Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 02:42:13 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Szczepienie kanarków  (Przeczytany 15107 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
BOOG22
Go
« : Listopada 29, 2008, 06:23:09 »

Witam.Interesuje mnie sprawa szczepien u kanarków.W jakim okresie się szczepi a w jakim nie.Dodatkowo czy szczepicie sami czy u weterynarza.Druga sprawa jeżeli sami to jak brzmi nazwa tej szczepionki i gdzie ją można nabyć.Po trzecie jak to sie stosuje ( w jakiej ilosci i gdzie)   Na jaki okres czasu ptak jest zabezpieczony przed pasożytami.Bardzo prosze osoby które szczepią kanarki o odpowiedzenie mi na te pytania.Z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #1 : Grudnia 01, 2008, 08:20:27 »

Twój post jest trochę nie precyzyjny bo piszesz ogólnie o szczepionkach a szczepionek jest więcej, mają różne zastosowanie, różne sposoby podawania. Ale wspomniałeś o pasożytach więc przypuszczam że to właśnie cię interesuje. Szczepionka na pasożyty jest najprostsza do podania szczepionką. Wystarczy zakraplaczem lub strzykawką z igłą zakroplić na gołą skórę kanarka jedną kroplę. Najczęściej podaję się to na kark lub skrzydło. Środek ten nazywa się Ivomec lub Ivomektryna (polski odpowiednik Ivomecu). Optymalne podawanie tego środku jest raz na pół roku, ale słyszałem również o częstszym podawaniu (np. kiedy wiemy że mamy pasożyty na hodowli to trzy razy co 7 dni). Niektórzy twierdzą też że wystarczy raz na rok. Można to podawac o każdej porze roku. Nawet podczas lęgów czy pierzenia. Środek ten zabija pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne. Ja osobiście podaje to 2 razy w roku i każdemu nowo przyniesionemu ptakowi chyba że mam 100% pewność że dostał to nie dawno u poprzedniego właściciela. Samemu możesz bez problemu to podać a kupisz to u weterynarza.     

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #2 : Grudnia 01, 2008, 08:39:04 »

To co napisał Balcar oczywiście jest prawdą chciałem tylko dopowiedzieć iż aby mieć lepszą pewność i tak postępuje wielu hodowców Ivomec najlepiej podawać raz na kwartał czyli co 3 m-ce, a żeby się nie męczyć z dmuchaniem w kark aby znaleŹć gołe miejsce to poprostu unieś skrzydło do góry i pod nie na nieopirzoną część skóry(tak się można najczęściej spotkać w fachowej literaturze weterynaryjnej) zaaplikuj 1-2 krople preparatu.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 17, 2009, 10:39:04 wysane przez Luka » Zapisane

BOOG22
Go
« Odpowiedz #3 : Grudnia 01, 2008, 10:46:06 »

Witam.Dziękuję za cenne i wyczerpujące informację odnośnie szczepień przeciwko pasożytom.Proszę mi jeszcze powiedzieć jakie są inne szczepienia i co one dają.Chodowlą zajmuje się od niedawna.Bardzo interesuje mnie sprawa zwalczania piórojada.Z tego co czytałem to szczepionka na niego nie działa.Czy tylko stosuje sie srodki w sprayu i zasypki.Czy ten pasożyt jest zarażliwy dla innych ptaków i czy może sie przeniesc do innej klatki jeżeli ptaki hoduje się w regale.Jak wtedy postępowac z ptakiem.Jaki jest proces leczenia.Z góry dziękuje za odpowiedzi na wyzej postawione pytania.Pozdrawiam do usłyszenia.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #4 : Grudnia 04, 2008, 06:03:02 »

Witam.Interesuje mnie sprawa szczepionki ivomec.Spytałem goscia co od niego mam kanarki o tą szczepionkę.Odradził mi tą szczepionkę twierdząc że mi mogą ptaki po niej paść.Jak to jest faktycznie czy istnieje takie prawdopodobienstwo że to im moze zaszkodzic.Proszę o odpowiedz.Pozdrawiam.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #5 : Grudnia 04, 2008, 06:22:38 »

Ja stosuję to od kilku lat i jeszcze mi nie padł żaden kanarek, nawet gdy na kanarka wlało się (ale dosłownie wlało się) sporo ivomecu. Nawet od znajomych hodowców nic nie słyszałem a jakichkolwiek problemach z podawaniem tego.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #6 : Grudnia 04, 2008, 06:27:30 »

Dzieki za odpowiedz.Jak zwykle mój hodowca sciemniał.Nie wiem jaki ma cel w prowadzaniu mnie w błąd.Pozdrawiam Balcar i dzieki za szybką odpowiedz.

Rysiek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zakopane
Wiadomoci: 22

« Odpowiedz #7 : Grudnia 04, 2008, 11:02:05 »

Ja stosuję szczepionkę "Endecto" holenderskiej firmy "dac".Skład podobny ivermectina,stosowanie również kropla na skórę.Według opisu przeciw pchłom,roztoczom,robakom.Strona producenta:www.dac-pharma.nl    opis jest w naszym języku niestety bardzo skromny.Produkt polecam, w moim rejonie cieszy się dobrą opinią.Szczepię dwa razy w roku,zasadniczo przed lęgami i potem gdy młode mają około 3 miesiące.Kupiona w kraju.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Grudnia 05, 2008, 12:25:06 »

Nie wiem dlaczego Twój doradca podpowiada Ci takie bzdury.Tu na forum są również doświadczeni hodowcy i to ich pytaj("kto pyta nie błądzi").To forum dlatego zostało założone by mniej doświadczeni hodowcy czerpali więdzę od tych,którzy tą wiedzę już posiadają i napewno się nią podzielą.Kiedyś sytuacja zmusiła mnie do potraktowania ivomektryną kilkunastodniowych piskląt i nic im się nie stało.
Pozdrawiam JK.

BOOG22
Go
« Odpowiedz #9 : Grudnia 05, 2008, 08:20:06 »

Witam.Dzieki Rysiek i Jot-ka 11 za odpowiedzi.Wolałem sie upewnić w 100% odnosnie szczepionki.No różnie to jest z hodowcami i z pomocą początkującym.Nie wiem dlaczego mi powiedział żeby tego nie stosować ten mój hodowca.Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi i wyrozumiałośc.

wini
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 47

« Odpowiedz #10 : Grudnia 06, 2008, 05:06:57 »

Czytałem w necie że ivomektryne wycofują z sprzedarzy.

Granos
Go
« Odpowiedz #11 : Grudnia 06, 2008, 05:13:14 »

Czy ptaki ,które mamy wystawiać musza byc szczepione?

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #12 : Grudnia 07, 2008, 11:18:45 »

Nie jest to wymagane bo za bardzo tego nie można sprawdzić czy ptak był szczepiony czy nie. A ale należałoby zaszczepić dla siebie, żeby czasem po takich wystawach nie przynieść czegoś na hodowle.

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #13 : Padziernika 19, 2009, 08:36:16 »

Witam w jakich proporcjach rozcieńcza się ivomec z gliceryną żeby był odpowiedni dla kanarków?

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #14 : Padziernika 19, 2009, 11:41:32 »

Witam w jakich proporcjach rozcieńcza się ivomec z gliceryną żeby był odpowiedni dla kanarków?

Ivomec najlepiej rozcieńczać w glikolu propylenowym w stosunku od 1:10 (przy niewielkich infekcjach) do 1:4 (przy dużych infekcjach).

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!