Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:00:29 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarkowa przygoda  (Przeczytany 6482 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Lutego 27, 2008, 02:54:23 »

W jaki sposób i kiedy zaczęła się Wasza przygoda z kanarkami? Jakie były początki Waszej hodowli?

ANka
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 62

« Odpowiedz #1 : Lutego 27, 2008, 05:21:57 »

Moj pierwszy kanarek,to był prezent od mamy,miałam wtedy z 8 lat i pamiętam go dokładnie.Oswoił się super,dawał mi buziaki siedział na dłoniach gdy odrabiałam lekcje.Praktycznie cały czas latał po pokoju i wracał tylko na jedzonko do klatki.Był ze mną bardzo długo,zdechł gdy miał ponad 12 lat.Zawsze  wiedziałam że jeszcze kiedyś będę miała kanarka,no ale nie przewidziałam że będę miała ich aż tyle:))
Oczywiście zaczęło się od jednej parki,która dała potomstwo i tak mi się to spodobało ze pochłonęło bez reszty:)) Oczywiście miałam swojego nauczyciela,super doradce Marka hodowce z Częstochowy:))
Dzięki Mareczku za wszystko..cmok:))

romaszka
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 18

« Odpowiedz #2 : Lutego 28, 2008, 02:56:44 »

Jak mialem nascie...lat pojechalem na wakacje do Szczecina i tam byl kanarek ktorego uprowadzilem do Warszawy...to byla samiczka. Pozniej wyjechalem do USA i byla proba chodowli ale bez wiekszych osiagniec /80/ a teraz znow zaczynam. Pracuje nad wlasnym pomyslem klatek legowych. Pozdrawiam Roman

damianoski
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 70

« Odpowiedz #3 : Marca 13, 2008, 12:12:17 »

Na początku pozdrowienia dla ANki Umiech od której kupiłem w zeszłym roku kanarka. Świetny ptaszek niestety pod moją nieobecność żona otworzyła balkon i ... Najlepszy jakiego miałem.

Obecnie mam parkę kanarków czerwonych, samiczka właśnie niesie jajeczka więc czekam i obserwuję.
W tym roku mam zamiar powiększyć hodowlę o mozaiki czerwone, ale będzie to zależało od tego czy będę miał czas, ale mam nadzieję że wszystko się uda.

Pozdrawiam i powodzenia w hodowli.

sylwia
Go
« Odpowiedz #4 : Marca 15, 2008, 09:21:17 »

Hejka, moja przygoda z kanarkami (sztuk 2 Mrugnicie - przynajmniej na razie) rozpoczeła się kiedy miałam 11 lat. Wtedy dostałam na urodziny Kubusia. Na następne urodziny dokupiłam mu jeszcze Maję, która miała wtedy niecały rok. Jak na razie z lęgów nici, ale mam nadzieję, że może w tym roku coś będzie, bo kanarki na prawde dobrze przygotowałam. Czas pokaże Umiech

robert
Go
« Odpowiedz #5 : Marca 16, 2008, 08:52:37 »

Moja przygoda z ptakami rozpoczeła się gdy jeszcze chodziłem do podstawówki,pierwszy ptak to był właśnie kanarek,pewnego razu odwiedziłem wystawę ptaków, która odbywała się w domu kultury na rakowie .Bardzo mnie to zainteresowało, zakończenie wystawy było dla mnie nadzwyczaj szczęśliwe, gdyż były losowanie i wygrałem swojego pierwszego kanarka był to kanarek harceński którego miałem przez wiele lat ,póżniej miałem jeszcze kanarki, lecz prawdziwa przygoda rozpoczeła siw zeszłym roku .Kupiłem dwie samiczki i samca rasy gloster ,wtedy uchowałem pierwsze młode i tak mnie to zafascynowało że znacznie zwiększyłem swoją hodowle i myślę o ciągłym rozwoju hodowli.Pozdrawiam Robert.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #6 : Marca 16, 2008, 10:11:46 »

Moja przygoda z kanarkami zaczęła się w... 1993 roku. Otóż na Warszawskich Bielanach - gdzie mieszkam, odbyła się w pobliskiej szkole podstawowej wystawa kanarków i ptaków egzotycznych. Jako, ze to była niedziela, moi rodzice postanowili pójść tam ze mną i z moją siostrą na spacer. Dziś ową wystawę pamiętam jak przez mgłę. Miałem wtedy niecałe 10 lat. Pamiętam jednak dobrze wybór pomiędzy kanarkami czerwonymi a żółtymi (dla mnie wtedy to była tylko różnica w kolorze). Z owej wystawy wróciliśmy.... z jednym kanarkiem  Chichot Jak się póŹniej okazało Gucio - tak mu daliśmy na imię, był pięknie wybarwionym na jednolity, intensywnie żółty kolor kanarkiem harceńskim. Gucio przepięknie spiewał co powodowało, ze spędzałem przed jego klatką długie godziny. To był mój pierwszy kanarek. Niedługo potem moje cioteczne rodzeństwo dostało w prezencie od swoich rodziców nieintensywnego kanarka czerwonego. Dzięki temu zacząłem bardziej interesować się tymi ptakami.

Po 2-3 latach zupełnie niechcący kupiłem jedną z książek (broszur) traktujących o kanarkach. Wiadomości zawarte w tej książce okazały się być dla mnie wodą na młyn - jeśli chodzi o dalszą przygodę z kanarkami. Zdjęcia poszczególnych ras, rozmaitych kolorów i kształtów przyprawiały mnie o zawrót głowy. Wtedy zacząłem intensywnie jeŹdzić po sklepach zoologicznych w poszukiwaniu kanarków. Pewnego dnia w pobliskim sklepie zoologicznym zobaczyłem przepiękną nieintensywną, żółtą samiczkę. Z uzbieranego "kieszonkowego" kupiłem nową klatkę i tą śliczną samiczkę. Niestety owy zakup nie spotkał się z zachwytem ze strony moich rodziców. Wkońcu miałem dopiero 12 lat i obawiali się oni troszkę czy starczy mi zapału, wiedzy i chęci na nowe hobby! Ja jednak byłem uparty... co zaowocowało kupnem w przeciągu miesiąca kolejnej samiczki - tym razem zielonej glosterki. Pamiętam jak dziś: mój tata wchodzi do pokoju i zagląda do klatki. Robi dziwną minę wskazując na glosterkę i pyta:
- Co to?
- Wróbel... - odpowiadam po krótkim namyśle  Duy umiech (zawsze lubiłem sobie z Tatą żartować)
- To go wypuść!!... - oburzył się Tata Jzyk
W ten oto sposób stałem się posiadaczem 3 kanarków. Jak się z czasem okazało, żółta samiczka okazała się... pięknie śpiewającym samcem. Niestety jednak moje początki hodowli były... dość cięzkie i przewrotne! żółty samiczko/samczyk pobył u mnie bardzo krótko - miał problemy z układem pokarmowym (chyba wątroba) spał na dnie klatki przez kilka dni. Leczony przez weterynarza niestety jednak po kilku dniach... odszedł. To był dla mnie wtedy bardzo duzy ból. Pamiętam do dziś jak długo płakałem. Została mi zatem parką: Gucio + glosterka. Po połączeniu tej parki po krótkim czasie w zawieszonym gniazdku pojawiło się... jajko. Byłem przeszczęśliwy!! Jak się jednak póŹniej okazało - jajeczka były niezalężone. Glosterka niestety też u mnie długo nie żyła. Któregoś dnia znalazłem  ją "martwą" na dnie klatki - choć nie zauważyłem żadnych symptomów, żeby coś się złego z nią działo (może zaparcia podczas znoszenia jajek?). Gucio natomiast cały czas miał się bardzo dobrze...

Z czasem dowiedziałem się od kolegi z podwórka, ze w bloku obok mieszka hodowca kanarków!! Nie dużo myśląc pojawiłem się u niego po poradę. Jak się okazało Gucio został dopuszczony u niego do jednej sprawdzonej samiczki i... jajeczka znów były nie zalęzone. Diagnoza: Gucio miał u mnie za dobrze i uległ zapasieniu. Od tego hodowcy nabyłem koroniaka niemieckiego z koronką a nastepnie dostałem namiary na mieszkającego niedaleko bardzo doświadczonego hodowcy. Udałem się równiez tam i zdobyłem kolejne pokłady wiedzy oraz... samiczkę tzw. kasztankę. Połączyłem w parę koroniaka + kasztankę i doczekałem się potomstwa. Niestety potomstwo było w postaci tylko jednego pisklaka (2 jajeczka wypadły z chybotliwego gniazdka i się zbiły). Pisklę szybko urosło na dużego i ładnego ptaka z koronką. Karmiony przez mamę jedynak bardzo ładnie się rozwijał. W czasie wakacji wyjechałem na obóz piłkarski ze swoim klubem - a w tym czasie ptaszkami opiekował się mój wujek (rodzice byli w tym czasie również na wakacjach). Niestety po powrocie czekała mnie bardzo zła wiadomość. Z mojej małej hodowli został tylko... Gucio. Pozostałe ptaszki (koroniak, kasztanka i "młody") przebywały w jednej przestronnej fruwalce (którą mam do dziś, zdjęcia w galerii). Pewnego dnia Wujek dokarmił ptaki, uzupełnił wodę w poidełkach i wysprzątał klatki. Nastepnego dnia jednak ptaki już nie żyły. Podobno było widac w klatce ślady krwi a najbardziej poszkodowanym ptakiem był "młody". O przyczynach śmierci ptaków mogę tylko gdybać. Myslę jednak, ze przyczyną mogła być rywalizacja samca z "młodym" gdyż ten byc może zaczynał spiewać. Jednak to tylko przypuszczenia, bo równie dobrze mogly to być pasozyty. W opiekę Wujka nie wątpię, bo jest to naprawdę skrupulatny i uczuciowy człowiek - jego załamanie z tego powodu nie było mniejsze od mojego. No cóż - stało się!

Na tym etapie skończyła się moja przygoda z kanarkami. Jak się z czasem jednak zamiłowanie do kanarków pozostało. Z czasem zaczałem mysleć o wznowieniu hodowli. Szukałem informacji na temat tych ptaków w internecie. Tak trafiłem na FORUM www.kanarki.xt.pl. Tam też własnie moje rozmyślania na temat wznowienia hodowli nabrały "rumieńców"! Wszystko jednak odwlekało się w czasie z różnych powodów. W między czasie zgłębiałem swoją wiedze na temat tych ptaków i czytałem intensywnie wszystko na forum. W zeszłym roku moi rodzice przenieśli się do nowo wybudowanego domu na działce a ja zostałem w mieszkaniu w Warszawskim bloku razem z moją siostra. Wtedy wszystko było jasne: hodowla napewno będzie wznowiona. Swoją decyzje musiałem skonsultować z Siostrą i narzeczona, któa zamieszkała ze mną we wrześniu. Przekonałem je jednak odpowiednio, wygospodarowałem miejsce na zagrodzonym korytarzu. I dziś mogę pochwalić się dwiema parkami kanarków rasy gloster. Zapisałem się również do związku hodowców w Warszawie. Zakupiłem obrączki na obecny sezon (30 sztuk - chyba na wyrost ale lepiej mieć więcej jak miało by zabraknąć)

Lęgi niestety w tym roku rozpocznę póŹno ze względu na póŹny zakup ptaków i pewne kłopoty lęgowe. Jednak poczynione przez mnie kroki napewno zaowocują w przyszłości. Na przyszły sezon lęgowy mam zamiar dobrać 4 pary lęgowe i rozbudować swoja hodowlę glosterów. Tym bardziej cieszę się z powstanie TEGO FORUM gdyż mogę czerpać kolejne pokłady wiedzy oraz dzielić się swoimi sukcesami i w razie problemów uzyskiwać pomoc. Tym samym będę starał się pomagać innym w miarę możliwości oraz na bieżąco opisywać postępy i problemy swojej hodowli. Dzięki swojemu pewnemu doświadczeniu
z młodzieńczych lat i pomocy ze strony takich osób jak Jurek, Jacky, Mark czy też innym forumowiczom - mam nadzieję, ze "tym razem" się uda Umiech

To taka moa mała historia związana z kanarkami.

Pozdrawiam serdecznie - Rafał.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #7 : Marca 16, 2008, 11:03:07 »

Pięknie opisałeś Twoją przygodę z kanarkami.Sądząc po Twojej ptasiej pasji ,hodowla musi sie udać. Chichot

sylwia
Go
« Odpowiedz #8 : Marca 17, 2008, 09:24:40 »

Nie może nie wyjść!!!

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!