Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:20:37 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: POKARM DELI NATURA SUPREME 55  (Przeczytany 6562 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Listopada 20, 2008, 05:58:34 »

WITAM.SWOJE PTAKI żYWIE POKARMEM DELI NATURA SUPREME 55.W ZWI¡ZKU Z TYM POKARMEM CHCIAłEM UZYSKAÆ INFORMACJI.JEżELI BYM GO CAłY CZAS STOSOWAł W żYWIENIU PTAKÓW TO CO MUSIAł BYM DO NIEGO DODAÆ I W JAKIM OKRESIE.PRZYJMIJMY żE MAMY 1KG TEGO POKARMU.I INTERESUJE MNIE WAGOWO CO DODAC W OKRESIE PRZED LÊGIEM,W CZASIE LÊGU,OKRES PIERZENIA.OCZYWISCIE MYSLE TUTAJ O ZIARNACH NP.MURZYNEK KANAR I W JAKIEJ ILOSCI W STOSUNKU DO TEGO 1KG PODSTAWOWEJ MIESZANKI.Z GÓRY DZIÊKUJE JEżELI KTOŚ BY SIÊ PODJ¡ł TEGO TEMATU.POZDRAWIAM.DO USłYSZENIA.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #1 : Listopada 21, 2008, 12:04:18 »

BOOG22 poszukaj troszkę na forum. Są tu podobne tematy. Sam napisałem kiedyś pytanie o mieszanki ziaren. Jednoznaczniej odpowiedzi raczej nie otrzymasz. Jest wiele kierunków hodowlanych i wielu hodowców. Co za tym idzie... jest wiele podzielonych zdań na temat żywienia. Ostatnio pojawiła się ciekawa dyskusja na temat podawania ziaren słonecznika w okresie zimowym. Jak można było przewidzieć  część hodowców dodaje je do diety a cześć zupełnie wyklucza, żeby uniknąć zapasienia. Jak zatem widzisz zdania są podzielone. Pokarm, który podajesz ptakom jest na pewno pokarmem bazowym. Dzięki temu możesz nim "balansować" w zależności od okresu i potrzebnej diety. Poczytaj o żywieniu ptaków i sam dobierz właściwą dietę. Zapisz ją sobie i obserwuj efekty. Z czasem wybierzesz najlepszą dla siebie i swoich ptaków mieszankę (wynikła z obserwacji/efektów hodowlanych itp). Jeśli Ci pozwolą na to warunki to można np. wybrać 3 pary ptaków i u każdej stosować różne mieszanki. Po całorocznym cyklu, będzie można wyciągnąć wnioski i wybrać ta najlepsza Mrugnicie Chyba to w hodowli jest najfajniejsze, ze nigdy nikt Ci wszystkiego nie powie (i nie chodzi tu o niechęć tylko po prostu na niektóre pytania nie ma gotowych odpowiedzi).

Dobierając mieszankę pamiętaj, ze podczas lęgów i przygotowań do nich należy urozmaicać dietę i ptakom nie powinno niczego brakować, należy jedynie unikać tłustych ziaren. Podczas pierzenia się sprawa wygląda podobnie. Należy wtedy dbać o świeżą zielonkę i urozmaiconą w wysokobiałkowe składniki dietę. Zima i czas wyciszenia to moment na coraz to uboższą w ilość składników dietę. Należy jednak wtedy zadbać o wysokoenergetyczne składniki (dodać więcej konopi i/lub słonecznika - TYLKO NIE PRZESADZIÆ). Następnie przygotowanie do lęgów... I tak w kółko. Samce kanarków potrzebują jeszcze więcej uwagi, zwłaszcza w okresie przygotowań do lęgów. Jednak warto o tym wszystkim poczytać na forum, gdyż te tematy były już poruszane w konkretnych działach i tam też naleąało by je rozwijać i kontynuować.

Pozdrawiam.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #2 : Listopada 21, 2008, 12:13:06 »

Ach... jeszcze jedno BOOG22! W internecie obowiązuje coś takiego jak "netykieta". Jest to zespół ogólnie przyjętych zasad normujących postępowanie i czynny udział w internecie, forach, komunikatorach i codziennym komunikowaniu się z innymi użytkownikami za pomocą sieci. Pisze to apropos Twoich postów pisanych za pomocą "Casp Lock'a" - czyli wielka literą. Takie zachowanie jest ogólnie uznawane jako "krzyk" Jzyk i wygląda "odmiennie" przy postach pisanych w sposób zwyczajny. Warto zatem aby ujednolicić sposób pisowni. Wtedy wszystko wygląda schludniej i bardziej przejrzyście.

Nie traktuj tej wiadomości osobiście. Jest to wiadomość skierowana do wszystkich (a zwłaszcza do kilku "krzykaczy" tego forum). Wiadomości/pytania pisane przez Was są sensowne i stanowią integralną część tego forum, gdyż pomagacie je tworzyć. Jednak warto przy tym trzymac sie kliku zasad - będzie nam wszystkim łatwiej Mrugnicie

BOOG22
Go
« Odpowiedz #3 : Listopada 21, 2008, 06:52:55 »

Witam.Fajnie że podjąłeś się tego tematu.Czytałem tu dużo wypowiedzi lecz tak do końca to nikt nie podał konkretnych wiadomości odnośnie pokarmu.Chodzi mi tu o gramature ziaren dodatkowych w stosunku do mieszanki bazowej.To jest moje zdanie byc może cos przeoczyłem.Mysle ze ta gotowa mieszanka ułatwiła by start młodym hodowcom.Nieraz efekt ekspermentów może byc różny.W sumie hodowla kanarków jest podzielona na okresy np.pierzenie,okres przed lęgami itp.Nie jest ich az tak dużo by nie mozna było podać gotowych schematów mieszanek na poszczególne okresy.Hodowca który hoduje kanarki robi mieszanke na dany okres w wiekszej ilosci.W zwiazku z czym nie daje chyba nic tak na oko.To jest mók tok myslenia mozna z nim sie zgadzac lub nie.Myśle że na tym forum można wyrażac swoje zdanie.Jeszcze raz dziękuję Rafał za czas który poswięciłes na moje pytanie.Doceniam to bardzo.A twoje słowa że tak do końca to trzeba samemu dojść są bardzo na czasie i zgadzam sie z nimi.Odnosnie duzej litery to spoko.Pozdrawiam Rafał.Hej.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #4 : Listopada 21, 2008, 08:27:39 »

BOOG22 jak widzę nie możesz zrozumieć pewnych spraw związanych z żywieniem ptaków mieszankami czy też z żywieniem ptaków rozumianym w szerszym tego słowa znaczeniu.Powinieneś zrozumieć że każdy hodowca stosuje inne mieszanki w różnych okresach czasu ,zależnych od bardzo wielu czynników.Co hodowca to inne żywienie i inne mieszanki ,firmowe lub sporządzane według własnych receptur.Najważniejsze czynniki jakie powinieneś uwzględnić przy doborze mieszanki dla swoich ptaków o tej porze roku to;w jakiej temperaturze przebywają Twoje kanarki,kiedy planujesz rozpoczęcie lęgów,jak długi dzień mają obecnie Twoje ptaki,czym je obecnie żywisz,bo jakaś fundamentalna zmiana w składzie mieszanki może spowodować np.pierzenie.Ważne też jest czy mówisz o żywieniu samcy czy też samic,ważną rzeczą jest także czy np.Twoje ptaki są zapasione czy raczej chude.Musisz uwzględnić wszystkie te czynniki i w odpowiedni sposób dobrać skład mieszanki.Jeśli twoje ptaki przebywają w zimnym pomieszczeniu na krótkim dniu a lęgi planujesz zacząć w lutym to na pewno Suprema 55 jest zdecydowanie mieszanką za lichą w konopie i inne tłuste nasiona dające ptakom energie do przetrwania długich i zimnych nocy.Dlatego nikt przy zdrowych zmysłach nie poda Ci tu jakiegoś cudownego składu mieszanki bo za tydzień byłby oskarżony przez Ciebie o pierzenie Twoich ptaków lub to że żaden z Twoich kanarków nie przystąpił do lęgów.Sam musisz podjąć decyzje o składzie mieszanki uwzględniając wszystkie czynniki ,o których napisałem powyżej.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #5 : Listopada 22, 2008, 06:03:13 »

Witam.Dzięki Mark za rozwiniecie tematu.Faktycznie przyznaje sie z doborem ziarna i zrozumieniem mam duży kłopot.No nie jest to tak prosto hodowac dobrze ptaki.Poczytam sobie jeszcze raz na Wortalu i mysle że cos wykombinuje.Pozdrawiam.

Granos
Go
« Odpowiedz #6 : Listopada 29, 2008, 10:36:16 »

Ja w swojej hodowli stosowałem karmę vitakraft zmieszaną z Deli Nature ale od kąd zajmuję się kanarkami na "poważnie"(wstąpiłem do stowarzyszenia i zacząłem hodować kanarki rasowe)zmieniłem karmę.  Polecił  mi karmę najlepszy hodowca z odziału w łodzi (on sam stosuje tą karmę) jest to Deli 53 Extra piszę to ponieważ ten sam hodowca poradził bym stosował tą karmę ,której Ty używasz ,czyli Deli 55 Supreme ,raczej na okres lęgów i pierzenia.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #7 : Grudnia 01, 2008, 10:47:45 »

Witam.Dziekuje Granos za informacje.Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!