Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:14:57 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Problem z karmieniem piskląt amadyn ostrosternych  (Przeczytany 3981 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 28

« : Wrzenia 19, 2015, 12:32:28 »

Witam
Sprawa wygląda tak. Wykluły mi się trzy pisklęta (ostatnie wczoraj wieczorem). Oprócz tego w gnieździe jest jeszcze niezalężone jajko. W związku z tym, że rodzice nie podjęli się karmienia młodych, dokarmiam je sama (średnio co 2godz). Rodzice na przemian, albo razem, siedzą na gnieździe więc pisklęta są ogrzewane.
Problem jest taki, że chciałabym usunąć to niezalężone jajko, żeby uniknąć sytuacji, że pęknie i pobrudzi pisklęta, ale boję się, że jak to zrobię to rodzice przestaną siedzieć na gnieździe i pisklęta zmarzną.
Proszę Was o radę co powinnam zrobić

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 19, 2015, 02:03:05 »

Może podmień jajo na sztuczne?

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 19, 2015, 03:19:21 »

myślałam o tym ale sztuczne jajo będzie zawsze zimne a to nie jest dobre dla piskląt.

krzysieksolec
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Solec Kujawski
Wiadomoci: 48

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 19, 2015, 07:23:35 »

Miałem kiedyś podobną sytuację, może daj rodzicom żywego robaka? Niektóre ptaki bez żywego pokarmu nie podejmują karmienia młodych. Problemem może być zarówno fakt że ptaki nie są 'dobrze' dobrane, jaką masz temperaturę w pomieszczeniu z ptakami?

aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 19, 2015, 08:01:17 »

około 26 st.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 20, 2015, 09:45:34 »

Ptaki mogą być jeszcze za młode na lęgi, albo źle przygotowane, albo coś im innego nie pasuje albo są "trefne". Jajka nie usuwaj - same je wywalą, jak przyjdzie pora.

aniafree1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 22, 2015, 12:59:47 »

Przepraszam, że zawracam Wam głowę ale mam jeszcze kilka pytań
Karmę Orlux Handmix zamawiałam przez internet, więc zanim doszła (około 2 dni) karmiłam pisklęta ręcznie przygotowaną karmą. Od momentu gdy mam Orlux nie podaję już innej karmy.
1) Czy tak jest dobrze czy może pisklęta powinny dostawać dodatkowe pokarmy np mieszankę jajeczną, kaszę etc
2) Od siódmego dn (licząc od ostatniego pisklęcia) planuję włączyć do jadłospisu owoce i warzywa a dokładnie jabłko, koper i marchew. W związku z tym, że karmię pokarmem Orlux, to czy mam osobno przygotowywać mieszankę np jabłka z kaszą manną czy jakoś łączyć z Orlux i co ile skoro karmię co 2-3godz
3) Czy i kiedy mam podawać mak, a pytam dlatego, że dorosłe amadyny w ogóle go nie jedzą.
4) Czy muszę dawać jakieś dodatkowe źródło wapnia czy wystarczy zawartość Orlux. Jeśli trzeba osobno to czy mogę podawać sproszkowane (młotkiem) skorupki gotowanego jajka. To jest bardzo ważne gdyż w internecie piszą o krwotokach wewnętrznych (w tym wypadku co prawda delikatny w dotyku proszek, ale jednak skorupka) oraz o zatruciach metalami ciężkimi (nie wiem czy to się tyczy też gotowanych jaj czy nie)
Dzięki z góry za odp

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!