Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:19:47 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: młoda amadyna wspaniała - karmienie  (Przeczytany 35901 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #60 : Listopada 14, 2015, 09:26:58 »

Młoda amadyna wspaniała, zwłaszcza w okresie pierwszego pierzenia powinna mieć stały dostęp do zbilansowanej, możliwie urozmaiconej karmy. Nie można w takim okresie ograniczać im pokarmu. Moje amadyny w tym czasie mają stały i nieograniczony dostęp do mieszanki ziaren oraz gotowej mieszanki jajecznej. Do tego dodatki w postaci zielonek/warzyw/owoców i mojej mieszanki jajecznej.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #61 : Listopada 14, 2015, 09:33:17 »

po to się robi mieszanki i po to się je bilansuje,żeby ptaszek był jak najlepiej odżywiony przy założeniu,że zjada wszystko.

Mieszanki dla kanarków mogą spełnić to założenie, bo kanarek to kanarek: raza, norwik, gloster, hoso, czerwony czy żółty - to wszystko kanarek, jeden gatunek. Ale mieszanka dla astryldów to karma dla różnogatunkowej zbieraniny ptaków. Często w stadzie są ptaki, które pierwotnie pochodzą z różnych stron świata. Fakt, większość z nich zjada w niewoli te same nasiona, ale zawsze coś w karmidle zostanie. Nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby (poza sporadycznymi sytuacjami kryzysowymi) ptaki wyjadły zupełnie wszystko z karmnika. Czasami preferencje zmieniają się wraz z wejściem w okres lęgowy czy pierzenia. Tak więc wydzielanie astryldom karmy i oczekiwanie, że wszystko zostanie zjedzone jest błędem.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 37

« Odpowiedz #62 : Listopada 14, 2015, 10:11:41 »

Ok, tylko moja amadyna je mniej więcej połowę gatunków ziaren z mieszanki, resztę zostawia. Te z powyższego zdjęcia. Więc aby miała stały dostęp do pokarmu to:
1) dam jej tylko te ziarna, które zjada i wtedy będzie miała stały dostęp do ulubionych
albo
2) dam jej wszystkie ziarna ale w takiej ilości, żeby po zjedzeniu tych ulubionych nie głodziła się czekając na kolejną porcję, mimo że nie zjadła pozostałych
albo
3) dam jej wszystkie ziarna ale w takiej ilości żeby te których nie je (czyli połowa karmy) również zjadła (przynajmniej część) bądź była głodna

Z Twojej odpowiedzi wynika, że opcja trzecia odpada. Którą więc z pozostałych mam wybrać?

I jeszcze kwestia mieszanki jajecznej. Podaję amadynie ręcznie przyrządzoną mieszankę jajeczną raz na tydzień. Czy to dobrze czy powinienem dawać częściej i co ile?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« Odpowiedz #63 : Listopada 14, 2015, 10:15:24 »

Wybierz dwójkę Umiech

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #64 : Listopada 14, 2015, 10:15:58 »

Nie wiem, czy to dobrze. Jak ja robię napisałem Ci kilka minut wcześniej.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #65 : Listopada 15, 2015, 04:28:53 »

Piszesz, że dajesz również swoją mieszankę jajeczną. A co ile można dawać taką ręcznie przyrządzoną mieszankę bo teraz daje raz na tydzień?

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #66 : Listopada 15, 2015, 04:37:47 »

Wysil się, poszukaj, wszystko jest na wortalu.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #67 : Listopada 15, 2015, 05:27:51 »

Szukałem ale nie znalazłem. Jest mowa o lęgach i gotowej mieszance jajecznej. Ja natomiast podaje mojej amadynie mieszankę z gotowanego jajka i nie wiem czy można i co ile. Niektórzy piszą, że jajko podawane młodym amadynom w okresie pierzenia źle wpływa, że mogą wystąpić problemy z wątrobą czy coś. Dorosłym podaje dwa razy na tydzień na max 3 godziny i potem zabieram. A u tego młodego w okresie pierzenia nie jestem pewien.

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski

« Odpowiedz #68 : Listopada 15, 2015, 09:42:27 »

Daję przez cały okres lęgowy i potem aż do pełnego wypierzenia młodych. Codziennie. Podaję rano, zabieram resztki następnego dnia rano, zamieniam je na świeżą karmę.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #69 : Listopada 15, 2015, 10:33:58 »

A w takiej ręcznie przygotowanej mieszance musi być też białko czy może być żółtko gotowane? Bo na wielu stronach piszą, że musi być proporcja białka i żółtka 2:1 a przecież białko ma znikome ilości witamin i minerałów, więc po co je dawać? Do tej pory dorosłym podawałem też białko tylko tak się zastanawiam jaki to ma sens.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #70 : Listopada 15, 2015, 10:40:08 »

Spróbuj się troszeczkę zastanowić,czy białko jest odżywcze.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #71 : Listopada 16, 2015, 04:19:22 »

Ok, masz rację białko jest wartościowe, tylko zaciekawił mnie fakt dlaczego używa się proporcji 2:1, ale nieważne. Jajko gotuje 8 minut, bo podobno powyżej 10 minut traci większość wartości odżywczych. Tylko tutaj też nie jestem pewny czy robię dobrze bo niektórzy piszą, że dopiero po 10 minutach likwidują się jakieś tam bakterie i dopiero po tym czasie podaje się jajko ptakom. Czy faktycznie 8 minut to za mało?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #72 : Listopada 16, 2015, 05:10:26 »

I bardzo dobrze robisz.

mariusz.w
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #73 : Listopada 18, 2015, 01:28:45 »

Czy jeśli podaję moim amadynom grit VERSELE LAGA PRESTIGE GRIT WITH CORAL: http://www.bavisterspetcentre.com/versele-laga-prestige-grit-with-coral-2-kilo-149-p.asp to muszę podawać też osobno piasek czy nie?

Strony: 1 ... 3 4 [5]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!