierwszym organizatorem OMP była Centrala Hodowców Kanarków. Wprawdzie źródła do jakich dotarłem mówią, że był to Centralny Związek Hodowców Kanarków, ale myślę, że to chodzi o tę samą organizację.
Czy ktoś wie co się stało z tą organizacją? Ona już nie istnieje. Do kiedy istniała i czy organizowała też kolejne edycje OMP?
Pozdrawiam.