Uwielbiam takie robótki ręczne.Poza tym,strasznie fajne są niektóre rozwiązania stosowane przez hodowców.
Wracając jednak do tematu.Szkolenie wodnotokowych wygląda tak,jak harcenów,tylko pewnie ciężej wyłapać błędne rury,ze względu na różnorodność tychże.Prawda to?
Najpierw to trzeba wiedzieć jak to wygląda u harcenów, bo tych nie posiadałem i nie wiem jak to jest z turami u nich

A jeśli chodzi o wodnotoki, samo nauczenie ich śpiewu jest dość skomplikowane i trudne, trzeba prowadzić selekcje ażeby jakiś kwiczoł się nie wdał i nie zaraził swym jazgotem pozostałe towarzystwo.
Ale jeśli chodzi o wyłapanie tur, jeśli ktoś ma wprawę, słuch i zna tury na wylot to jest to wręcz łatwizna, nawet przy tak wysokiej różnorodności ich. Wiadomo, zdarza się delikwent który ma nieznaną turę, czasem przyjemną a czasem nie do zniesienia i takie ptaki odizolowuję. Nie da się idealnie wyszkolić wodnotoków np. z nagrania. Najlepiej śpiew przekazuje nauczyciel we własnej osobie a najlepiej jeśli jest to Ojciec młodych.
...kanararek wodnotokowy flandryjski a kanarek wodnotokowy belgijski ( malinoi )...
Czyli można je bez problemu ze sobą parować?
A jak jest z tym że np wodnotok jest czystej linii włoski lub belgijski czy hiszpański? Są różnice w śpiewie? Paruje się takie ptaki?
Te klatki zostały odrestaurowane
No, są super. Większe od pospolitych druciaków z zielonym dnem

Można je ze sobą parować, jak już pisałem flandryjski i malinoi ( belgisjki ) to jeden ptak
A co do linii hodowlanych ( włoska, belgijska, hiszpańkska ). Każda z tych linii hodowlanych ma takie same tury, rzecz jasna to wodnotok i to ; ) ale tury te wykonują w innych tonach głosowych, odcienie . Ogólnie mówi się że trzeba łączyć wodnotoki o takim samym głosie. U samiczki patrzy się po śpiewie Ojca itd, i do niej dobiera się samczyka o podobnym jeśli nie takim samym śpiewie. Ale to samiczka młodym samczykom przekazuje 1/3 śpiewu. Jednakże można próbować kombinacji tych linii, a może akurat wyjdzie fajny śpiew.
Ja nadal szukam odpowiedniego materiału hodowlanego, niestety ciężko o taki. Jeżdżę po hodowcach itd. ale śpiew nie ten.
Klatki druciaki z zielonym dnem również mam

wiadomo, tanie.
A różnica wielkości między drewnianymi a metalowymi ? parę cm w górę i w szerz. Długość ta sama.