Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:51 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Zapładnianie jaj  (Przeczytany 10709 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« : Lutego 27, 2008, 07:24:20 »

Chciałbym abyście wyrazili swoją opinię na temat tego do jakiego momentu wpuszczać samca do samicy bo różni hodowcy różnie mówią ja też wyraże swoją opinię  otóż czy aby wszystkie jaja były zapłodnione należy wpuszczać samca do samicy do momentu zniesienia 1 jaja czy też należy go wpuszczać aż samica zniesie 3-4 jaja Co?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Lutego 27, 2008, 07:47:47 »

Jeśli samica zniesie 2-3 jajka można już nie dopuszczać do niej samca.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie
Tytuły: Hodowca Roku 2017
Wiadomoci: 452

lizard, czerwona i żółta mozaika

« Odpowiedz #2 : Marca 22, 2009, 12:23:17 »

mam pytanko:

Jeśli samczyk kopulował z samiczką nawet ponad 10 razy dziennie, czy to ma wpływ na zapłodnienie jajek Co?  Myślałem, że im więcej tym lepiej, a tu klapa. Wszystkie 5 jajek drugiego lęgu okazały się czyste  Smutny W pierwszym lęgu kopulowały może ze 3 razy na dzień i było OK. Wszystkie warunki są takie same jak w pierwszym lęgu.
Czyżby, co za dużo, to niezdrowo Co?

DarekF
Uczeń3
Aktywny użytkownik

Katowice/Manchester.
Wiadomoci: 1 107

« Odpowiedz #3 : Marca 22, 2009, 12:36:05 »

moim niedoświadczonym zdaniem nieliczy się ilość ale jakość:))))raz a konkretnie:)))pozdrawiam.

I.G.B.A. - F076 | PZHKiPE o/Częstochowa - F007

Strona PZHKIPE o/Częstochowa  -   www.pzhkipeczestochowa.pl

Serwis ogłoszeniowy  -  www.ptasieoferty.pl

Grupa hodowców Glosterów  -  https://www.facebook.com/groups/286643908520878/
BOOG22
Go
« Odpowiedz #4 : Marca 22, 2009, 02:41:53 »

Witam.Byc moze Twoj samiec jest zapasiony badz utracil plodnosc w danym momencie.Pozdrawiam.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #5 : Marca 22, 2009, 09:47:13 »

Witam.Byc moze Twoj samiec jest zapasiony badz utracil plodnosc w danym momencie.Pozdrawiam.

zapasiony na 100% nie jest, diete ma taką sama jak w poprzednim udanym lęgu. Jest na spiewie. Mi raczej chodzi po głowie, czy zbyt częste kopulacje się nie przyczyniły do tego Co?

BOOG22
Go
« Odpowiedz #6 : Marca 23, 2009, 04:32:10 »

Witam.Mysle ze czeste kopulacje nie sa tego przyczyna.Z tego co czytalem to nieraz samiec moze utracic plodnosc chociaz spiewa.Tak do konca to pewnie nikt nie odpowie dlaczego sie tak stalo w drugim legu.Wez pod uwage tez ze samiczka mogla zaziebic jajka w bardzo wczesnym stadium wysiadywania.Ale bedzie dobrze w trzecim legu tak ze glowa do gory.Pozdrawiam.

malypro
Uczeń4
Nowy użytkownik

woj. śląskie

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 02, 2009, 09:10:09 »

mam pytanko:

Jeśli samczyk kopulował z samiczką nawet ponad 10 razy dziennie, czy to ma wpływ na zapłodnienie jajek Co?  Myślałem, że im więcej tym lepiej, a tu klapa. Wszystkie 5 jajek drugiego lęgu okazały się czyste  Smutny W pierwszym lęgu kopulowały może ze 3 razy na dzień i było OK. Wszystkie warunki są takie same jak w pierwszym lęgu.
Czyżby, co za dużo, to niezdrowo Co?

I w trzecim lęgu również wszystkie jajka u tej samiczki okazały się czyste. Tym razem kopulowały kilka razy dziennie.  Niemam pojęcia co jest nie tak, pierwszy lęg udany, a następne -  totalna porażka. Już nawet przyciołem piórka (czego wcześniej nigdy nie robiłem), samiec na śpiewie, dieta itp. 
Jajka odebrałem samicy po 10 dniach wysiadywania, rozbiłem je i okazało się, że nawet nie były zalężone. Nie wiem czy samiczka, czy samiec stał się bezpłodny Co? co może byc tego przyczyna Co? zapasione nie są, a i pierzyć  też sie nie pierzą Niezdecydowany

wiktoria
Go
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 04, 2009, 10:27:14 »

Moje kanarki miały 4 jajka , też się nie udało . Na pewnej stronie dowiedziałam się że siedzą kanarki na jajkach 20 dni . Nie wiedziałam czy to prawda , przecież jestem początkującym hodowcą . Ale czekałam na 20 dzień choć dopiero za parę dni dowiedziałam się że zapomniałam zapisać daty kiedy samiczka zaczęła siedzieć na jajkach . No i było za póŹno . I w 20 dniu wysiadywania ( bo wtedy myślałam że to 20 ) przypomniałam sobie kiedy , jakie jako zniosła samica , obliczyłam i dowiedziałam się że jest 16 dzień wysiadywania . Od mojego kolegi który jest profesjonalnym hodowcą dowiedziałam się że kanarki siedzą na jajkach 10-12 dni . A samica siedziała aż 16 . Nic dziwnego że zeszła z jajek 18 dnia . To był nieudany lęg . Szkoda , że się nie udał bo zniosła tyle jajek . I do dzisiaj się zastanawiam co się mogło stać . W 18 dniu sprawdziłam jajka , rozbiłam . Były identyczne jak jajka kanarków malypro . Czyściutkie , niezapłodnione . A zapasione tez nie były kanarki .
 Pisanie nieprawdy o okresach inkubacji jaj.

wiktoria
Go
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 04, 2009, 08:39:44 »

Było to dawno , marca a jest kwiecień . Warto o tym zapomnieć bo :
Gdy poszłam do pomieszczenia z kanarkami aby zobaczyć co robią i co się u nich dzieje ... zobaczyłam w gnieŹdzie jajko .

Nie myślcie że bez samca , ona miała po nieudanych lęgach przerwę a trochę , gdzieś 2 tygodnie po tym wpuściłam samca do samicy bo głośno rano śpiewał i myślałam że przy okazji samica niedługo zniesie jajko . I na następny dzień zniosła . Teraz od razu zapisałam datę :
4.4.09.
I cieszę się że zniosła jajko tak szybko .
Za nie bardzo krótko , ale na pewno nie dłużej niż 20 dni doczekam się piskląt .
Tym razem na pewno się udadzą lęgi .

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 06, 2009, 09:07:36 »

Moje kanarki miały 4 jajka , też się nie udało . Na pewnej stronie dowiedziałam się że siedzą kanarki na jajkach 20 dni . Nie wiedziałam czy to prawda , przecież jestem początkującym hodowcą . Ale czekałam na 20 dzień choć dopiero za parę dni dowiedziałam się że zapomniałam zapisać daty kiedy samiczka zaczęła siedzieć na jajkach . No i było za póŹno . I w 20 dniu wysiadywania ( bo wtedy myślałam że to 20 ) przypomniałam sobie kiedy , jakie jako zniosła samica , obliczyłam i dowiedziałam się że jest 16 dzień wysiadywania . Od mojego kolegi który jest profesjonalnym hodowcą dowiedziałam się że kanarki siedzą na jajkach 10-12 dni .

To co wypisujesz to nieprawda!

Samica wysiaduje złożone w gnieŹdzie jaja przez 13-15 dni. Długość okresu inkubacji jaj zależy od wielu czynników takich jak klatka, rodzaj gniazda, jego wyściółka, temperatura, światło słoneczne, wilgotność powietrza, pilność samiczki w wysiadywaniu jaj, ilość zniesionych jaj, okresu wietrzenia jaj itp.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!