Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:33:06 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Przedawkowanie iwerkemtyny  (Przeczytany 5049 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
bartekxyz
Go
« : Marca 25, 2016, 08:45:57 »

Hej,

Wczoraj byłem z kanarkiem u weterynarza(podejrzenie sternostomatozy). Lekarz osłuchał, obadał, pobrał jakieś próbki i sprawdził po mikroskopem ale żadne z badań nic nie wykazało. Lekarz powiedział, że tak czy inaczej na wszelki wypadek zakropi ptaka iwermektyną, nie pamiętam czy podawał Ivomec czy Paramectin. Ptaszyna dostała pod skrzydło kroplę która została rozsmarowana po skórze. Tylko na moje oko wydawało się, że po rozsmarowaniu dość sporo tego jest. Lek został podany pipetką i była to niecała porcja a jakaś tam część bo lekarz nie docisnął do końca. Tak czy inaczej, jak szybko pojawiłyby się skutki uboczne? Ptak dostał dawkę wczoraj około 19, normalnie spał w nocy na żerdce, może tylko nad ranem sie 3 razy przebudził na moment. Dziś też jest ok, było jedzone i pite, teraz kanarzyca skacze sobie po żerdkach i poćwierkuje jak słyszy wróble na dworze. Po jakim czasie będę mógł być spokojny, że dawka była jednak nie za duża?

NORWIK
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Opole
Wiadomoci: 120

« Odpowiedz #1 : Marca 25, 2016, 08:57:35 »

Nic mu nie będzie ,też jak swoje szczepię to zdarzy się podać troszkę więcej i nigdy nic się nie stało.Więc bez paniki Mrugnicie

U-010
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #2 : Marca 25, 2016, 09:07:16 »

Ja szczepiłem przed lęgami 20 ptaków (jedna kropelka Ivomec na kark) gdześ około 18.00 wieczorem. Też jednemu nieco więcej sie przelało ale nie zauważyłem jakiś skutków ubocznych. Z tego co czytałem to nawet ta jedna kropelka to za dużo dla kanarka. Więcej o iwermektynie masz tutaj http://kanarki.eu/index.php?topic=3689.0
szczególnie w linku podanym przez Yoankę.

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #3 : Marca 25, 2016, 10:41:32 »

Po jakim czasie będę mógł być spokojny, że dawka była jednak nie za duża?
już możesz być spokojny, gdyby ptak był zatruty ivermektyną to już byś to zauważył. Przy takim zatruciu ptak jest osowiały, przesiaduje na dnie klatki i nie da się tego nie zauważyć. Padnięcia też się mogą zdarzyć.
Kiedyś byłem przekonany, czy to 1 czy 5 kropli to i tak ptakowi nic nie będzie, ale się myliłem. Organizm organizmowi nie jest równy. Na jednego wylejesz 5 i więcej i nie będzie miał żadnych oznak zatrucia, a miałem egzemplarze, że po 2 kroplach kilka dni dochodził do siebie. Zwłaszcza te, które miały osłabiony układ immunologiczny.

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków
Wiadomoci: 127

interesuję się chorobami ptaków

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 01, 2016, 07:29:07 »

Ale nie tylko ostre zatrucie wchodzi w grę. Dawki, które nie powodują ostrego zatrucia, powodują uszkodzenie wątroby. Przy podaniu większej dawki radziłabym podać Silivet. Zawsze w jakimś stopniu ochroni wątrobę.

PS
Nie piszcie o podawaniu iwermektyny jako o szczepieniu. Proszę. To nie ma absolutnie nic wspólnego ze szczepieniem. Ten lek działa tylko w momencie podania, zabija pasożyty, które w tym czasie są. Działa, jak każdy lek, jeszcze przez jakiś czas (parę dni), w którym lek jest obecny we krwi. Także w zaden sposób iwermektyna nie zabezpieczna przed zachorowaniem w przyszłosci, a to jest cechą szczepionki.

Pozdrawiam,
Joanna

yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 01, 2016, 09:27:31 »

nie zabezpieczna przed zachorowaniem w przyszłosci, a to jest cechą szczepionki.
Małe sprostowanie: nie zabezpiecza, a istotnie zmniejsza ryzyko zachorowania.
(sorki, nie mogłem wytrzymać Duy umiech)

Yoanka
Joanna
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Kraków
Wiadomoci: 127

interesuję się chorobami ptaków

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 02, 2016, 09:20:11 »

nie zabezpieczna przed zachorowaniem w przyszłosci, a to jest cechą szczepionki.
Małe sprostowanie: nie zabezpiecza, a istotnie zmniejsza ryzyko zachorowania.
(sorki, nie mogłem wytrzymać Duy umiech)

Jasne. Mrugnicie

Pozdrawiam,
Joanna

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!