Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:58:55 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Chore nóżki  (Przeczytany 3143 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kanarek3108
Go
« : Listopada 21, 2008, 05:58:32 »

Ponownie witam, mam kolejny problem z moim kanarkiem i ponownie proszę o pomoc. Ptaszek od trzech dni ma problemy z nóżkami. Cały dzień przesiaduje na jednej nóżce, najczęściej na tej bez obrączki, a nóżkę z obrączką podkurcza pod brzuszek. Nie sądzę, aby obrączka go uwierała, ponieważ widzę, że przesuwa mu się na nóżce raczej swobodnie. Z kolei nóżka na której przesiaduje, jest coraz bardziej zaczerwieniona i opuchnięta. Ptaszek cierpi, z trudem przeskakuje na drugą żerdkę lub na dół klatki, jest smutny i napuszony. Wyczytałam, że żerdki należy owinąć bandażem zamoczonym w rywanolu. Tak zrobiłam, ale po chwili żerdka stała się lodowato zimna, i kanarek nie chciał na niej siedzieć, więc zdjęłam bandaż. Co powinnam zrobić, żeby pomóc ptaszkowi? Jak rozpoznaje się, czy to np reumatyzm, czy jakieś inne schorzenie. Proszę o pomoc

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Listopada 21, 2008, 08:04:07 »

Prawdopodobnie do obrączki dostało się jakieś ziarno piasku i znajdując się w obrączce rani nogę ptaka.Ewentualnie z jakiś innych powodów noga ptaka została skaleczona pod obrączką przez samą obrączkę lub w jakiś inny sposób.Jedyna rada to ściąś obrączkę specjalnym do tego celu przeznaczonym przyrządem lub ją przepiłować pilnikiem.Oczywiście piłowanie obrączki pilnikiem wymaga sporego doświadczenia,aby ptakowi nie zrobić krzywdy.Na obecną chwile powinieneś sprawdzić czy w obrączce nie znajduje się jakiś obce ciało,które rani nogę ptaka,powinieneś także posmarować nogę ptaka oxykortem w  spraju lub maści.

kanarek3108
Go
« Odpowiedz #2 : Listopada 21, 2008, 08:09:03 »

Teraz kanarek już śpi, ale zaraz z rana sprawdzę, czy ma coś pod obrączką. Dzięki za pomoc Umiech

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!