derewka
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 3
|
 |
« : Stycznia 20, 2016, 04:28:10 » |
|
Witam. Jestem tu po raz pierwszy. Mam nadzieję, że ktoś bardziej doświadczony napisze mi dlaczego moja samiczka zachowuje się dość dziwnie. Kupiłam ją w grudniu 2014r w sklepie zoologicznym. Odradzano mi ją, ponieważ na piórkach miała zaschniętą krew. Żal mi jej było, więc ją wzięłam. Samiczka non stop skubała się pod skrzydłami aż do krwi. Widok był przerażający. Myśląc, że to może jakaś choroba byłam z nią u weterynarza z 4 razy. Dostawała jakieś zasypki, pióra okazały się czyste, lekarz stwierdził, że to może samotność. W styczniu rok temu dokupiłam samca. Ptaki się zaakceptowały, samica przestałą się skubać. Od czerwca zaczęła znosić jaja (co miesiąc, niezalężone wszystkie). Wyjmując gniazdo z pustymi jajkami po ok 4-5 tyg znosiła kolejne. Gdy nie dawałam gniazda zaczęła się znów skubać. Dodam, że jak jej nie dałam kiedyś dłużej gniazda to zaczęła wić kolejne w pojemniku na pokarm. Jak ją oddzielam od samca też się skupie (może to nerwowe). Co mam z nią zrobić? Jak jej pomóc? Po pierwsze się skubie, bo ani jednego młodego nie miała, a po drugie to nie jest normalne, żeby co 4-5 tyg znosiła jajka nawet jak kanarki są w jedne klatce ale oddzielone? Pomóżcie proszę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 21, 2016, 05:05:06 » |
|
Nie ma klapucha, to nikt nowemu nie odpowie... Wygląda na to, że ptaszek jest zaburzony. Pytanie tylko o podłoże zaburzeń: psychika? hormony? Może wpływ jakichś czynników środowiskowych - może coś go stresuje? Myślę, że odpowiedzi na te pytania nie poznasz. Z Twojej opowieści wynika, że problem występował już wcześniej, pewnie dlatego ptak znalazł się w sklepie zoologicznym, a nie pozostał w hodowli. Zapewne mu nie pomożesz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
papuga
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 409
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 21, 2016, 07:34:30 » |
|
Daj ptakowi plaster słoniny, takiej ze skórą oraz na stałe wstaw do klatki basen z wodą, do której wlej kilka kropel jodyny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 21, 2016, 07:41:42 » |
|
Daj ptakowi plaster słoniny, Po co? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 21, 2016, 08:24:57 » |
|
To takie staroświeckie metody na skubanie.Mogą pomóc 
|
|
|
|
|
|
dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 21, 2016, 10:57:58 » |
|
Ciekawe... Nigdy o tym nie słyszałem... Jak to działa?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 21, 2016, 11:36:57 » |
|
Założenie jest takie,że ptak zajmie się słoniną.Może (co nie oznacza,że musi) pomóc,więc chyba spróbować warto.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
derewka
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 3
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 22, 2016, 02:50:16 » |
|
Dziękuję za wszystkie cenne rady. A co z tym znoszeniem jaj co miesiąc? Czy jest ze swoim towarzyszem razem, czy są oddzieleni, ale siebie widzą i tak znosi jajka. Jak już wspominałam: kiedy zabieram samca całkiem z pola widzenia jest niespokojna: lata po klatce, woła go i się skubie. Może skubie się z różnych powodów (jakoś sobie z tym może poradzę), ale co zrobić, by nie składała więcej jaj. To jest pewnie wyczerpujące organizm. Do jedzenia dostaje ziarna i na zmianę jakieś dodatkowe rzeczy np: słonecznik, ogórek, jabłko, liście szpinaku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 22, 2016, 06:24:19 » |
|
Znoszenie jaj nie jest wyczerpujące, zakładając, że ptak jest zdrowy i ma zapewniony urozmaicony pokarm o odpowiednim, zrównoważonym składzie i znoszenie odbywa się swobodnie, bez powikłań w postaci np. zaparcia albo krwawienia. Kiedyś przekazywałem do dalszej hodowli ptaki starszemu hodowcy z Poznania. Wśród ptaków, które ode mnie brał była samiczka, która też się co jakiś czas niosła, nawet bez samca. Powiedziałem mu o tym, sądząc, że to ważna informacja, która może zaważyć na jego dalszym postępowaniu z tym ptakiem. On niespodziewanie bardzo się ucieszył, mówiąc, że to znak, że ptak jest w świetnej kondycji. Tak więc znoszeniem jajek przez Twojego kanarka nie przejmował bym się. Sama piszesz, że samicy się poprawiło, od kiedy ma samca. Daj ptakom pocieszyć się życiem: wstaw gniazdko, niech się bzykają i wysiadują - a nuż coś wysiedzą? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452
lizard, czerwona i żółta mozaika
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 22, 2016, 08:06:45 » |
|
Znoszenie jaj nie jest wyczerpujące, zakładając, że ptak jest zdrowy i ma zapewniony urozmaicony pokarm o odpowiednim, zrównoważonym składzie i znoszenie odbywa się swobodnie, bez powikłań w postaci np. zaparcia albo krwawienia.
spróbuj powiedzieć kobiecie, że poród nie jest wyczerpujący  Skoro na budulec skorupki wapń jest w 40 % pobierany ze szkieletu ptaka, a reszta z pokarmu to jak znoszenie jaj nie jest wyczerpujące dla organizmu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 22, 2016, 08:30:50 » |
|
Miałem i mam ptaki, które się często niosą i mają się dobrze. A latem odchowują młode.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 22, 2016, 08:41:17 » |
|
Miałem i mam ptaki, które się często niosą i mają się dobrze. A latem odchowują młode.
zgadza się, też mi się takie "nioski"  trafiają, ale nie zmienia to faktu, że znoszenie jajek obciąża organizm. Tak jak pisałeś, należy pamiętać o urozmaiconym pokarmie by mogły być uzupełnione niedobory.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 22, 2016, 09:10:04 » |
|
ptak w słabej kondycji nie będzie nioską, albo będzie, ale krótko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 22, 2016, 09:16:16 » |
|
ptak w słabej kondycji nie będzie nioską, albo będzie, ale krótko  czyli znoszenie jaj jest wyczerpujące dla organizmu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik

Górny Śląsk
|
 |
« Odpowiedz #14 : Stycznia 23, 2016, 09:27:51 » |
|
Samica znosząca jajo,nie wygląda na zrelaksowaną.Myślę,że to wymaga wysiłku i boli.Przynajmniej tak wynika z moich obserwacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|