Hoduje biale recesywne od 2012 roku i moje doswiadczenia widzac na okres hodowli beda pewnie ubogie ale chce podzielic sie moimi spostrzezeniami. Widzac ze na wortalu jest kilku hodowcow ktorzych moze zainteresowac watek.Przez te trzy lata doznalem wiele doswiadczen i mialem okazje rozmawiac z wieloma hodowcami ktorzy widzieli biale z roznych perspektyw. Tak spotkalem sie z ludzmi ktorzy dzielili je na wszelakie sposoby -nieintensywne ,intensywne, srebrene , wyprane i wiele roznych innych. Byli hodowcy ktorzy opowiadali mi jakie charakterystyczne upierzenie ma ten ptak jakie piekne. Jak by naprawde widzieli cos czego ja nie widzialem i szczerze do tej pory nie widze.
Przez pierwsze lata hodowli uwarzalem ze bedac malo profesjonalnym hodowca nie mam jeszcze doswiadczenia aby widziec rzeczy jakie widza inni hodowcy ktorzy hoduja od wiekow i zostawilem temat z oczekiwaniem na nowe zdarzenia.
Minelo kilka latek i wyprostowalem sobie moje zdanie na temat bialych recesywnych. Zaczynajac od poczatku powiedzmy sobie ze bialy recesywny pozbawiony jest lipochromu i melaniny i to chyba dla wszystkich jest jasne. To bardzo wazne w moim rozumowaniu bo w odroznieniu od kanarkow melaninowych i lipochromowych tak jak np. zoltych kolorowych gdzie natezenie lipochromu zwiazany ze struktura piora moze doprowadzic ze ptak bedzie szedl w kolor pomaranczowy lub w zielonkawo cytrynowy wymagany na konkursach. U bialego jest brak i lipochromu i melaniny wiec i struktura piora nie powinna miec duzego znaczenia. A jednak nie- wedlug wielu hodowcow nawet z naszego wortalu. Pisza oni ze struktura piora ma wplyw na "bialy" dlaczego

? Sa ci korzy myla ze swiatlo odbija sie zroznicowanie w zaleznosci od upirzenia ptaka. Wiec tak jak ja mysle u bialego intensywnego gdzie upierzenie jest scisle swiatlo sie odbija a u nie intensywnego swiatlo jest rozproszone i co ptak ma wydawac sie jasnieszy

Dziwne to dla mnie bo zastanawiam sie ktory bedzie jasniejszy i bardziej swiecacy. Moze wy mi odpowicie z uzasadnionymi wypowiedziami. Roznorodnosc bialego moze byc takze zwiazany z tlem klatki konkursowej gdzie jak najbardziej powinien byc jednakowy dla wszystkich ptakow.
Brak melaniny i lipochromu i moim zdaniem nieznaczaca struktura piora ptaka doprowadza mnie do jednego wniosku jakim jest - CZYSZCZENIE ,PRANIE PTAKA.
Sa rozne sposoby o ktorych nie bede tu pisal bo kazdy ma swoje zaczynajac od srdkow wybielajacych konczac na pascie do zebow. Wazne jest dla mnie uswiadomienie poprawne lub nie ocenicie sami- dla hodowcow bialego recesywnego ze ten bialy kolor ktorego wymagaja na konkursach nie jest w zadnym stopniu zwiazany z charakterystykami genetycznymi naszego ptaka a w calosci wiaze sie z jego czyszczeniem.
Ludzie uzywaja tak jak pisalem roznych srodkow skutecznych lub mniej.Z biegiem lat i sedziowie zaczeli uzywac urzadzen ktore pozwalaja na sprawdzenie jakichkolwiek pozostalosci po takim praniu z konsekwencja eliminacji z konkursu. Miec swoja recepte na "bialy" i nie wykrywalny przez sedzow to znaczy miec najlepsze biale.
Sa to moje opinie i nie chce nikogo kierowac w urzywanie np. srodkow chemicznych ktore np. zaszkodza ptaku . Pamietajcie bialy ma byc bialy bialutki