Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:32:46 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kiedy zaczynacie szkolić ptaki?  (Przeczytany 14854 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk
Wiadomoci: 1 676

« : Padziernika 02, 2016, 12:32:04 »

Kiedy odławiacie młode samce do klatek szkoleniowych?Czy malinois traktujące tak, jak harceny?

dumny i blady hodowca harceńskich,szlachetnych turkotów
damianf
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sanok
Wiadomoci: 43

« Odpowiedz #1 : Padziernika 02, 2016, 02:02:39 »

Po całkowitym wypierzeniu się samczyków Umiech zazwyczaj u mnie jest to właśnie koniec września - październik. Sądzę że ogólnie rasy śpiewające traktuje się tak samo, jeśli chodzi o odławianie do klatek szkoleniowych. Harcenów nie miałem więc nie mogę zbytnio też porównać ich do wodnotoków. Mam samczyka malinois który był praktycznie na pełnym wokalu już na piątym miesiącu życia. Niestety nie dochowałem się po nim młodych, wygląda na to że płodny nie jest. Ale zobaczymy co przyszły rok pokaże, może akurat dochowa się potomstwa.

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #2 : Padziernika 02, 2016, 05:04:02 »

To inaczej.Połapane ptaki?Moje już w klatkach.

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska
Tytuły: Hodowca Roku 2016
Wiadomoci: 346

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #3 : Padziernika 02, 2016, 07:27:45 »

Mówią ze od 15 września. Od 1 października przegradzają żeby się juz nie widziały . Jeśli jednak ktoś zaczął lęgi w styczniu to juz młódki ma dawno wypierzone i w tej chwili są na pełnym śpiewie.
Moje dopiero podśpiewują.

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
yotan
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Solec Kujawski
Tytuły: Hodowca Roku 2014
Wiadomoci: 1 984

« Odpowiedz #4 : Padziernika 02, 2016, 11:15:52 »

A ptaki z kwietnia/maja kiedy uczą się śpiewu?

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #5 : Padziernika 02, 2016, 11:56:13 »

Teraz powinieneś zacząć.

damianf
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sanok

« Odpowiedz #6 : Padziernika 06, 2016, 06:24:00 »

Moje samczyki są już wyłapane od końca września właśnie Mrugnicie

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #7 : Padziernika 06, 2016, 07:49:40 »

Fajny ptaszek. Damianf mam pytanie. Czy flandryjski wodnotokowy a malinoi to ten sam kanarek?
Czy wodnotoki podczas śpiewu otwierają dzioby?

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #8 : Padziernika 06, 2016, 07:57:32 »

Fajna klatka Umiech

damianf
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sanok

« Odpowiedz #9 : Padziernika 07, 2016, 12:16:51 »

Fajny ptaszek. Damianf mam pytanie. Czy flandryjski wodnotokowy a malinoi to ten sam kanarek?
Czy wodnotoki podczas śpiewu otwierają dzioby?
Tak, to jest ten sam ptak ; ) choć są pewne osoby głęboko trzymające się zdania, że kanararek wodnotokowy flandryjski a kanarek wodnotokowy belgijski ( malinoi ) to osobne rasy. Bzdura.
Wodnotoki podczas śpiewu powinny mieć zamknięte dziobki, ale nieliczne zwrotki są wykonywane z otwartym dziobkiem, bo tego wymagają wprawdzie, aby wydobyć ten dźwięk  Chichot
Fajna klatka Umiech
Te klatki zostały odrestaurowane, wszystko było ręcznie szlifowane przeze mnie, przeszły etapy wszelakich dezynfekcji mimo że drewno zdrowiutkie, ponowna impregnacja, lakierowanie itd, dodałem na spód plastikowe nóżki ( ślizgacze ). Robota solidna, można siadać Chichot . Byłem parę lat temu u hodowcy wodnotoków niedaleko mnie, zauważyłem u niego takie klateczki. Postanowiłem, kurczę muszę to mieć ! Pytam się gościa gdzie je kupił. Mówi mi, to wszystko ręczna robota ! ale ten Pan już Ci ich nie zrobi bo nie ma sił w rękach. Ten solidny pasjonat i hodowca Kanarków Harceńskich oraz kolorowych nazywa się Józef Bienia z Korczyny ; ) http://kshkipe.krosoft.pl/index.php/hodowcy . Ale znalazłem ogłoszenie w internecie że ktoś chce sprzedać identyczne klatki, z miejsca pojechałem i pytam się czy to Pan Bienia je zrobił, zgadza się. Klatki leżały bezużytecznie w regale masę czasu, wymagały dużo pracy. Klatki jak nówki teraz, 3 karmniczki na wodę, minerały i pokarm, drzwiczki jak widać  z przodu, blokowane karmidełkiem. Niezwykle wygodne i bardzo przemyślane, widać że hodowca fach ma.  Spoko Mrugnicie

wloczykij
master of puppets
Uczeń2
Aktywny użytkownik
**

Górny Śląsk

« Odpowiedz #10 : Padziernika 07, 2016, 09:23:17 »

Uwielbiam takie robótki ręczne.Poza tym,strasznie fajne są niektóre rozwiązania stosowane przez hodowców.
Wracając jednak do tematu.Szkolenie wodnotokowych wygląda tak,jak harcenów,tylko pewnie ciężej wyłapać błędne rury,ze względu na różnorodność tychże.Prawda to?

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #11 : Padziernika 07, 2016, 09:24:27 »

...kanararek wodnotokowy flandryjski a kanarek wodnotokowy belgijski ( malinoi )...

Czyli można je bez problemu ze sobą parować?
A jak jest z tym że np wodnotok jest czystej linii włoski lub belgijski czy hiszpański? Są różnice w śpiewie? Paruje się takie ptaki?

Te klatki zostały odrestaurowane
No, są super. Większe od pospolitych druciaków z zielonym dnem Umiech

Fajna klatka
A jak tam twoje wystawówki? Wyrzeźbiłeś już? Umiech

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #12 : Padziernika 07, 2016, 09:37:48 »

Uwielbiam takie robótki ręczne.

Zobacz to: Chichot
https://www.olx.pl/oferta/unikat-2x-nowa-drewniana-klatka-z-syberii-dla-kanarka-ptakow-zsrr-CID103-IDh2qvp.html#5b9093f264

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
damianf
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Sanok

« Odpowiedz #13 : Padziernika 07, 2016, 02:18:13 »

Uwielbiam takie robótki ręczne.Poza tym,strasznie fajne są niektóre rozwiązania stosowane przez hodowców.
Wracając jednak do tematu.Szkolenie wodnotokowych wygląda tak,jak harcenów,tylko pewnie ciężej wyłapać błędne rury,ze względu na różnorodność tychże.Prawda to?
Najpierw to trzeba wiedzieć jak to wygląda u harcenów, bo tych nie posiadałem i nie wiem jak to jest z turami u nich  Z politowaniem
A jeśli chodzi o wodnotoki, samo nauczenie ich śpiewu jest dość skomplikowane i trudne, trzeba prowadzić selekcje ażeby jakiś kwiczoł się nie wdał i nie zaraził swym jazgotem pozostałe towarzystwo.
 Ale jeśli chodzi o wyłapanie tur, jeśli ktoś ma wprawę, słuch i zna tury na wylot to jest to wręcz łatwizna, nawet przy tak wysokiej różnorodności ich. Wiadomo, zdarza się delikwent który ma nieznaną turę, czasem przyjemną a czasem nie do zniesienia i takie ptaki odizolowuję. Nie da się idealnie wyszkolić wodnotoków np. z nagrania. Najlepiej śpiew przekazuje nauczyciel we własnej osobie a najlepiej jeśli jest to Ojciec młodych.
...kanararek wodnotokowy flandryjski a kanarek wodnotokowy belgijski ( malinoi )...

Czyli można je bez problemu ze sobą parować?
A jak jest z tym że np wodnotok jest czystej linii włoski lub belgijski czy hiszpański? Są różnice w śpiewie? Paruje się takie ptaki?

Te klatki zostały odrestaurowane
No, są super. Większe od pospolitych druciaków z zielonym dnem Umiech

Można je ze sobą parować, jak już pisałem flandryjski i malinoi ( belgisjki ) to jeden ptak  Jzyk
A co do linii hodowlanych ( włoska, belgijska, hiszpańkska ). Każda z tych linii hodowlanych ma takie same tury, rzecz jasna to wodnotok i to ; ) ale tury te wykonują w innych tonach głosowych, odcienie . Ogólnie mówi się że trzeba łączyć wodnotoki o takim samym głosie. U samiczki patrzy się po śpiewie Ojca itd, i do niej dobiera się samczyka o podobnym jeśli nie takim samym śpiewie. Ale to samiczka młodym samczykom przekazuje 1/3 śpiewu. Jednakże można próbować kombinacji tych linii, a może akurat wyjdzie fajny śpiew.
Ja nadal szukam odpowiedniego materiału hodowlanego, niestety ciężko o taki. Jeżdżę po hodowcach itd. ale śpiew nie ten.

Klatki druciaki z zielonym dnem również mam  Duy umiech wiadomo, tanie.
A różnica wielkości między drewnianymi a metalowymi ? parę cm w górę i w szerz. Długość ta sama.

Gregorov
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Ruda Śląska

Kanarki harceńskie

« Odpowiedz #14 : Padziernika 07, 2016, 06:28:57 »

Ale to samiczka młodym samczykom przekazuje 1/3 śpiewu.

Chyba nawet więcej. Tak wyczytałem ale w artykule dotyczącym kanarków harceńskich więc nie wiem czy też dotyczy wodnotokowych.

"Obecnie hodowcy w większości doceniają rolę samic w przekazywaniu cech dobrego śpiewu. Badania genetyczne wskazują, że wiele składowych pieśni warunkowanych jest przez geny zlokalizowane na chromosomach płci Z. Dla przypomnienia - samiec posiada dwa jednakowe chromosomy płci ZZ, natomiast samica tylko jeden ZW. Tak więc samce otrzymują po jednym chromosomie Z od matki i ojca. Chyba nie trzeba tłumaczyć, że w takim przypadku w 50% śpiew zależy również od założeń genetycznych samicy."

Tekst skopiowany z F&F Maj 05/2015 str.10. Autor:prof nadzw. dr Marek Łabaj.

damianf mam jeszcze pytanie co do ubarwienia wodnotoków. Czy prawdą jest że mogą mieć tylko 1cm2 melaniny lub 1 piórko w ogonie ciemniejsze? Jak jest w standardzie?

Sygnum (CIH) C-060
PZHKiPE oddział KNURÓW
PFO CSO klub Radzionków
Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!